Angina pectorală este confundată, prea des, cu o simplă indigestie

2041
Angina pectorală este confundată, prea des, cu o simplă indigestie - 10c8844ee56674943d0bb21eb968c8a2.jpg

Articole de la același autor

Termenul de "angină pectorală" se referă la o durere apărută la nivelul toracelui, prin care inima atrage atenția că nu are suficient oxigen pentru situațiile în care persoana depune efort. Angina este de două feluri: stabilă - atunci când durerea apărută la efort dispare în momentele de repaus (situație în care pacientul poate să identifice acțiunile pe care nu le poate efectua și se impune să le evite), și instabilă - apare și în momentele de repaus sau în somn. Acest al doilea tip de angină este periculos și trebuie să constituie un semnal de alarmă pentru consultarea unui medic.

Dr. Elvira Craiu, medic-șef Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, ne-a spus că angina pectorală precede, mai devreme sau mai târziu, un infarct. "Dacă, la un moment dat, bolnavul resimte o durere în zona centrală a toracelui, în spatele sternului, trebuie să se adreseze spe-cialistului, căci este semnul de început al infarctului. De altfel, bolnavii resimt dureri anghinoase cu aproximativ două săptămâni înainte de a suferi un infarct, dar le interpretează ca dureri de stomac", a afirmat medicul.
Angina pectorală apare în momentul în care pe pereții arterelor care irigă inima (artere coronare) s-au depus plăci de grăsime, din cauza cărora debitul sanguin este redus. Sindromul poate apărea și în situațiile în care individul suferă de tulburări de ritm cardiac, de anemie sau de afecțiuni ale glandei tiroide.

Simptomele care trebuie să îngrijoreze
Durerea este cel mai important simptom. Este localizată, inițial, în zona centrală a toracelui, dar apoi iradiază către brațul stâng, către gât sau abdomen și dă senzația unei gheare care strânge întreg pieptul. De obicei, durerea an-ghinoasă durează câteva minute. Sunt pacienți, a arătat specialistul, care resimt durerea doar la nivelul brațului stâng sau al gâtului ori al cavității abdominale - de unde și confundarea anginei pectorale cu o simplă indigestie. Alte simptome sunt starea de oboseală, transpirațiile reci, tulburările de vedere, starea de anxietate. Acestea nu sunt însă semne specifice ale unei afecțiuni cardiovasculare.
Medicul cardiolog este singurul care poate stabili cu certitudine dacă disconfortul resimțit indică o angină pectorală sau nu. El va efectua o electrocardiogramă prin care va urmări activitatea inimii pentru a descoperi dacă există o afecțiune coronariană. În funcție de rezultat, va dispune tratamentul necesar. Dr. Elvira Craiu aten-ționează însă că terapia nu trebuie urmată doar până la ameliorarea sau dispariția simptomelor, ci pe întreaga perioadă indicată de specialist. Potrivit cardiologului, sunt numeroase cazurile în care pacienții întrerup tratamentul considerând că s-au însănătoșit, pentru a reveni, peste câteva luni sau ani, cu afecțiuni mai grave.

Ce trebuie să facă bolnavii
Pe lângă tratament, importantă este și respectarea unui stil de viață sănătos. Bolnavul care a avut angine pectorale trebuie să respecte o dietă alimentară adecvată (fără grăsimi saturate, fără produse animale, multe legume și fructe, să servească mese mici, ușor de digerat și fără băuturi reci, întrucât pot precipita criza anghinoasă), să renunțe la fumat, să-și controleze greutatea corporală și să facă mișcare.
La fel, se impune luarea unor măsuri care să prevină crizele anghinoase. Bolnavul va dormi cu capul sau toracele la un nivel ridicat față de restul corpului - astfel, inima va face un efort mai mic atunci când pompează sângele către vene. Totodată, dacă simte că începe o criză, este recomandat ca bolnavul să întrerupă activitatea pe care o desfășoară. Mai este indicat să se odihnească după ce a luat masa și să respecte programul de somn din timpul nopții.
Dr. Elvira Craiu a subliniat că sănătatea este un "bun propriu" al fiecăruia, iar primii interesați să o mențină pentru o perioadă cât mai îndelungată trebuie să fie pacienții.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4821 secunde