Abuzul de mâncare și de alcool de sărbători poate declanșa sau agrava boli grave

3111
Abuzul de mâncare și de alcool de sărbători poate declanșa sau agrava boli grave - 18fa4ab6568e9f8ab6e4b3e224be3c02.jpg

Articole recomandate

Pe lângă cadouri sub bradul împodobit, flori de gheață la ferestre, sărbătorile de Crăciun înseamnă și mese îmbelșugate cu salate pline de maioneză, fripturi, sarmale și cozonac. Tentația e mare, iar până la abuzul alimentar nu este decât… o farfurie în plus.
Pentru a vă feri de abuzul mâncărurilor de sărbătorile de iarnă sau, și mai rău, de vestitele toxiinfecții alimentare, trebuie doar să țineți cont de unele limite pe care numai corpul dumneavoastră vi le poate impune. Dacă nu le respectați riscați, de la simple indigestii, până la boli foarte grave, de multe ori fatale, cum ar fi pancreatita acută.
Spectrul afecțiunilor cauzate de abuzul alimentar este foarte larg. Înainte să vă așezați la masă ar trebui să cunoașteți riscurile care vă pasc dacă nu reușiți să vă opriți la timp. Este bine să gustați câte puțin din toate, fără să vă umpleți farfuria, cu gândul că trebuie să mâncați tot. Și, mai ales, nu uitați că nici băuturile alcoolice nu vă fac prea bine.

Gastrite acute, ulcer gastric și duodenal
Esofagitele și gastritele acute, care se manifestă prin dureri și greață, sunt provocate de ingestia de alcool, mai ales de băuturi tari, precum și de consumul de condimente și de alimente bogate în grăsimi. Alcoolul și condimentele acționează prin iritarea directă a mucoaselor digestive. Grăsimile acționează indirect, provocând un reflux al bilei în stomac și în esofag.
Putem vorbi despre ulcerul gastric și cel duodenal, afecțiuni favorizate de abuzul de alcool și de condimente, mai ales dacă în aceeași perioadă este urmat și un tratament cu aspirină sau cu antiinflamatoare. Toate acestea erodează stomacul sau duodenul, craterul rezultat fiind ulcerul. Uneori abuzurile alimentare produc și cele mai redutabile complicații ale ulcerelor: perforația și hemoragia, care de multe ori necesită intervenții chirurgicale de urgență.
Colica biliară se produce prin blocarea de către un calcul a scurgerii bilei din vezicula biliară care se destinde și provoacă dureri în etajul superior al abdomenului. Alimentele care favorizează apariția colicii biliare sunt grăsimile și gălbenușul de ou, foarte bogat în colesterol.
Pancreatita acută este o boală foarte gravă, de multe ori mortală. În afară de insulină, pancreasul secretă și majoritatea enzimelor care digeră proteinele. În pancreatita acută, pancreasul este supus unui proces de auto-digestie, chiar de către enzime, prin mecanisme încă insuficient elucidate. În formele grave, pancreasul este complet distrus și cum acesta este un organ vital, bolnavul moare. La debut, niciodată nu se poate prevedea gravitatea cu care va evolua o pancreatită acută.

Cafeaua, aliatul bolilor cardiovasculare
Cert este că alcoolul și grăsimile, mai ales consumate în cantități mari, pot provoca oricând o pancreatită acută. Durerile abdominale intense, greața, vărsăturile, intoleranța alimentară și alterarea stării generale trebuie să ridice întotdeauna suspiciunea instalării unei pancreatite acute și consultul urgent al unui medic devine absolut necesar și urgent.
Abuzurile alimentare pot duce și la agravarea unor gastrite, colecistite, pancreatite și hepatite cronice, boli în care regimul alimentar trebuie ținut cu strictețe toată viața, regulă de la care bolnavul nu trebuie să se abată nici în perioada sărbătorilor.
De asemenea, consumul în exces de alcool poate provoca nu numai stări de ebrietate, dar și intrarea în comă alcoolică. La rândul lor, dulciurile pot precipita instalarea unui diabet zaharat sau agravarea unuia deja existent. Mai trebuie să știți că abuzul de cafea poate induce sau agrava boli cardiovasculare. Astfel, de Crăciun, medicii recomandă moderație atât în ceea ce privește mâncarea, cât și în ceea ce privește băutura.
Dacă totuși nu rezistați tentației, la primele semne de boală prezentați-vă la medic! Unele dintre afecțiunile cauzate de abuzurile alimentare sunt grave și pot deveni mortale, mai ales în absența unui tratament rapid și corect instituit.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 04 Septembrie 2009
Stire din Sănătate : Berea întârzie menopauza cu doi ani
Pagina a fost generata in 0.3215 secunde