80 de medici rezidenți din România și din țările balcanice au fost prezenți la "Școala de vară de hematologie"

243
80 de medici rezidenți din România și din țările balcanice au fost prezenți la

Articole de la același autor

Circa 80 de medici rezidenți din România, Republica Moldova și Balcani (Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Turcia) au fost prezenți la "Școala de vară de hematologie pentru medici rezidenți", care a avut loc la București, la sfârșitul lunii iulie.

Scopul evenimentului, organziat în colaborare cu MedicHub, a fost educația științifică a generației tinere de medici, precum și facilitatea comunicării între centrele de hematologie din țară și străinătate.

Cei 20 de medici străini au fost invitați de Societatea Română de Hematologie, fiind apoi

selectati de către Societățile de Hematologie din țările respective. Costurile legate de participarea acestora au fost suportate de Societatea Română de Hematologie, iar buna organizare și desfășurare a evenimentului a fost coordonată de Dr. Radu Niculescu, secretar al Societății Române de Hematologie.

Printre subiectele abordate s-au numărat teme de interes precum "Metaplazia mieloidă cu mielofibroză" (susținută de Prof. Dr. Anca Lupu), "Strategii terapeutice în mielomul multiplu" (susținută de Prof. Dr. Daniel Coriu), "Actualități în diagnosticul și tratamentul anemiei hemolitice autoimune" (susținută de Prof. Dr. Ana Maria Vlădăreanu/Dr. Diana Cîșleanu), "Limfoame maligne nehodgkiniene la pacienții infectați cu virus hepatic C" (susținută de Prof. Dr. Romeo Mihăilă), "Noi perspective în tratamentul leucemiei limfatice cronice" (susținută de Dr. Mariana Vasilică), "Abordări moderne de diagnostic și tratament în microangiopatiile trombotice" (susținută de Șef. lucr. Dr. Iulia Ursuleac), "Aplazia Medulară" (susținută de Prof. Dr. Ljubomir Petrov), Inhibitori în puncte de control imunitare (susținută de Conf. Dr. Cătălin Dănăilă), "Managementul în leucemia acută limfoblastică (susținută de Dr. Bogdan Ionescu).

Printre temele dezbătute în cadrul zilelor de cursuri a fost "Imunoterapia în tratarea cancerului" - un tratament modern și mai puțin nociv decât cele standard.

Scopul imunoterapiei anticanceroase este de a iniția sau reiniția un ciclu cancer-imunitate auto-susținut, permițând amplificarea și propagarea sa, fără însă, a genera răspunsuri inflamatorii autoimune necontrolate.

O altă temă de discuție în cadrul "Școlii de vară de hematologie" a fost leucemia acută limfoblastică ¬- cea mai frecventă formă de leucemie la copii. Leucemia acută limfoblastică este o afecțiune hematologică severă determinată de proliferarea necontrolată în măduva osoasă de celule imature numite limfoblaști.

La copii, rata globală de curabilitate a leucemiei acute limfoblastice este de aproximativ 70%. Pentru fiecare pacient în parte aceste rezultate variază în funcție de subtipul de leucemie și de anumiți factori de prognostic, precum vârsta, prezența unor aberații cromozomale specifice, durata până la obținerea remisiunii și de prezența bolii minime reziduale.

***

Despre Societatea Română de Hematologie

Societatea Română de Hematologie este o societate științifică care își propune să promoveze practica și studiul hematologiei și să faciliteze contactul între persoanele interesate de acest domeniu medical.

Hematologia are o tradiție solidă în România, dezvoltându-se în paralel cu evoluția sa pe plan mondial. Societatea Română de Hematologie, înființată în anul 1932 la inițiativa lui I. Cantacuzino, este cea de-a 2-a societate de hematologie din Europa, după Societatea Franceză de Hematologie (înființată în 1931). Activitatea Societății Române de Hematologie s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani, iar numărul membrilor a crescut progresiv, ajungând în prezent la circa 250 – medici, biologi, biochimiști și rezidenți.

Printre activitățile desfășurate de Societatea Română de Hematologie se numără conferințe anuale, workshopuri, simpozioane, grupe de lucru pentru diferite afecțiuni hematologice, școala de vară, sprijinirea participării membrilor societății la congrese internaționale, editarea în format modern a revistei societății . 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.759 secunde