Moment istoric. Limba română, limba oficială a Republicii Moldova

105
Curtea Constituțională din Republica Moldova a recunoscut, ieri, limba română drept limbă de stat. Potrivit unei decizii a magistraților din cadrul Curții Constituționale din Republica Moldova, sintagma "limba română" echivalează cu sintagma "limba moldovenească", din Articolul 13 al Constituției.

Curtea Constituțională din Rep. Moldova a fost sesizată în acest dosar de deputatul grupului parlamentar liberal-reformator, Ana Guțu, și de cei liberali Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru și Gheorghe Brega, relatează PRO TV Chișinău.

Conform Constituției moldovenești, adoptată în anul 1994, limba oficială de stat este limba moldovenească. Acest lucru este contrazis de Declarația de Independență a Republici Moldova din anul 1991, în care se face referire la limba română.

"Este o decizie istorică. Orice om cu minimă educație știe că limba care se vorbește dincolo de Prut este limba română", a spus istoricul Adrian Cioroianu, la Realitatea TV.

Cât despre unirea cu România, Adrian Cioroianu a spus că prioritatea ar fi ca Republica Moldova să se apropie de Uniunea Europeană. "Prioritatea pentru Chișinău este să se apropie de instituțiile europene, de Uniunea Europeană. Va fi mult mai ușor să despărțim granițele", a mai adăugat Cioroianu.

Dan Dungaciu, analist de politică externă, a declarat tot la Realitatea TV că decizia este un pas important. "E o decizie care nu vizează numai limba. Asta înseamnă că tot este în Declarația de Independență prevalează. Limba este doar un aspect. În Declarația de Independență apare că Basarabia a fost ocupată de URSS. Un alt lucru este că ziua ocupației sovietice este zi de comemorare în Republica Moldova. Sunt foarte multe lucruri care apar în Declarație, având acum girul Curții Constituționale. Nu e vorba doar de limba, ci și de alte aspecte care țin de Republica Moldova. E o bătălie politică care nu va mai putea fi evitată", a spus Dan Dungaciu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2878 secunde