OUG 14/2017, în dezbatere în ședința Senatului

112
OUG 14/2017, în dezbatere în ședința Senatului - senat-1487056312.jpg
Senatorii vor dezbate, în plen, proiectul de lege de aprobare a OUG 14/2017, prin care a fost abrogată ordonanța de modificare a Codului Penal și Codului de Procedură Penală care a generat protestele de stradă din ultimele două săptămâni. Intrată în procesul legislativ în procedură de urgență, OUG 14 a primit, luni seara, raport favorabil din partea Comisiei juridice senatoriale.


Senatorii din comisia juridică au adoptat, cu unanimitate de voturi, un raport favorabil proiectului de lege de aprobare a OUG 14/2017 și au admis două amendamente formulate de USR prin care au fost puse în acord două articole din OUG 14 cu deciziile Curții Constituționale (CCR).


Astfel, a fost modificat alineatul (5) al articolului 25 din Codul de procedură penală declarat neconstituțional de către CCR anul trecut (decizia 586/2016) și a fost introdusă posibilitatea recuperării prejudiciului prin intermediul unei acțiuni civile în cazul în care intervine prescripția răspunderii penale.


Un alt articol din Codul de procedură penală amendat de comisia juridică a Senatului pentru a fi pus în acord cu o decizie a CCR de anul trecut (decizia 614/2016) a fost articolul 215, alineatul doi care privește controlul judiciar. CCR a statuat că prevederile acestui articol sunt constituționale în măsura în care prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar se face cu aplicarea prevederilor articolului 212 alin. (1) și alin. (3) din Codul de procedură penală. 


Proiectul de aprobare a ordonanței va ajunge, în ședința de plen a Senatului, iar apoi va fi trimis Camerei Deputaților, care este forul decizional în acest caz. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6121 secunde