LEGEA GRAȚIERII, ADOPTATĂ TACIT. Ce spune președintele Klaus Iohannis

306
1
LEGEA GRAȚIERII, ADOPTATĂ TACIT. Ce spune președintele Klaus Iohannis - klausjohannis-1496123349.jpg
Președintele Klaus Iohannis a afirmat, ieri, că ar fi fost mai bine ca proiectul Legii grațierii să primească un vot în plenul Senatului înainte de a fi trimis la Camera Deputaților, șeful statului comentând că "dacă senatorii s-au ascuns după deget, este problema lor".


Invitat să comenteze faptul că Legea grațierii a trecut de Senat prin adoptare tacită, Klaus Iohannis a spus: "Există această procedură prevăzută de legislația în vigoare. Cred că ar fi fost mult mai bine să fie discutată și adoptată prin vot. Dacă senatorii s-au ascuns după deget, e treaba lor."


Legea grațierii a fost adoptată tacit pe 23 mai, însă procedura din prima Cameră se încheie oficial abia după anunțarea plenului. După ce proiectul a fost anunțat ieri ca fiind adoptat tacit, el va fi transmis Camerei Deputaților, care este forul decizional.


Proiectul urmează să fie transmis Camerei Deputaților în forma adoptată de Guvern. Potrivit acestuia, se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv și parțial persoanele care au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani.


Sunt exceptate de la prevederile legii persoanele care au comis infracțiuni cu violență și cele care au săvârșit unele fapte de corupție.


De asemenea, se înjumătățesc pedepsele cu închisoarea aplicate femeilor însărcinate și celor care sunt unic întreținător de familie, având în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani dacă nu li s-au interzis drepturile părintești prin hotărâre judecătorească. Ambele situații trebuie să existe la data intrării în vigoare a legii.


În toate aceste cazuri, grațierea este condiționată de achitarea în termen de un an de la condamnarea definitivă sau de la punere în libertate a eventualelor despăgurbiri. În cazul neachitării, grațierea este revocată.


Totodată, prevederile legii referitoare la grațiere nu se aplică recidiviștilor.


Nu beneficiază de prevederile acestei legi persoanele care au săvârșit infracțiuni contra vieții, vătămări corporale, rele tratamente aplicate minorului, agresiuni asupra fătului, lipsirea de libertate, șantaj, trafic de persoane vulnerabile, omor calificat, violarea domiciliului, bancruta frauduloasă, furtul calificat, înșelăciune, fals în orice formă, părăsirea locului accidentului, represiunea nedreaptă, abuzul în serviciu, conflictul de interese, falsificarea de monedă, falsul intelectual, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, traficul de produse toxice, infracțiunile contra securității naționale, cele privind combaterea terorismului, infracțiunile de genocid, contra umanității și război.


Nu sunt grațiate nici persoanele pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 10 ani sau mai mare. Cei care în decurs de 3 ani săvârșesc o nouă infracțiune execută și restul de pedepsă.


Legea se va aplica faptelor comise înainte de 18 ianuarie 2017 și intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.










Comentează știrea

kl
30 mai 2017
Decât să nu treacă mai bine să treacă.

Decât să nu treacă mai bine să treacă

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 4.0747 secunde