Amenințarea epidemiei de rujeolă! "Vaccinarea trebuie să fie obligatorie!"

475
2
Amenințarea epidemiei de rujeolă!

Articole de la același autor

La câteva zile după ce epidemia de rujeolă a adus moartea a trei copii nevaccinați, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și cere Ministerului Sănătății să explice de ce proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor nu a parcurs nicio etapă prevăzută de lege. 


"Avocatul Poporului solicită Ministerului Sănătății să comunice motivele pentru care, din luna aprilie și până în prezent, proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor nu a parcurs nicio etapă prevăzută de lege, în vederea reglementării la nivel de act normativ a situației ce face obiectul sesizării din oficiu a instituției Avocatul Poporului", afirmă Matei Vîrtosu, purtător de cuvânt al Avocatului Poporului. 


Solicitarea vine în condițiile în care, potrivit instituției conduse de Victor Ciorbea, la data de 8 aprilie 2016, în cadrul unei emisiuni televizate, un repre-zentant al Ministerului Sănătății anunța faptul că un proiect de lege al cărui iniția-tor este ministerul prevede ca vaccinarea să devină obligatorie, urmând ca în cel mai scurt timp acesta să fie pus în dez-batere publică. 


"Din verificările întreprinse de către Avocatul Poporului, reiese că proiectul de lege sus-menționat nu se află încă în dezbatere publică, pe circuitul de avizare interinstituțională și nici pe ordinea de zi a celor două camere ale Parlamentului României. La data de 22 septembrie 2016, Ministerul Sănătății preciza faptul că proiectul de lege se află încă în faza de avizare interministerială, urmând ca în cel mai scurt timp să fie pus în dezba-tere publică", potrivit documentului citat. 


Ministerul tace și le coace… 


Simțindu-se parcă încolțit din toate părțile, Ministerul Sănătății vrea să con-troleze mult mai strict tot ce înseamnă vaccinare în România. Din acest motiv, a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern care îi obligă pe furnizorii de servicii medicale care se ocupă cu vaccinarea, publici și privați, să se înregistreze ca furnizori de servicii medicale de vaccinare în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV). 


"La prima înregistrare în RENV a unui copil, se vor introduce și vaccinările efectuate anterior, indiferent dacă acest copil a fost vaccinat de utilizatorul respectiv sau de către un alt medic vaccinator, în baza adeverinței de vaccinare. Toți furnizorii de servicii medicale din România, cu excepția medicilor din maternități, au obligativitatea de a elibera dovadă de vaccinare cuprinzând datele aferente fiecărei vaccinări efectuate", prevede proiectul. În sens contrar, amenzile pot ajunge până la 10.000 lei. 


Mai mult, secțiile de neonatologie, ma-ternitățile și medicii de familie au obligația să țină evidența tuturor aspectelor legate de vaccinurile administrate. Și cel mai important aspect, medicul de familie va fi pus în situația de a analiza cauzele nevaccinării, considerată de mulți speci-aliști din domeniul medical punctul zero al sutelor de îmbolnăviri de rujeolă. 


"S-a ajuns exact în momentul în care trebuie trasă alarma în legătură cu faptul că lipsa vaccinării duce la izbucnirea unei epidemii", explica, zilele trecute, pentru "Cuget Liber", medicul pediatru Marian Fâșie. 


Și Direcția de Sănătate Publică Con-stanța este de aceeași părere. "Până acum, nu s-au declanșat boli precum rujeola, pentru că populația a fost suținută de cei care au fost vaccinați, dar, în lipsa vaccinării, vor fi epidemii din ce în ce mai multe", declara și directorul executiv al DSP Constanța, Cristina Schipor. 


La rândul său, Colegiul Medicilor din România și-a exprimat convingerea că vaccinarea este cel mai important act pentru prevenirea unor boli infecțioase grave. 


Comentează știrea

George
26 septembrie 2016
Vaccinarea obligatorie

O alta diversiune, sa ne amintim de "gripa aviara".

unul
26 septembrie 2016
demers jurnalistic?

Va sugerez sa fiti obiectivi si sa mai utilizati si alte surse de informare, principalul vinovat pentru aceste imbolnaviri este chiar ministerul, aveti link-ul la articol, cu cifre: http://www.economica.net/in-2015-cei-mai-multi-copii-nu-au-fost-vaccinati-ror-pentru-ca-nu-au-venit-la-medic-nu-din-cauza-refuzului-parintilor_125791.html Sau scrieti la comanda? Sau trebuie sa faceti lobby pentru campania de vaccinare antigripala, ca vine un nou sezon rece? vreti sa stiti cat e de eficient vaccinul antigripal? Va spun eu - ZERO. Am ajuns la infectioase (fara vaccin) cu gripa, iar in acelasi salon era internat cu gripa si copil vaccinat. Si inca ceva - lipsesc cateva detalii ESENTIALE despre copiii care au murit de pojar, respectiv conditii de trai, nivel de igiena, accesul la asistenta medicala etc. Daca faceti un demers jurnalistic, macar faceti-l cum trebuie, nu copy-paste din comunicatele unui minister tampit.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4388 secunde