Ambulanța Constanța, sufocată de solicitări abuzive

1342
1
Ambulanța Constanța, sufocată de solicitări abuzive - spitaluljudeteangripaporcinaboln-1350828018.jpg
Gestionează situațiile critice și acordă o a doua șansă oamenilor aflați în pericol. Apelat atunci când starea de sănătate are de suferit, Serviciul de Ambulanță răspunde provocărilor. 


Ce nu știați despre serviciul de ambulanță? Faptul că este format dintr-o echipă de medici și asistenți care muncesc după reguli clare și care colaborează în permanență. Un puzzle bine structurat și realizat din care nu își permit să lipsească piese. Caruselul ambulanței începe odată ce este apelat numărul de urgență 112. Dispecerul care răspunde acestui apel transmite cazul mai departe, atunci când solicitarea ține de sănătate, servi-ciului de ambulanță. Acesta este recepționat și o mașină pleacă spre solicitant. Totul este atent monito-rizat, inclusiv timpii de plecare și de sosire a ambulanței la pacient, spital și înapoi la bază. Serviciul are în componență stația centrală, aflată la Constanța și care are un număr de zece substații în urmă-toarele localități: Năvodari, Cogealac, Hârșova, Cernavodă, Medgidia, Băneasa, Negru-Vodă, Cobadin, Eforie Sud și Mangalia. Legătura dintre stația centrală și celelalte centre este menținută în permanență, deoarece ambulan-țierii cer sfaturi și asistență pentru cazurile grave, unui medic de tură, specializat, care se află în per-manență în sediul central. Pe am-bulanță lucrează trei tipuri de medici: un medic de urgență, un medic cu competențe în medicina de urgență și un medic cu atestat pentru urgență pe o perioadă de șase luni. De asemenea, unul dintre acești medici este însoțit întotdeauna de un asistent medical de urgență sau un asistent cu atestat pentru urgențe, dar și de un șofer care are un curs de ambulanțier și care este format să acorde primul ajutor. La rândul lor, ma-șinile de ambulanță se împart în mai multe categorii care sunt stabilite de funcția pe care o exercită. Sunt utilizate ambulanțe de ur-gență de tip C2, pe care lucrează un medic de urgență plus un medic cu competențe în urgență și ambu-lanțe de tip B2, adică cele pe care lucrează un medic și un asistent medical. Diferențierea aceasta este susținută de gravitatea situațiilor și a cazurilor. O altă categorie de ambulanțe este aceea care ajunge la domiciliu pacienților, pentru cazuri ușoare. 

Când apelăm la Ambulanță

Deși serviciul de ambulanță este un serviciu strategic și reprezintă o obligație a statului față de pacienți, utilizarea irațională a acestuia re-prezintă încă o problemă. Aproxi-mativ 30% din solicitările către ambulanță sunt abuzive. Acestea sunt în mod normal apanajul medi-cilor de familie. "Problema rezolvării apelului către serviciul de ambulanță cât mai rațional își poate găsi rezolvarea prin adresabilitatea pacienților către medicul de familie, de exemplu pentru cazurile de colici, dureri în piept, febră ușoară sau dureri de cap", a declarat dr. Vasile Popescu, Manager General al Serviciului de ambulanță Con-stanța. Recomandarea medicilor ambulanțieri vizavi de timpul de așteptare este de multe ori dificil de gestionat. În situația unei urgențe, perioada de așteptare este su-pradimensionată de pacient sau de aparținător din cauza stresului. Medicii explică însă că unele cazuri pot fi temporizate, adică în funcție de gravitate se acordă prioritate situațiilor în care viața este pusă în pericol, iar acestea sunt soluționate ulterior. Pentru a fi mai lesne de în-țeles, medicii oferă exemple clare în acest sens: intoxicațiile voite sau involuntare, durerile în piept, accidentele rutiere, căderile de la înălțime, pierderea cunoștinței, stop cardio-respirator.

Pentru a soluționa eficient cazurile, serviciul de ambulanță propune asistarea prin telefon a celor care pot acorda primul ajutor victimelor sau pacienților, până la sosirea ambulanței. "Unul din punctele de actualitate în dispecerizarea cazu-rilor este acela de a acorda prim ajutor, dând sfaturi prin telefon bolnavilor", a completat dr. Vasile Popescu.

Serviciul de ambulanță Constanța a cerut deblocarea a patru posturi de asistente și șoferi, câte două pentru fiecare categorie pentru sub-stația de ambulanță de la Cobadin.


Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0081 secunde