LOVITURĂ pentru bugetul CONSTANȚEI / Consiliul Local pierde acțiunile la Portul Constanța!

2066
34
LOVITURĂ pentru bugetul CONSTANȚEI / Consiliul Local pierde acțiunile la Portul Constanța! - port1-1413479760.jpg

Articole de la același autor

Curtea Constituțională a României a decis, ieri, că sunt neconstituționale dispozițiile Legii privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de peste 1,3 milioane de acțiuni deținute de stat la Compania Națională "Administrația Porturilor Maritime" SA Constanța, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al Municipiului Constanța. 


CCR a admis cu unanimitate de voturi sesizarea formulată de Avocatul Poporului, care a atacat, la data de 9 septembrie, actul normativ. Decizia CCR este definitivă și general obligatorie. Avocatul Poporului a anunțat, în 9 septembrie, că a ridicat la CCR excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii 216/2008 în urma sesizării a peste 30 de organizații sindicale, persoane fizice și a senatorului Gigi Chiru, președintele Organizației Județene a PDL Constanța. 


În opinia Avocatului Poporului, prin actul normativ criticat se aduce atingere dreptului de proprietate al statului și al unităților administrativ-teritoriale, astfel cum este prevăzut de art. 136 alin. (2) din Constituție, întrucât titularii dreptului de proprietate nu pot fi decât statul și unitățile administrativ-teritoriale, respectiv comune, orașe, municipii și județe, iar nu consiliile locale sau consiliile județene, care sunt autorități deliberative. 


Fiind unul dintre inițiatorii acestui demers, președintele PDL Constanța, senatorul Gigi Chiru, a primit cu bucurie decizia Curții Constituționale a României. 


"Aștept motivarea Curții Constituționale să văd exact ce se menționează acolo. Cu această ocazie, lansez și o propunere parlamentarilor constănțeni, dar și primarului Radu Mazăre, pentru a face o dezbatere pe acest subiect. În final, dacă se va ajunge la concluzia că un transfer de acțiuni ale Portului Constanța de la Ministerul Transporturilor la administrația locală este în beneficiul companiei și al cetățenilor, eu garantez că voi fi unul dintre susținătorii proiectului, însă, de data aceasta în mod legal și constituțional. Garantez că demersul se va face în mod constituțional", a precizat liderul PDL Constanța, senatorul Gigi Chiru. 


La rândul său, viceprimarul Constanței, Decebal Făgădău, consideră că, prin decizia Curții Constituționale a României, cei mai afectați vor fi constănțenii. "Eu nu fac declarații pe hotărârile Curții Constituționale. Trebuie ca mai întâi să vedem motivarea acesteia și efectele care recurg de aici și atunci îmi pot exprima un punct de vedere. Totuși, cred că nu are un efect imediat și pozitiv și nu vreau să mă gândesc ce interes a avut inițiatorul acestei contestații care se consideră constănțean, însă pot să bănuiesc. De asemenea, vă pot spune că decizia va afecta construcția bugetului local, dar nu vă pot preciza suma cu care o să fie afectată", a declarat viceprimarul Constanței, Decebal Făgădău.


Comentează știrea

34 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 
jan
17 octombrie 2014
fara

lasa mai decebale ca o sa se fure mai putin.stai sa vezi cand o sa dati explicatii cu privire la ajutoarele pentru epavele constantei. ieri nu mai aveai unde sa parchezi in zona tomos nord. cei care au venit sa-si ridice pachetele aveau masinile stationate chiar langa centru de distribuire a pachetelor

admirator
17 octombrie 2014
nu inteleg

daca Guvernul da -cu de la sine putere- actiunile portului primariei e nelegalitate, dar daca altii vor, actiunea devine legala... ?!!! Ori, ori! Nu inteleg cum actiunile date deja (au vreo 10-13%) sunt legal in posesia orasului. Poate ca e bine sa invitati un avocat sa dezbata aceasta problema. Cred ca nu sunt singurul cititor care este in dilema. (Poate cu ocazia publicarii motivarii sentintei.) Multam pentru atentie!

admirator
17 octombrie 2014
in ceea ce priveste declaratia

@domnului Fagadau: portul nu e o vaca de muls. (Sau pina si la o vaca intii trebuie sa-i dai mincare, pe urma s-o mulgi...) Ce bani are primaria, sa poata investi in port? veti lua portul sa investeasca altii si voi sa adunati dividendele? Cred ca sunteti naivi...

constantean
17 octombrie 2014
hotii tot hoti raman

De ce ''domnule'' Fagadau sunteti asa de sigur ca aceasta decizie va afecta constructia bugetului ?Pana acum v-ati facut bugetul fara aceste actiuni.Sau erati siguri ca ati furat si portul?

Sergiu
17 octombrie 2014
Oricum nu era nimic pentru noi

Nu conteaza ce ar fi bine pentru orasul Constanta si implicit pentru judet. Important este meciul politic,golurile date unul altuia,satisfactia fiecaruia ca ,,ceilalti'' si-o iau, si ca unii care mananca si beau delicatese, o vor face in continuare. Mai este cineva naiv sa creada ca pe acolo pe sus exista preocupari despre soarta traitorilor din oras sau judet? Traitorii sunt buni doar ca furnizori de voturi si cam atat.Nu exista nici un partid de dupa'89,care sa aiba un istoric privind determinari reale,nu propagandistice pentru binele cetatenilor.Pur si simplu nu exista!

Pintea
17 octombrie 2014
As fi fost de acord

Daca banii din actiunile de la Port ar fi fost folositi pentru dezvoltarea orasului. Insa banii ar fi ajuns la firmele capuse care se ocupa de pomenile electorale ale lui Mazare.Ce s-ar intampla daca in fiecare localitate ,unitatile economoce ar fi obligate sa dea o parte din profit primariilor. Este o masura corecta Contanta este o unitate administrativa a statului roman si nu invers.

carmen mocanu
17 octombrie 2014
repartitie incorecta

Cel mai bine sa asteptam motivarea instantei. Insa, la prima vedere reiese ca d.p.d.v. juridic ca si forma actiunile nu puteau fi repartizate Consiliului Local Constanta, in schimb, ar putea fi repartizate Municipiului Constanta. Exista un paragraf in articol unde am mentionat opinia judecatorilor in acest sens. - :În opinia Avocatului Poporului, prin actul normativ criticat se aduce atingere dreptului de proprietate al statului și al unităților administrativ-teritoriale, astfel cum este prevăzut de art. 136 alin. (2) din Constituție, întrucât titularii dreptului de proprietate nu pot fi decât statul și unitățile administrativ-teritoriale, respectiv comune, orașe, municipii și județe, iar nu consiliile locale sau consiliile județene, care sunt autorități deliberative".

Răspuns la: nu inteleg
Adăugat de : admirator, 17 octombrie 2014
daca Guvernul da -cu de la sine putere- actiunile portului primariei e nelegalitate, dar daca altii vor, actiunea devine legala... ?!!! Ori, ori! Nu...
premaru-bufon
17 octombrie 2014
pontacu presedinte

cetatenii sa stie ca daca va iesi ponta presedinte nu vor mai aparea astfel de atacuri la bunastarea pomanagiilor si hotilor din tara... se vor desfiinta si dna, ani si curtea constitutionala, va exista numai politie locala, iar tara va fi condusa doar prin HG, OUG si HCL-uri

ath
17 octombrie 2014
Pentru "admirator".Sa ne lamurim impreuna

In treacat fie spus,trebuie sa observam,cum au descoperit ei Constitutia dupa ce raul a fost facut.In al doilea rand,sa ne amintim ca oamenii astia(Dottore,USL etc.) aveau de gand sa modifice Constutia Romaniei.Dottore(dottore in drept) nu a stiut ca legea asta incalca Constitutia.Nu pot sa nu-l amintesc pe Becali care facea parte din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor.Si in al treilea rand sa ne amintim ca acesti oameni aveau de gand sa faca o noua impartire administrativa a Romaniei. Pericolul nu a trecut,pentru ca Victor Ponta,in calitate de presedinte,ne-a promis o noua ordine in Romania postbasista.Punct si de la capat.Daca ne referim la dreptul de proprietate al statului si la consiliile locale(judetene) lucrurile stau cam in felul urmator.Pe limba noastra,este ca si cum ASOCIATIA de PROPRIETARI din blocul nostru, are dreptul sa-mi treaca apartamentul (o parte din el sau o parte aflata in indiviziune) din proprietatea mea in PROPRIETATEA ASOCIATIEI ,apoi are dreptul sa-l vanda.ASOCIATIA are acest drept,ca doar este un fel de consiliu local de bloc.Sa observam cum consiliile locale/judetene,primarii (SIMPLI ADMINISTRATORI ai PROPRIETATII) sunt asa de darnici cu proprietatea noastra comuna care nu poate fi vanduta/retrocedata,conform Constitutiei.Ei sunt darnici si buni la suflet numai cu proprietatile altora.Ei sunt buni oameni de afaceri numai cu banii statului/primariei.Toata povestea asta,ar trebui sa-i dea fiori reci tovarasului Mazare care de ani buni imparte terenuri aflate in domeniul public.Cinee... trece un teren din domeniul public in domeniul privat al primariei ??? Cineee... imparte daruri ? Ati ghicit. Darurile sunt impartite de cel care nu are dreptul sa le imparta,de Consiliul Local Constanta.Cineee.. este darnic cu o proprietate care nu-i apartine ??? Ati ghicit:Consiliul Local/Judetean Constanta.Cand eu am spus ca Mazare trebuie sa doarma imbracat si cu bocancii la usa,nu m-ati crezut.De citit observatia facuta de "carmen mocanu".Corect !

europeanu
17 octombrie 2014
@ath

sunt incantat ca exista in Constanta oameni care vad situatia ca dumneata.Bravo !!!

34 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 

Articole pe aceeași temă

Joi, 09 Octombrie 2014
Stire din Economie : Vameșii au dat lovitura
Pagina a fost generata in 1.3511 secunde