Primarii constănțeni, bucuroși că își pot delega atribuțiile: "Nu avem cum să le știm pe toate"

1149
29

Articole de la același autor

Primarii și președinții de consilii județene își vor putea delega atribuțiile nu doar viceprimarilor și, respectiv, vicepreședinților de consiliu, ci și conducătorilor compartimentelor din subordine, conform unor modificări aduse legii administrative. Până la modificarea legii, primarii își puteau delega atribuțiile viceprimarilor, secretarilor și city-managerilor. Modificarea Legii nr. 215/2001 a fost inițiată de senatorii PSD Gabriela Firea și Darius Vâlcov și a fost aprobată de Senat, în calitate de Cameră decizională iar, ulterior, promulgată de președintele Traian Băsescu. 


Potrivit noilor modificări, referitoare la delegarea atribuțiilor, primarii își vor putea delega atribuțiile vice-primarului, secretarului unității administrativ-teritoriale, conducătorilor compartimentelor funcționale sau personalului din aparatul de specialitate, precum și șefilor instituțiilor și serviciilor publice de interes local, în funcție de competențele ce le revin în domeniile respective. În mod similar vor putea proceda și președinții de consilii județene.


Legat de acest subiect, primarul Constanței Radu Mazăre a spus că modificarea adusă este  foarte bună. 


"Oricum, încărcătura pe primari era foarte mare. Este o chestiune foarte bună și firească, eu deja am atribuții delegate și o să mai deleg în continuare", a declarat  Mazăre.   


De modificarea noilor prevederi se bucură și primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, care spune că acestea sunt binevenite deoarece ajută și simplifică activitatea din primărie.


"Noi deja am operat pe aceste modificări, în sensul că am dat dispoziție privind delegarea unor noi atribuții către viceprimar, mai puțin cea de ordonator de credite. Nu că viceprimarul nu ar fi avut destule atribuții, dar nu era normal ca activitatea primăriei să se blocheze când primarul era plecat în concediu sau în vreo delegație. Fără semnătura primarului nu se putea face nimic. Așa că, aceste modificări sunt binevenite, ne ajută și ne simplifică activitatea. În plus, responsabilitatea nu va mai fi doar a primarului. În primării existe compartimente de specialitate, care întocmesc documente, decizii, iar primarul semnează la sfârșit. Trebuie să spunem că primarul nu le poate ști pe toate, nu poate fi și jurist, și arhitect, și moașă comunală, și asistent social, așa că ne bazăm pe colegii de specialitate, ei fiind experții în acele probleme. Semnătura primarului nu face decât să dea valoare executorie acelei re-zoluții sau document. Dar asta nu înseamnă că tu, ca primar, nu trebuie să te interesezi de activitatea colegilor", a declarat primarul Gheorghe Frigioi.


La rândul său, primarul comunei Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan, spune că modificarea legii este oportună însă, într-un fel, este cu dus-întors. 


"Modificarea prin care s-a făcut delegarea atribuțiilor este oportună însă privită din toate părțile este cu dus-întors. Este un lucru bun că se mai ușurează munca dar, totuși, atunci când delegi pe cineva trebuie să fie foarte bine pregătit, să fie oameni în care să ai încredere. Cred că, și în aceste condiții cel mai bine ar fi ca totul să se facă totuși, sub supravegherea primarului, ca el să știe ceea ce se semnează, printr-o simplă verificare", a spus primarul Viorel Bălan. 


Și primarul Anton Burcea de la Adamclisi consideră că modificarea legii este cu dus-întors. El spune că primarul nu le știe pe toate tocmai de aceea există și zicala "semnează ca primarul", însă din punctul său de vedere cel mai bine ar fi ca răs-punderea să fie împărțită.


"Primarul nu le știe pe toate, tocmai de aceea se și spune că se sem-nează ca primarul, pentru că este obligația sa prin lege ca el să confirme documentele. Cel mai bine este ca răspunderea să fie îm-părțită, deoarece de aceea există specialiști la celelalte compartimente. Totuși, stau și mă gândesc, nu este cazul la noi, dar s-ar putea să existe prin alte părți, ca primarul să spună unui subordonat să semneze anumite acte cu care acela nu este chiar de acord dar, de frică că o să-și piardă locul de muncă, el să semneze și, implicit, pe urmă să răspundă administrativ sau chiar penal", a declarat primarul Anton Burcea.


Comentează știrea

29 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
maidanezul vigilent
29 aprilie 2014
IMPARTIREA CASCAVALULUI PT DERESPONSABILIZAREA INCOMPETENTILOR

SUNT CURIOS DACA MAZAREA SCHIZOFRENA DELEAGA PE CINEVA SI IN CAZUL "MACIUCILOR" ? DACA DA, UNDE SE DEPUNE CANDIDATURA?

juli spaima pu..
29 aprilie 2014
fara

spagile cui sunt trecute in subordine? nu de alta dar primarul nostru se pare ca numai la recoltat spagi o sa fie prezent si la mersul (zborul) cu zmeul

GIGEL
29 aprilie 2014
RUSINE

Pai cum dracu vine chestia asta voi o sa faceti magari luati salariu de primar de conducere o sa aveti functia SI PROSTII O SA RASPUNDA PE NAL SI CIVIL PT FURTURILE VOASTRE SI PT CA VOI SA SFORAITI LINISTITI IN SCAUNELE DE PRIMAR SI PREJEDINTI DE CONSILIU.........RUSINE......A DA CA USD A SPUS CA ORASELE POT AVEA SI PRIMARI ANALFABETI ...POATE SE VA APLICA CURAND ANALFABETI SA FIE SII PRESEDINTELE DE TARA SI GUVERNUL.....DEPARTE NU SUNTETI DE ASA OUG/HG..........RUSINE.SA VA CARATI DRACULUI DE LA CONDUCEREA ORASELOR SI A JUDETELOR.....HOTILOR

Intrebatorul
29 aprilie 2014
Intrebare

In aceste conditii, ar trebui sa scada si SALARIUL ! Cand promulgati LEGEA in raport de noua modificare, la munca fara raspundere salariul scazut in consecinta ?!

admirator
29 aprilie 2014
pai daca nu le stiti pe toate,

ce cautati in functiile alea? Alea sunt functii pentru premianti si cei care si-au laut examenele cinstit! In mod normal, pe un act al Primariei trebuie sa apara semantura functionarului care a intocmit actul, care trebuie sa arate ca este de acord cu actul, seful departamentului care emite actul, seful compartimentului juridic si abia apoi semantura primarului. Legea asta e un abuz al hotilor alesi in Parlament!

Miruna
29 aprilie 2014
primacriei cta

de 2-3 ani tot scriu de camere video si faptul ca orasul CTA e printre putinele orase mari care nu are!!!NU E CLAR CA MAFIA DIN CLANUL LUI PASTAIE ET CO NU VOR CAMERE VIDEO,IN CONDITIILE IN CARE ORASE LA FEL DE MARI PRECUM CTA SAU CHIAR MAI MICI AU DE ANI DE ZILE(MA REFER LA CAMERELE WEB PUSE DE PRIMARII NU DE FIRME PRIVATE),NOI NU AVEM,E CLAR CA ''FAMIGGLIA'' MAZAREASCO CONSTANTINEASCA NU DORESTE ASTA CA SA NU FIE FILMATI PE VIU MEMBRII ,COLABORATORII SAU VOTANTII LOR!

Ion
29 aprilie 2014
romani treziti-va

Legea este o bataie de joc la adresa functionarilor. Asta inseamna fuga de responsabilitate a primarilor. E mai usor sa nu semneze dar sa dea ordine. Amaratul de functionar (ca mine care am 800 lei salariu net) executa ordinul primarului si semneaza, apoi e tras la raspundere pentru ordinul primit si eventual face si puscarie ca a semnat de frica sa nu fie dat afara. Si cui au marit leafa???

ath
29 aprilie 2014
De la protocomunisti la comunistii luminati

Sa precizam ca ne aflam in anul 25 al Comunismului Luminat.Termenul de "comunism luminat" nu-mi apartine(vezi Tezele din aprilie 2014-deputat PSD Vaslui,prof.Adrian Solomon) In primul rand,delegarea atributiunuilor unui primar presupune sa numesti specialisti in subordine.Specialisti in ce ? Sa vedem in ce s-a specializat de exemplu Decebal Fagadau.Asa cum a precizat si tovarasul Mazare,moda delegarilor de atributiuni nu este noua.De exemplu,la ultimile alegeri locale tovarasul Mazare si-a delegat scutierul ca sa-i depuna actele la biroul electoral(verificati).Un primar cu "anvergura asa ca mine" nu trebuie sa se injoseasca in fata unor bieti reprezentanti ai poporului(biroul electoral).Ma intreb pe cine va delega Mazare ca sa-i poarte basca,scamele,musca de pe basca,si bastonul de primar,cand el va fi plecat in Madagascar. Ramane sa aflam. In Protocomunism,toti primarii si functionarii principali din administratia de stat erau obligati sa termine o scoala de partid.La Academia Stefan Gheorghiu nu se studia mai mult socialism stiintific sau economie politica decat la Politehnica sau in liceu.Important este ca Academia Stefan Gheorghiu pregatea functionari pentru administratia de stat.Scolile de partid,Academia Stefan Gheorghiu erau in primul rand scoli ale administatorilor publici.Mai ales in orasele mari primarii erau obligati sa invete stiinta administratiei publice.In Comunismul Luminat nu este cazul.Primarul unui mare oras,sau un primar obisnuit poate fi analfabet.(Dragnea-versetul 666).In Protocomunism,numarul de mandate ale primarilor erau limitate(max.1-2 mandate). Comunistii foloseau termenul de ROTIREA CADRELOR.Mentinerea unui primar in functie mai mult de doua mandate insemna osificarea unor structuri corupte in teritoriu.Protocomunistii aveau mai mult bun simt.Ceausescu stia el ceva.In comunismul luminat,primarul are un numar nelimitat de mandate.Asta inseamna coruptie institutionalizata,consolidarea structurilor economice dependente de un anumit partid si politizarea institutiilor de stat. Rezultatele le vedem cu ochii nostri.In final,vreau sa-i transmit tovarasului Mazare ca basca,palaria,ochelarii de soare si bastonul de maresal nu se poarta in incaperi.Nu-i frumos. Ele se lasa la vestiar.Eu am pretentii de la Mazare.Mazare nu este un protocomunist,Mazare este un comunist luminat si bineinteles educat.Ti-ai gasit !

nea Mitica
29 aprilie 2014
@Miruna

Si unde tot scrii, Matracuco? Pe garduri, ori la subsolul articolelor scrise de altii, fiindca tot aia este!? Asteapta mult si bine, poate te-o lua cineva in seama, dar nu cred!

Răspuns la: primacriei cta
Adăugat de : Miruna, 29 aprilie 2014
de 2-3 ani tot scriu de camere video si faptul ca orasul CTA e printre putinele orase mari care nu are!!!NU E CLAR CA MAFIA DIN CLANUL LUI PASTAIE ET...
Ion...care s-a trezit
29 aprilie 2014
du-te singur...afară

Ioane, dacă nu-ți convine să prestezi ca amărât funcționar, de ce nu pleci din sistem să te apuci de muncă cinstită, nene ? Păi e frumos să te plângi pe aici că iei bani puțini...pe muncă multă și răspundere mare ? Nu cred că-i frumos din cauza ta să execuți ordinele primarului, să te duci la pușcărie în locul lui,mai ales că nici nu ți-a mărit leafa, jur !

Răspuns la: romani treziti-va
Adăugat de : Ion, 29 aprilie 2014
Legea este o bataie de joc la adresa functionarilor. Asta inseamna fuga de responsabilitate a primarilor. E mai usor sa nu semneze dar sa dea ordine...
29 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4634 secunde