Primarii Traian Dragomir și Iusein Visel se luptă pentru păstrarea mandatelor. Ce a stabilit instanța

460

Articole de la același autor

Foștii primari ai comunelor Ciocârlia și Dobromir se judecă în instanță cu Prefectura Constanța pentru păstrarea mandatelor de aleși locali câștigate anul trecut la alegerile din luna iunie.

În contextul în care, recent, premierul Sorin Grindeanu a anunțat că la data de 11 iunie vor avea loc alegeri parțiale în localitățile care au rămas fără primari, mai mult ca sigur că Traian Dragomir, de la Ciocârlia și Iusein Visel, de la Dobromir, nu au emoții. Și asta deoarece situația lor se "tranșează" încă la instanțele de judecată.

Comunele Dobromir și Ciocârlia au rămas fără primarii aleși la alegerile de anul trecut, după ce magistrații au stabilit definitiv că aceștia se aflau în stare de incompatibilitate.

În acest context, la începutul anului, prefectul județului Constanța, Adrian Viorel Nicolaescu, a emis Ordinul prin care s-a constatat încetarea de drept, înainte de termen, a mandatului primarului comunei Dobromir, Iusein Visel. La baza decizie a stat adresa Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care s-a comunicat certificatul de grefă privind decizia definitivă a ÎCCJ nr. 3230/17.11.2016 în dosarul civil nr. 3037/118/2014, adresa emisă de Agenția Națională de Integritate privind conflictul de interese cu funcția de primar prin care s-a adus la cunoștință că ÎCCJ a respins definitiv contestația lui Iusein Visel față de raportul de evaluare al ANI în care s-a constatat conflictul de interese în care s-a aflat șeful administrației din comuna Dobromir.

De asemenea, reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai emis un ordin similar prin care s-a constatat încetarea de drept, înainte de termen, a mandatului primarului comunei Ciocârlia, Traian Dragomir.

Ordinul a avut drept temei juridic adresa Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care s-a comunicat certificatul de grefă privind decizia definitivă a ÎCCJ nr. 3419/07.12.2016 în dosarul civil nr.842/36/2013, adresa emisă de Agenția Națională de Integritate privind incompatibilitatea cu funcția de primar.



Care este situația actuală

Ulterior, cei doi primari au atacat în instanță Ordinele prefectului, iar procesele se află pe rolul Tribunalului Constanța. Practic, atât Traian Dragomir, cât și Iusein Visel au formulat cereri atât pentru suspendarea Ordinului prefectului, cât și pentru anularea actului administrativ.

În ceea ce-l privește pe primarul din Ciocârlia, Traian Dragomir, acestuia i-a fost respinsă cererea de suspendare ca fiind neîntemeiată. În schimb, instanța de judecată i-a admis, recent, cererea de anulare a actului administrativ.

"Dispune anularea Ordinului nr. 28/25.01.2017 emis de Prefectura Constanța, privind încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului reclamantului, de primar ales al comunei Ciocârlia. Dispune repunerea reclamantului în toate drepturile conferite de funcția de primar, până la expirarea mandatului legal, cu plata retroactivă a tuturor drepturilor salariale neachitate, până la repunerea efectivă în funcție", au decis magistrații de la Tribunalul Constanța.

Cu toate acestea, decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de reprezentanții Prefecturii Constanța.

În ceea ce îl privește pe Iusein Visel de la Dobromir, în cazul acestuia, instanța de judecată a admis cererea de suspendare a Ordinului prefectului.

"Dispune suspendarea executării Ordinului nr. 27/25.01.2017 emis de Prefectura Constanța, până la pronunțarea instanței de fond asupra acțiunii în contencios administrativ având ca obiect anularea ordinului", au decis magistrații de la Tribunalul Constanța.

Pe de altă parte, dosarul prin care s-a solicitat anularea Ordinului prefectului are termen de soluționare data de 15 mai. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4615 secunde