Alcoolul lasă leziuni permanente pe creier, inimă, ficat și pancreas

3271
Alcoolul lasă leziuni permanente pe creier, inimă, ficat și pancreas - d2339e22f9372b89e9fa6794042ad0ec.jpg

Articole de la același autor

Incidența bolilor cauzate de alcool a crescut în ultimii ani, atrag atenția medicii constănțeni. De asemenea, week-end-urile aglomerează Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța cu tineri care își pierd capul după câteva pahare în plus.
Alcoolul dăunează organismului, fiind considerat, în prezent, printre principalele cauze ale morții premature, adică înainte de 65 de ani. Statisticile Organizației Mondiale ale Sănătății arată că, anual, la nivel mondial, aproape 200.000 de persoane sunt ucise de alcool. "Este o otravă pentru orice celulă. Chiar și în dozele cele mai mici, alcoolul produce o serie de leziuni organice și psihice, care alterează calitatea vieții", ne-a declarat dr. Loti Popescu, șeful Biroului de Promovare a Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța.

Ateroscleroza, cauzată de alcool
Odată consumate, băuturile alcoolice ajung în stomac și intestine, de unde, prin absorbție, sunt preluate în sânge și transmise prin aparatul circulator în întreg organismul. Prin urmare, sunt afectate cu precădere țesuturile puternic irigate de sânge.
La nivel celular, alcoolul funcționează ca o toxină, căci are drept efect separarea albuminelor din protoplasmă și, în final, distrugerea celulei.
Paleta de afecțiuni generate de consumul licorii lui Bachus este largă. "În ultimii ani, avem mai mulți pacienți cu afecțiuni cauzate de alcool, precum ciroza hepatică, pancreatita acută sau «ficatul gras», cum este cunoscută steatoza hepatică", a afirmat dr. Florian Stoian, medic internist al SCJU Constanța. Steatoza hepatică este o afecțiune des întâlnită, care presupune încărcarea cu grăsimi a ficatului. Apare la persoanele obeze sau la cele care beau, zilnic, o cantitate mai mare de 30 de ml de alcool. Netratată, afecțiunea dă în ciroză.
Totodată, medicii subliniază că alcoolul duce la creșterea riscului de accident vascular cerebral sau de infarct miocardic. Băuturile alcoolice, indiferent de tipul lor, cresc procesele oxidative din organism, favorizând astfel apariția aterosclerozei.

Un pahar cu vin alb ajută digestia
Cât privește consumul cu moderație al alcoolului, specialiștii au păreri împărțite. Pe de o parte, sunt medici care spun că femeile pot bea aproximativ 20 de grame de alcool pe zi, iar bărbații 40 de grame. "Un pahar cu vin alb, curat, băut după masă, ajută la digestie și are un rol activ în combaterea colesterolului, au arătat cercetătorii francezi", a afirmat dr. Florian Stoian.
La polul opus, sunt medici care consideră că există repercusiuni asupra organismului, indiferent de cantitatea consumată. "După câteva înghițituri de alcool, indiferent dacă e vorba de vin, bere sau alcool, survine o leziune permanentă pe creier, inimă, ficat și pancreas", a explicat dr. Loti Popescu.
Cu toate acestea, este o regulă ca petrecerile să fie "îmbibate" cu alcool. Mai mult, Dr. Florian Stoian a declarat că, în special în week-end-uri, ajung în Urgența Spitalului Județean tineri diagnosticați cu etilism acut sau care au fost bătuți, înjunghiați sau au fost implicați în accidente rutiere, pe fondul excesului de băuturi alcoolice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 4.3611 secunde