Parlamentarii vor proclamarea "Zilei Limbii Române"

406

Articole de la același autor

Un proiect de lege privind instituirea Zilei Limbii Române, pe 31 august a fost depus la Senat de 166 de parlamentari din toate grupurile politice din Legislativ, care cer dezbaterea în procedură de urgență.

Inițiatorii menționează și faptul că, începând din anul 1990, limba română este sărbătorită în fiecare an, pe 31 august, în Republica Moldova, iar din 2006, în aceeași zi, este organizat, la București, pe treptele Teatrului Național, "Concertul Limbii Române".

Proiectul de lege prevede procla-marea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române, care va fi marcată, de către autoritățile publice din România și de către reprezentanțele diplomatice din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei limbii române.

De asemenea, Guvernul și autoritățile administrației publice locale vor lua măsuri pentru arborarea drapelului României.

"Cu prilejul sărbătoririi, în anul 2011, a Zilei Limbii Române, Parlamentul României se va întruni în ședința solemnă din data de 3 septem-brie", se mai arată într-unul din cele patru articole ale proiectului de lege.

Proiectul se află, însă, în dezbatere publică până în data de 28 august, după care va intra în procedura legislativă pentru adoptare.

În expunerea de motive, inițiatorii menționează, printre altele, că importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite. De asemenea, este subliniată importanța educației în limba română pentru comunitățile de români din afara țării.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3306 secunde