112 ani de balneologie celebrați la Techirghiol

1155
Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol este, în această perioadă, gazda unui simpozion dedicat împlinirii a 112 ani de balneologie în localitatea din sudul litoralului.

Managerul instituției, Vasilică Rusu, și medicii specialiști au organizat un program aparte participanților, cu multiple manifestări ce s-au întins timp de două zile.

Vineri, oaspeții evenimentului intitulat "112 ani de balneologie - tradiție și inovație la Techirghiol" au rememorat alături de organizatori momentele cele mai importante pentru istoria localității ca stațiune terapeutică. Printre acestea, amintim inaugurarea bazei de tratamente de către Ion Movilă, în perioada de la sfârșitul anilor 1800, trecerea regiunii și instituției în anonimat din perioada 1940 și succesul de care se bucură actualmente datorită eforturilor pe care conducerea sanatoriului le face.

Menționăm că Vasilică Rusu este primul dintre managerii unității care a înființat un nucleu de cercetare pentru a fi studiate calitățile nămolului de la Techirghiol. Ulterior, rezultatele au fost trimise la Londra și certificate.

Potrivit specialiștilor de la Techirghiol, proprietățile curative ale nămolului de aici le întrec pe cele ale nămolului de la Marea Moartă. Totuși, nu doar acesta este elementul cu care Sanatoriul Balnear se mândrește, ci și personalul, care a participat la mai multe congrese desfășurate atât în Europa, cât și pe celelalte con-tinente. Reprezentanții instituției afirmă că sanatoriul este recunos-cut la nivel mondial, iar anual 15% din cei aproximativ 12.000 de pacienți tratați sunt străini, venind chiar și din China sau Japonia special pentru nămolul de la Techirghiol.

Investiții de milioane

Sanatoriul oferă printre tratamentele specifice afecțiunilor locomotorii, neurologice și oportunități de tratare a psoriazisului și a problemelor de infertilitate la femei. Clădirea este dotată cu camere speciale cu băi de plante, băi de nămol, deține aparate pentru electrostimulare, ultrasunet magnetoterapie și alte mecanisme moderne de tratamente și diagnostic. În plus, pacienții pot merge la sala de gimnastică, la piscină și saună. Sunt lifturi speciale pen-tru persoanele în scaun cu rotile și unități de cazare dotate cu cabinete medicale pe fiecare palier.

La începutul lunii în curs, condu-cerea administrativă a unității a primit răspuns de la Ministerul Sănătății, privind aprobarea finanțării unui proiect al sanatoriului prin fonduri europene. În acest sens, vor fi alocați 2.024.489 de lei pentru "Promovarea soluțiilor e-sănătate pentru serviciile medicale eficiente în cadrul Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol".

"Cei care pleacă pe picioare își lasă cărucioarele aici"

Tot vineri, după conferința de presă și primirea invitaților, conf. univ. dr. Olga Surdu a susținut o prezentare cu tema "Terapia farmacologică și non-farmacologică a suferințelor locomotorii la Techirghiol". De asemenea, cei prezenți au putut vizita baza de tratament a sanatoriului, pentru a vedea cu ochii lor cum anume este gestionată fiecare afecțiune în parte de către specialiști.

Sâmbătă, începând cu ora 10.00, organizatorii îi vor informa pe invitați cu privire la noutățile apărute în domeniul hidroterapiei și vor face o prezentare pas cu pas a Secției de Recuperare Neuropsihomotorie Copii, una dintre cele mai importante din Sanatoriu. De altfel, la vizita sanatoriului din prima zi de simpozion, managerul Vasilică Rusu a explicat că, în cadrul clădirii, există un loc special în care persoanele care reușesc să plece pe picioare își abandonează scaunele cu rotile, în semn de recunoștință față de specialiști și de învingere a problemelor pe care le-au avut.

"Este colecția noastră", spune cu mândrie Rusu, adăugând că "oamenii care vin donează scaunele sanatoriului odată ce se văd pe picioare".

v v v

Tot sâmbătă, în jurul orei 16.00, va avea loc și sfințirea locului pentru biserica din cadrul Sanatoriului Balnear ce urmează a fi construită, după cum spun reprezentanții instituției, în mod simbolic, "lângă un măslin".

Actualmente, sanatoriul beneficiază de o mini capelă interioară, pentru ca pacienții să-și poată trata "atât trupul, cât și sufletul". Cea de-a doua zi se va încheia cu o acțiune caritabilă de strângere de fonduri necesare construirii noii biserici.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3157 secunde