Bebelușii au piciorușele crăcănate din cauza poziției din uter

2041
Bebelușii au piciorușele crăcănate din cauza poziției din uter - f8327b26a178ba557a59ace3378c2f95.jpg
Toți bebelușii au picioarele strâmbe la naștere, caracteristică ce dispare în jurul vârstei de doi ani. Atunci când situația persistă și după vârsta de trei ani, se recomandă un consult la medicul ortoped, care poate determina dacă este vorba despre un semn al dezvoltării copilului sau dacă picioarele crăcănate pot crea tot felul de probleme. Dacă vizita la medic este făcută la timp, iar tratamentul este urmat corect, majoritatea cazurilor se rezolvă.

"Acest mic defect al copiilor, respectiv picioarele crăcănate, se datorează, în primul rând, poziției din uter, însă, printr-o simplă radiografie, medicul poate observa dacă tibia și femurul picioarelor sunt arcuite în afară. Dacă acest lucru se confirmă, atunci se vor recomanda analize mult mai amănunțite. De asemenea, analizele de sânge ar putea depista eventuale infecții, tumori sau stări de rahitism ale copilului respectiv. Probabil că nu toți părinții știu că lipsa calciului și a vitaminei D din corpul copilului împiedică dezvoltarea normală a oaselor și duce la apariția rahitismului" – ne-a explicat dr. Sabina Matei, medic pediatru.

Ereditatea
își spune cuvântul
De regulă, copilul face primii pași cu picioarele foarte depărtate dintr-o cauză simplă: este singura lui modalitate de a-și menține echilibrul. Neavând această informație, părinții intră în panică și își fac tot felul de griji.
La fel de adevărat, susține pediatrul, este că forma picioa-relor unui copil și felul lui de a păși sunt influențate și de ere-ditate. Dacă unul dintre părinți este crăcănat, atunci și bebelușul l-ar putea moșteni. De regulă, un copil care are picioarele crăcănate va merge și cu labele picioarelor îndreptate spre înăuntru.

Forme de tratament
În majoritatea cazurilor, dacă această problemă nu dispare după împlinirea vârstei de doi ani, se recomandă folosirea protezelor - a completat specialistul, care atrage atenția că tipul de proteză trebuie să fie ales în funcție de gradul de evoluție a afecțiunii și de statura copilului. Este extrem de important ca ele să fie purtate zilnic și potrivit re-comandărilor ortopedului. "Acolo unde există rahitism, este musai să se administreze copilului vitamina D și calciu" – a precizat pediatrul.

Majoritatea cazurilor
se rezolvă
Pediatrul atrage atenția părinților că atâta vreme cât se prezintă cu copilul la medic la timp și respectă tratamentul prescris, majoritatea cazurilor de picioare strâmbe se rezolvă fără alte intervenții. Astfel, între 50 și 80 la sută dintre cazuri se rezolvă prin purtarea protezelor de către copiii mici. Astfel, potrivit pediatrului: "Atunci când copilul crește și dezvoltă această afecțiune, mai mult ca sigur va fi nevoie de o intervenție chirurgicală în scopul evitării unor complicații viitoare, printre care se numără și osteoporoza".
Specialista atrage, cu această ocazie, atenția părinților să lase copiii să meargă doar atunci când ei sunt pregătiți pentru asta, fără să facă tot felul de comparații cu alți copii de aceeași vârstă. De asemenea, în primii ani de viață, să respecte programul controalelor medicale periodice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 13 August 2009
Stire din Sănătate : Câinii pot... număra!
Pagina a fost generata in 2.1125 secunde