România nu își poate permite decât avioane F-16 de ocazie

1367
România nu își poate permite decât avioane F-16 de ocazie - 531730fondecranavionf16envol-1340377153.jpg

Articole de la același autor

România nu își poate permite în prezent să cumpere decât avioane de luptă americane F-16 de ocazie pentru a-și înlocui avioanele sale MIG-21 învechite, din cauza constrângerilor bugetare, a declarat vineri premierul Victor Ponta în cadrul unei conferințe de presă cu jurnaliști străini, informează AFP.


"Singura soluție care mi se pare realistă este să ne orientăm spre cumpărarea avioanelor aflate deja în uz. Două țări sunt dispuse să ni le vândă în acest moment: Portugalia și Olanda', a indicat Victor Ponta.

Premierul social-democrat a afirmat că este de acord, în principiu, cu soluția președintelui Traian Băsescu privind achiziționarea printr-un efort regional, împreună cu Bulgaria și Croația, a unor modele noi de F-16 la preț redus, de la armata americană, precizând însă că această opțiune 'pare irealistă'. 


Potrivit Agerpres, președintele Băsescu a indicat în 2011 că Bucureștiul face eforturi să găsească finanțare pentru a cumpăra avioane F-16, România angajându-se, la intrarea în NATO, în 2004, să dispună de 48 de aparate compatibile cu cele ale Alianței.

România și-a anunțat în martie 2010 intenția de a cumpăra de la armata americană 24 de avioane F-16 noi pentru suma de 1,3 miliarde de dolari, însă câteva luni mai târziu, guvernul, care era atunci de centru-dreapta, a indicat că nu poate finanța această achiziție. 


În martie 2010, anunțul alegerii avioanelor F-16 de către București a suscitat nemulțumirea a doi constructori europeni de aeronave, Eurofighter și Saab, care ceruseră o licitație transparentă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.5854 secunde