Parlamentari constănțeni - "groparii" bolnavilor de cancer

1445
8

Articole de la același autor

Au fost aleși de constănțeni în speranța că vor face lucruri bune pentru ei, dar acum au ajuns să aibă surpriza că ar fi în stare să-i trimită cât mai repede la groapă prin inițiativele legislative pe care le semnează.

Șase parlamentari de Constanța, Gheorghe Dragomir, Mihai Lupu, Victor Manea, Mihai Tararache, Puiu Hașotti de la PNL și Cristina Dumitrache de la PSD, sunt inițiatorii unui proiect de lege privind activitatea de prevenție în sănătate. Program ce prevede că românii care refuză să participe la programele de prevenție pot fi obligați să suporte, parțial sau total, costurile tratamentelor bolilor.

Practic, proiectul a fost inițiat chiar de șefa liberalilor, Alina Gorghiu, dar cei șase parlamentari constănțeni au decis că trebuie să fie alături de ea chiar dacă, probabil, în tot acest mandat nu au ajuns măcar o dată să stea de vorbă, de exemplu, cu bolnavii de cancer.

Concret, în expunerea de motive a inițiativei legislative se dă și un exemplu.

"O pacientă cu cancer mamar depistat în stadiul 3, care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie, poate fi obligată să suporte o contribuție la costurile curative în cuantum de 10% sau 20%, dar fără a depăși anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru sau un pacient cu hipertensiune arterială care a refuzat să se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat să suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic și tratament, inclusiv concediile de boală determinate", se spune în document.

Nu știm exact dacă vreunul din cei șase parlamentari constănțeni au stat vreodată de vorbă cu cineva care plătește contribuții la Sănătate și încearcă să-și facă preventiv o mamografie, dar căreia i se trântește ușa în nas pe motiv că nu mai există plafon pentru analizele gratuite. O persoană care, din lipsă de bani, nu merge la privat să facă investigația în cauză, iar după câteva luni sau ani descoperă că are cancer la sân. Nu știm exact, dar putem trage concluzia că cei șase nu cunosc realitatea, altfel nu ar fi fost de acord cu asemenea aberații în detrimentul bolnavilor. Așadar, să fii de acord cu niște măsuri coercitive atunci când ai un sistem de sănătate deficitar, unde furturile și șpăgile sunt la ordinea zilei, cu milioane de români care cotizează la contribuțiile pentru Sănătate, dar atunci când merg să-și facă analizele anuale, cele de prevenție, sunt flituiți că nu mai există plafon pentru analizele gratuite, înseamnă că bunul-simț nu mai există.

Ce prevede proiectul de lege

Potrivit proiectului de lege care se află în dezbatere publică până la 1 martie, prevenția se desfășoară în baza unei politici și a unei strategii pe termen mediu și lung, materializate sub forma unui program național de prevenție multianual, care are subprograme anuale. Finanțarea acestor programe ar urma să se facă de la bugetul de stat, iar sumele alocate nu pot fi mai mici decât 10% din fondurile publice alocate sistemului național de sănătate. Proiectul de lege prevede că toți cetățenii români, precum și rezidenții legali au dreptul de a beneficia de programele, măsurile și acțiunile de prevenție, indiferent de calitatea lor de asigurat. Toți beneficiarii programelor care contribuie activ la menținerea sănătății lor pot beneficia de stimulente financiare din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, stimulente ce vor fi transferate într-un cont personal de economii. Persoanele care doresc să beneficieze de aceste stimulente financiare trebuie să îndeplinească cumulativ două condiții: să prezinte o stare bună de sănătate sau, după caz, să demonstreze că respectă întocmai recomandările medicului și să demonstreze practicarea activă a unui sport, prin participarea la competiții sportive.

Inițiativa legislativă mai prevede că, orice cetățean are dreptul de a refuza participarea la programele de prevenție, dar, în acest caz, spune proiectul de lege, poate suporta, parțial sau în totalitate, costurile tratamentului. Sau, altfel spus, poate să refuze vaccinarea sau participarea la programele de diagnostic precoce. Dar, totodată, prin contractul-cadru se poate impune asiguraților să suporte parțial sau total costurile tratamentelor bolilor care ar fi putut fi prevenite. 

Comentează știrea

COSTEL
7 februarie 2016
IDIOTI

CE-AR AR FI SA LE FACEM ACESTOR IDIOTI CATE UN VACCIN PREVENTIV. CE-AR FI SA II BAGAM INTR-UN PROGRAM DE PREVENTIE? SA PREVENIM PE VIITOR CA ACESTI INCOMPETENTI SA MAI AJUNGA IN PARLAMENT? ESTE PRETUL PE CARE-L PLATIM PENTRU USURINTA CU CARE VOTAM! VAI DE CAPUL LOR, NATARAII! HABAR N-AU CAT RAU SI-AU FACUT!

Autor
8 februarie 2016
Incompetenții din parlament

Dragi constănțeni votați PNL așa cum ați votat și pe Iohannis papă lapte !

un alegător
8 februarie 2016
vai de noi

Nu îl mai arătați pe acest Gheorghe că râde lumea de noi.

cititor
8 februarie 2016
medicale

prin romania zboara cancerul pentru ca oncologii sa aibe de lucru; un tratament de cancer este daunator atunci cand se pune un diagnostic gresit; mor oamenii din cauza unor medici incompetenti care au trecut prin facultate cu bani, la fel si unii oameni ai legii sau alti bugetari/ ziua trece, salariul merge, noi cu draci muncim! dupa nastere copii sunt ai autoritatii tutelare, la divort minorul se da in custodie asemeni unui obiect fara valoare!

constantean
8 februarie 2016
intrebare

Au de gand vreodata parlamentarii constanteni sa se implice cu adevarat? Vrem sa stim cand! Cat mai avem de asteptat?

Pacientul
8 februarie 2016
Preventiv

Nu are importanță din partea cui vine propunerea acestei legi, nu trebuie să politizăm, ideea este că mulți oameni nu merg la medic pentru un minim control. Iar tema controlului gratuit nu nu-și are rostul. Știți cât costă un set complet de analize (cel minim) ? Până în 50 lei. Odată pe an cred că-ți poți permite să dai această sumă pentru sănătatea ta. A, dacă se schimbă sistemul de sănătate și devine ,,de stat,, atunci e altă poveste. Atunci toată lumea se tratează gratis. Dar la noi există tendința să se ,,privatizeze,, tot, inclusiv sănătatea și atunci trebuie să plătim.

Un cetatean
8 februarie 2016
Legislatie

Dacă veți studia legislația țărilor civilizate,veți constata ca acolo este obligatoriu să te prezinți la controalele medicale periodice.Făcute cu serizitate,aceste controale pot salva mulți oameni care altfel ajung la medic atunci când nu mai este nimic de făcut.De altfel ne miram ca în acele țări speranță de viață este mult mai mare decât la noi. Deci,lăsați politică la o parte și priviți utilitatea unei astfel de legi. Și apoi,înainte de a scrie la ziar,cred ca un ziarist ar trebui să se documenteze mult mai temeinic.Nu uitați ca aveți o responsabilitate uriașă în informarea corecta a populației.

sunay
8 februarie 2016
sistem corupt

Cetatene, cred ca traiesti in alta tara, nu in Romania! La noi cand te duci la control iti da analizele pe care le ai de facut dar trebuie sa platesti din buzunar pentru ca nu mai exista plafoane de gratuitati. Si asta cu toate ca, luna de luna, cotizezi la stat pentru sanatate. Banii sunt sifonati in buzunarele celor carora le iei apararea. O lege a preventiei este buna dar sa fie respectata pana la capat, asa cum se face in tarile civilizate pe care le mentionezi.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4496 secunde