Astmul sau infecțiile la plămâni - trădate de tusea persistentă la copii

9707
2
Astmul sau infecțiile la plămâni - trădate de tusea persistentă la copii - c56c079e8f3225bc41cfd974a55b1783.jpg

Articole de la același autor

Însoțește de multe ori răcelile, chiar și cele mai ușoare, și este extrem de enervantă, mai ales pentru copii. De fapt, tusea este modalitatea prin care organismul nostru răspunde la iritanții aflați la nivelul căilor respiratorii.

În mod normal, tusea nu trebuie să ne îngrijoreze. Deseori ea se ame-liorează în timp, de la sine, fără să necesite vreun tratament. Dacă totuși persistă timp de câteva săptămâni trebuie privită cu seriozitate și luate măsuri pentru a scăpa de ea. Fiecărui tip de tuse îi corespunde un tratament specific, din această cauză este foarte important să se stabilească diagnosticul corect, pentru a fi prescris tratamentul potrivit.

Tuse seacă în răceli banale
Specialiștii pediatri susțin că tusea uscată sau seacă este cauzată de o infecție a tractului respirator superior (nas și gât), cum ar fi răceala sau gripa. De obicei, acest tip de tuse se accentuează dacă micuțul petrece mult timp într-o încăpere încălzită și noaptea. Totodată, tusea uscată poate fi și un semn de debut al unei infecții de tract respirator inferior: bronșiolită - inflamația căilor respiratorii inferioare, pneumonie - inflamația țesutului pulmonar. De asemenea, tusea ar putea provoca apariția astmului (al cărui prim semn este declanșarea unei tuse uscate, persistente, pe timp de noapte sau care se manifestă în urma expunerii la fumul de țigară sau alți factori iritanți similari).

Infecții la plămâni
În ceea ce privește tusea umedă sau expectorantă, ea este însoțită de secreții și mucus, aflate la nivelul tractului respirator inferior (trahee și plămâni). Cele mai frec-vente cauze ale tusei expectorante sunt infecțiile și astmul. Tusea contribuie, practic, la eliminarea lichidului din tractul respirator inferior. Copiii mai mari pot scuipa acest mucus, în timp ce copiii mici îl vor înghite și va ajunge în stomac, provocând diaree.

Febră și vărsături
Tusea convulsivă este o tuse mai profundă și mai severă. Cunoscută și cu denumirea de tuse măgărească, simptomele sunt asemănătoare unei răceli banale, dar, treptat, ea se agravează, mai ales noaptea. Copilul tușește între 5 și 15 ori, în succe-siune rapidă, accesul de tuse fiind încheiat de o inspirație zgomotoasă, adâncă sau chiar de apnee prelungită.
Tusea productivă sau cu secreții este însoțită de spută. Într-un fel, acest tip de tuse este benefic întrucât ajută bolnavul să expectoreze mucusul localizat la nivelul pieptului. Se recomandă stimularea eliminării sputei, întrucât stagnarea acesteia ar putea cauza febră si vărsături. Dacă tusea persistă mai mult de 10-14 zile trebuie consultat medicul.

Ceapa alungă tusea
În perioada sezonului rece este indicat să umidificăm aerul folosind un vaporizator de cameră. Copilul trebuie să consume cât mai multe lichide. Supele și ceaiurile ajută și la calmarea durerilor în gât. De asemenea, este bine să se evite alimentele care cresc producția de mucus, precum lactatele, carnea și prăjelile.
Printre remediile naturiste folosite împotriva tusei, vedetă este ceapa. Decoctul de ceapă este simplu de pregătit și, deși nu are un gust foarte plăcut, acționează rapid. Se prepară din două cepe întregi, cu tot cu coajă, de mărime medie, se spală și se pun la fiert într-o cană și jumătate de apă, timp de un sfert de oră. Se bea decoctul cald, îndulcit sau nu, pe stomacul gol și fără alte adaosuri.
Medicina homeopată mai recomandă și un sirop făcut în casă, extrem de simplu. Siropul conține zeamă de lămâie, glicerină și miere. Se ia o lămâie potrivită și se fierbe puțin în apă, pentru ca să aibă mai multă zeamă. Se stoarce zeama într-o cană potrivită, se adaugă 20 ml de glicerină și apoi se pune miere până se umple cana. Se amestecă și se ține la rece. Se administrează câte trei lingurițe pe zi.

Comentează știrea

Nicoleta Ionita
11 ianuarie 2016
tuse

Salutare! Si puiul meu a avut niste nopti ingrozitoare din cauza racelii, in special din cauza tusei. Se trezea noaptea si pur si simplu nu se mai oprea din tusit.Nu stiam ce sa ii fac.. nu voiam sa ii dau antibiotic sau sa ii tot dau medicamente.Vroiam ceva naturist si am incercat Prospan. I- am dat timp de citeva zile si tusea a inceput sa dispara. Si l- a luat si usor, nu se stramba din cauza gustului.

coralyne
1 martie 2016
tusa uscata,productiva

Multumesc mult! Eu folosesc siropul Prospan pentru tusa seaca si pentru tusa productiva. Ne-a recomandat medicul sa luam acest sirop impreuna cu siropul de patlagina. Este super aceasta combinatie. multa sanatate va doresc!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8866 secunde