Boala care îți încețoșează privirea

1307
Boala care îți încețoșează privirea - cataracta-1322418663.jpg

Aproape jumătate din populația lumii cu o vârstă mai mare de 40 de ani suferă de cataractă, potrivit estimărilor făcute de specialiști. Dacă nu este tratată, această afecțiune poate produce complicații grave de vedere. În stadiile avansate, bolnavii pot ajunge să nu mai perceapă niciun detaliu, ci doar senzația de lumină.

Cataracta apare în momentul în care cristalinul, lentila ochiului, își pierde transparența. Astfel, razele de lumină nu mai pătrund așa de ușor în interiorul ochiului, iar vederea bolnavului devine din ce în ce mai slabă.

De ce apare cataracta
Există mai mulți factori care ar putea provoca apariția acestei afecțiuni a ochilor. În majoritatea cazurilor, cataracta apare odată cu înaintarea în vârstă. Totodată, expunerea excesivă la raze ultraviolete sau tratamentul cu raze X mai pot cauza apariția cataractei, iar persoanele cele mai afectate sunt bolnavii de diabet zaharat sau cei care mai au și alte boli oftalmologice. În plus, hipertensiunea arterială poate, de asemenea, să crească riscul de apariție al cataractei.
Și fumătorii au un risc mai mare de a face cataractă, deoarece fumul afectează cristalinul prin diferitele substanțe toxice eliberate în timpul fumatului. Mai mult, unele studii au arătat că și consumul cronic de alcool poate cauza cataracta.

Când trebuie să mergem la doctor
Această afecțiune nu trebuie lăsată netratată, ne avertizează medicii. Este necesar consultul oftalmologic atunci când vederea se dublează sau se încețoșează treptat, dar și când intervine frecvent necesitatea schimbării lentilelor de la ochelari.
Nu trebuie să ignorăm nici sensibilitatea accentuată a ochilor la lumina zilei sau tulburările vizuale frecvente. Bolnavii remarcă faptul că obiectele din jur au conturul șters, mai ales la lumina orbitoare, iar pupila, care de obicei este neagră, poate căpăta o nuan-ță gălbuie sau albă. Printre primele semne ale bolii, se numără și scăderea vederii la distanță sau modificarea percepției culorilor.

Operația - unica metodă de tratament
Intervenția chirurgicală este singura metodă folosită pentru a trata simptomele cauzate de cataractă, iar această operație este una dintre cele mai comune din lume. Totodată, rata succesului este de peste 98 la sută, fiind una dintre cele mai puțin riscante operații chirurgicale. Intervenția constă în îndepărtarea cristalinului, deteriorat de cataractă, și înlocuirea acestuia cu o piesă asemănătoare artificială.
Intervenția chirurgicală nu este necesară decât după câteva luni sau chiar ani de la debutul bolii. Mai mult, tratamentul chirurgical se recomandă doar în cazul în care tulburările vizuale sunt grave și influențează desfășurarea normală a activităților cotidiene. Până la agravarea bolii, pacienții își corectează vederea cu ajutorul ochelarilor sau al lentilelor de contact speciale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4556 secunde