Senatorul Mircea Banias și Laurențiu Mironescu ACHITAȚI în "Dosarul Portul"

781
4

Articole de la același autor

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție s-au pronunțat, ieri, în dosarul în care senatorul Mircea Banias și fostul secretar de stat în MAI, Laurențiu Mironescu, au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție, în ceea ce presa l-a denumit "Dosarul Portul". Alături de ei au mai fost trimiși în fața judecătorilor alte 37 de persoane, acuzate de aceleași infracțiuni.


Potrivit minutei deciziei, toți inculpații din dosar au fost achitați în temeiul art. 396 alin. 5 C.pr.pen. raportat la art.16 alin.1 lit. c C.pr.pen. Potrivit respectivelor prevederi legale, achitarea se dispune atunci când "nu există probe că persoana a săvârșit infracțiunea". Decizia nu este definitivă și poate fi contestată de procurori cu apel în 10 zile de la comunicare. 


Cele 39 de persoane au fost trimise în judecată în urma rechizitoriului întocmit de procurorii DNA care susțin în actul de sesizare al instanței de judecată că, "în perioada mai 2010 - martie 2011, la nivelul instituțiilor vamale și portuare din municipiul Constanța s-a constituit un grup infracțional organizat având ca scop controlul activităților de import - export de mărfuri, prin birourile vamale de pe raza Direcției Regionale de Accize și Operațiuni Vamale (DRAOV) Constanța". 


Potrivit anchetatorilor, prin crearea unei rețele de taxare ilicită a containerelor cu mărfuri introduse în țară prin punctele vamale s-a permis introducerea în țară de mărfuri contrafăcute, mărfuri interzise la import, mărfuri ce nu erau însoțite de avizele sau autorizațiile necesare, mărfuri de altă natură sau în alte cantități decât cele declarate în vamă, falsificarea sistematică a documentelor de achiziție externă a mărfurilor (în scopul diminuării bazei de taxare vamală a acestora), mărfuri flagrant subevaluate, mărfuri provenind de la societăți comerciale ori din țări ce necesită taxarea anti-dumping, fără perceperea acestor taxe. 


"În cadrul rețelei cu un mecanism bine stabilit de colectare și redistribuire a banilor, erau percepute sume de bani ilicite, inclusiv pentru deblocarea din vamă a mărfurilor introduse licit în România care, în caz contrar, erau amânate de la controlul vamal. Sumele de bani erau cerute cu o frecvență zilnică, în cuantum cuprins între 250 USD și 13.000 USD pentru fiecare transport", se mai spune în actul de inculpare, document care pentru magistrații de la prima instanță nu a reprezentat relevanță pe motiv că nu ar fi fost susținut cu probe care să conducă la vinovăția inculpților. 


Comentează știrea

Din caracatita nu o sa puteti taia nici macar un piciorus
23 martie 2016
Pe astia nu-i inregistreaza serviciile? Camere video nu sunt in port, la vama? Camere video sunt in licee ca acolo e marea coruptie si evaziune, la copiii de 17 si 18 ani

Oare procurorii aia au fost nebuni cand i-au acuzat ? Oare marfa subevaluata, falsa, sau fara acte care este confiscata prin toate angrourile din tara intra in port si trece de vama si de politia de frontiera invizibila ? Gura lumii spune ca si la aeroporturi e cam la fel ??!! In 26 ani chiar nimeni nu s-a sesizat ?

Saracia
23 martie 2016
Oare cu ce se hraneste individul ?

Oameni buni, nu cumva la urmatoarele alegeri parlamentare sa nu-i votati !!!! Astia au contribuit la salariile si pensiile voastre mari, astora le pasa de ce legi clare si eficiente dau in parlament, astia au inaltat tara si le pasa de voi !

Orbul Justitiei
23 martie 2016
Coruptia ucide

Justitia este oarba fara probe.In schimb,coruptua are miros,coruptia pute,coruptia se lafaie pe strada,in parcuri,in fata blocului,la serviciu,in spital,in sala de clasa,in parlament,in guvern,coruptia este materie,coruptia ne fura din viata.Astea nu-s probe.Coruptii sunt vizibili cu ochiul liber.Noi vedem,voi vedeti,Justitia nu-i vede.Banias,sa nu crezi ca noi te-am achitat.

Asa apar vile noi, conturi , etc ????
23 martie 2016
Unde e justitia ? Unde e dreptatea ?

Se pare ca justitia mentine coruptia la noi ?!?! Pe aceati judecatori nu-i controleaza nimeni ? Uniunea Europeana nu poate interveni in acest stat corupt, care va infesta si Europa ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3208 secunde