Primăria Mangalia ia la verificat locuitorii din blocurile ANL și locuințele sociale

1614
3
Primăria Mangalia ia la verificat locuitorii din blocurile ANL și locuințele sociale - primariamangalia6-1348694543.jpg
Consiliul Local Mangalia a votat în cadrul ultimei ședințe două proiecte menite să ușureze situația persoanele fără casă, fie că este vorba despre tinerii locuitori ai Mangaliei, aflați la început de drum, sau despre persoanele cu o situație materială proastă.


De fapt, scopul primarului Mangaliei este acela de a-i identifica pe cei care au o stare materială foarte bună și trăiesc în locuințe sociale, pentru a-i putea înlocui cu beneficiarii reali ai acestui program. Mai mult de atât, Cristian Radu face demersuri la București pentru obținerea unei finanțări în vederea construirii altor blocuri de tip ANL și de locuințe sociale la nivelul municipiului. Potrivit reprezentanților administrației locale, la momentul actual există persoane care, deși pretind că nu își pot achiziționa o locuință, dețin bolizi de lux sau au apartamente de tip ANL în contracte de subînchiriere pe sume exorbitante.
Aceștia au precizat că au primit foarte multe reclamații pe adresa administrației locale în care se preci-zează că anumiți beneficiari ai programului de locuințe pentru tineri în regim ANL și ai celui de locuințe sociale nu au dreptul la un astfel de ajutor.
Planul liderului administrației locale Cristian Radu este acela de a verifica toate contractele de închiriere încheiate între municipalitate și locuitorii Mangaliei din blocurile sociale și ANL. În cazul în care vor fi sesizate nereguli, persoanele în cauză vor fi obligate să părăsească locuințele. 
Astfel, după terminarea verificărilor și anchetelor sociale, Primăria Manga-lia va face o nouă serie de repartizări.
Reamintim că la inițiativa primarului Radu Cristian, membrii consi-liului local au votat în cadrul ultimei ședințe aprobarea modificării HCL nr. 178/23.12.2010 prin care s-a însușit și s-a aprobat documentația "Actualizare Plan Urbanistic Zonal Dobrogea II-Amenajare lucrări edilitare și sistematizare pe verticală în vederea construirii de locuințe ieftine pentru tineri". Potrivit acestuia, în locul funcțiunii "locuințe ieftine pentru tineri" se introduc următoarele funcțiuni: locuințe pentru tineri destinate închi-rierii derulate prin ANL și locuințe sociale destinate închirierii conform dispozițiilor Legii nr. 114/1996.  


A fost scoasă limita maximă de vârstă la locuințele pentru tineri
În ceea ce privește regulamentul de acordare a locuințelor în regim de închiriere ANL și a locuințelor sociale și criteriile de repartizare pentru acestea, membrii Consiliului Local Mangalia au adus o serie de modi-ficări și completări la HCL nr.86/24.07.2011. Una dintre cele mai importante schimbări este aceea că titularul cererii de locuință pentru închiriere trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani la data depunerii cererii, fără a mai exista o limită maximă de vârstă. Potrivit reprezentanților primăriei, această decizie a fost luată pentru că multe dintre persoane care au aplicat pentru acest program sunt în așteptare de mai bine de doi ani de zile, timp în care au depășit limita maximă de vârstă precizată inițial în proiectul de hotărâre, respectiv cea de 36 de ani. 
Mai mult de atât, capitolul privind criteriile de repartizare a locuințelor în regim de închiriere a fost completat cu litera "e". La acest punct se precizează că familiile pentru care în urma anchetei sociale se dovedește urgența atribuirii unei locuințe vor primi 60 de puncte. Același punctaj se acordă și pentru familiile care locuiesc în condiții precare.  
Potrivit hotărârii adoptate în 2011, acest program se adresează persoa-nelor cu domiciliul sau locul de mun-că în Municipiul Mangalia. Titularul trebuie să nu dețină proprietăți sau terenuri intravilane pe întreg teritoriul țării, excepție făcând doar solicitanții sau membrii familiei acestora care au o cotă parte de până la 1/4 dintr-o locuință. O familie poate depune o singură cerere, în timp ce copiii majori ai familiei pot depune cereri individuale. 
Dosarele beneficiarilor trebuie să conțină o copie simplă a actului de identitate pentru titular, o cerere completată și o declarație pe propria răspundere a tuturor membrilor majori ai familiei privind deținerea în proprietate a celor menționate anterior. Beneficiarii locuințelor în regim de închiriere vor putea încheia un contract pe durată de maxim doi ani, după expirarea acestei perioade fiind obligați să cumpere locuința. În caz contrar, acești vor trebui să părăsească apartamentul. Dacă nu vor plăti chiria timp de două luni consecutiv, contractul devine nul, iar persoanele în cauză vor fi evacuate. 


Un nou cartier de locuințe sociale și ANL ar putea fi construit în 2013
Reprezentanții primăriei Mangalia, în frunte cu primarul, sunt implicați în această perioadă în realizarea studiului de fezabilitate pentru construirea unui nou cartier de locuințe sociale și de tip ANL. Astfel, edilul Mangaliei a purtat mai multe discuții la ANL București pentru ca acest proiect să devină o realizare concretă undeva la nivelul anului 2013. Semnalele sunt pozitive, iar dacă demersul lui Cristian Radu va primi undă verde, la nivelul muni-cipiului Mangalia s-ar putea construi aproximativ 200 de locuințe noi până în 2015. Prețul de închiriere și eventualul preț de achiziție vor fi stabilite de Guvern. Conducerea administrației locale consideră această investiție una foarte oportună în condițiile în care, la momentul actual există peste 700 de cereri de locuințe depuse la primărie, cele mai multe dintre ele fiind nesoluționate. 


Comentează știrea

GABRİELA
27 septembrie 2012
ANL Șİ SOCİAL

Este cazul sa se ia masuri pentru ca tot cei care au case și vile au și apartamente pe care le au ınchiriate știu caz concret.İiar multe fam.stau ın chirie vai de capul lor

andy
27 septembrie 2012
Bravo

Buna initiativa.Daca si produce efecte cu atat mai bine pt cei ce au asteptat cu anii o locuinta de acest fel.Cat despre spagarii lui Iorgus si Tusac,probabil ca o sa inceapa sa ciripeasca cum au intrat in posesia locuintelor cand de fapt nu erau eligibili.

iancu neculai
3 ianuarie 2014
locuinta sociala

d-le primar am fost pe locul 18 la locuinte sociale ati dat cheile de revelion la alti ma sarit randul si de data asta dupa 13 ani .voi veni si voi face greva foamei in fata primariei si voi chema si televiziunile

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3043 secunde