Onoarea cetățenilor constănțeni, măsurată în terenuri și milioane

5239
Onoarea cetățenilor constănțeni, măsurată în terenuri și milioane - c7a12d328eca18f15d0752b9422fc06b.jpg

Articole de la același autor

Titlul onorific de cetățean de onoare este reglementat vag de Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, unde se menționează doar că acesta se acordă de consiliile locale pentru merite deosebite.
Mai departe, fiecare localitate poate adopta un statut propriu, în care să fie descrise pe larg criteriile de acordare, drepturile, precum și obligațiile cetățeanului de onoare.
La Medgidia, încă din 1996, consiliul local a aprobat un Regulament privind acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului. Primarul Marian Iordache a declarat că se face o selecție riguroasă a persoanelor care trebuie să primească titlul de onoare, printre criteriile de departajare numărându-se realizările lor deosebite care au făcut cunoscut numele municipiului în țară sau străinătate și au adus contribuții la imaginea localității. Edilul a mai adăugat că toți cei care devin cetățeni de onoare primesc o diplomă și o plachetă omagială, o copie fiind expusă și la sediul Primăriei. Printre personalitățile care au primit această recunoaștere din partea municipiului Medgidia, se numără Elena Frâncu, Aurelia Lăpușan, Dan Spătaru, Cornel Marinescu, Corneliu Leu, Tasin Gemil și Eugen Dijmărescu.
Edilul orașului Techirghiol, Adrian Stan, a declarat că și la Techirghiol funcționează, din perioada anilor 1998-1999, un Regulament privind acordarea titlului de cetățean de onoare al orașului. Potrivit lui, titlul este oferit persoanelor care prin implicarea profesională sau prin numele lor au adus o contribuție la imaginea orașului. "Noi ne mândrim cu două personalități de seamă, fără să îi neglijăm și pe ceilalți ce-tățeni de onoare: Jean Constantin și Patriarhul Daniel", a menționat Adrian Stan. Jean Constantin a devenit cetățean de onoare al orașului Techirghiol în 2000, iar Patriarhul Daniel în 2009.
În plus, potrivit modificărilor aduse anul trecut la regulament, cetățenii de onoare pot primi și o recunoaștere materială, valorificată fie într-un teren, fie în scutirea de la plata taxelor și impozitelor locale pentru cei care locuiesc în Techirghiol. "Pentru că îl vrem pe Jean Constantin în mijlocul nostru am decis să îi acordăm, anul trecut, un teren de 400 de metri pătrați", a mai adăugat primarul.

Artiștii, recunoscuți la Eforie și Năvodari
Dorotheea Petre, unul dintre numele sonore ale cinematografiei românești, a devenit cetățean de onoare al orașului său natal, Eforie, în vara lui 2006. Primarul localității, Ovidiu Brăiloiu, a declarat că prevederile privind modalitățile de acordare a titlului de cetățean de onoare sunt cuprinse în Regulamentul de organi-zare și funcționare a Consiliului Local Eforie. Pe de altă parte, el nu a putut preciza care sunt și recompensele materiale de care beneficiază cetățenii de onoare ai orașului Eforie. El a menționat totuși că Dorotheea Petre a primit și suma de 10.000 de lei din partea administrației publice locale.
O situație similară se întâlnește și la Năvodari. Primarul orașului, Nicolae Matei, a declarat că nu există un regulament special pentru acordarea titlului de cetățean de onoare, însă condițiile de atribuire sunt cuprinse în Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Local Năvodari. Potrivit afirmațiilor sale, există două etape de recunoaștere: consilierii aprobă, într-o primă fază, acordarea titlului, ulterior exprimându-și votul și asupra eventualelor recompense materiale. Nicolae Matei a reamintit cazul lui Laurențiu Duță și pe cel al unui fost olimpic medaliat cu aur al competițiilor de canotaj, care au primit câte o diplomă de cetățean de onoare și câte un teren de 500 de metri pătrați.

Planuri de viitor pentru comune
Primarul comunei Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan, a declarat că, în prezent, nu există un Regulament pentru conferirea titlului de cetățean de onoare însă ia în calcul inițierea unui proiect în acest sens. Potrivit lui, cetățenii de onoare ar putea primi un titlu onorific și un simbol din partea administrației publice locale, dar și o sumă de bani.
Nici la Comana nu s-au acordat, până în prezent, astfel de titluri. "Nu s-a pus problema până acum pentru că noi nu avem nici medaliați, nici olimpici, nici sportivi cărora să le acordăm acest titlu. Dacă vom considera că este necesar, atunci vom aproba și noi un regulament", a fost de părere Ion Adam, primarul comunei Comana.
În ceea ce privește municipiul Constanța, chiar la sfârșitul lunii martie, trei persoane au devenit cetățeni de onoare printr-o hotărâre a Consiliului Local Constanța. Este vorba despre handbaliștii Ionuț Rudi Stănescu și Mihai Laurențiu Toma și francezul Jean-Nöel Kerdraon, președintele Asociației de Prietenie Brest - Constanța. Constanța se mândrește cu zeci de cetățeni de onoare, printre ei numărându-se și Oleg Danovski, Francisc Vaștag, Gheorghe Hagi, Simona Amânar, Gheorghe Zamfir, Octavian Belu și Maria Bitang.
Și Consiliul Județean Constanța a preluat, recent, tradiția acordării acestor titluri, instituind o nouă distincție: "Cetățean de onoare al județului Constanța". Interesant de remarcat este că actualul Regulament de acordare a titlului nu conține prevederi clare referitoare la beneficiile materiale ale cetățenilor de onoare, lăsând totul la simpla estimare de moment a valorii personalităților în cauză.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4682 secunde