Klaus Iohannis participă la reuniunea NATO de la Bruxelles

99
Klaus Iohannis participă la reuniunea NATO de la Bruxelles - dap8543-1495691439.jpg
Președintele Klaus Iohannis participă, astăzi, la Bruxelles, la reuniunea șefilor de stat și de guvern ai NATO, unde va fi inaugurat și noul sediu al Alianței și se va face o analiză a implementării deciziilor din 2016, de la Varșovia. 


Reuniunea de la Bruxelles este anunțată ca o reuniune a șefilor de stat și de guvern din țările membre NATO la un dineu de lucru, pentru a face o evaluare a implementării deciziilor luate la Varșovia, în 2016, pentru a inaugura noul sediu al Alianței, din Bruxelles, și pentru a primi Muntenegru ca membru oficial al NATO. 
Reuniunea va fi și un puternic semnal politic, fiind pentru prima dată când președintele SUA, Donald Trump, și președintele Franței, Emmanuel Macron, vor participa la o astfel de întâlnire.


"Va fi și un prilej pentru a se sublinia valorile pe care se fundamentează Alianța Nord-Atlantică – unitate, solidaritate, coeziune între state", a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi.


Un moment așteptat de către toți participanții la reuniune va fi mesajul transmis de noul președinte al SUA, Donald Trump. În campania sa din 2016, Trump a declarat că NATO este o organizație depășită și perimată, pentru ca, în această primăvară, odată cu vizia secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la Washington, să aibă o întoarcere de 180 de grade în discursul său, afirmând că Alianța nu se mai află în acea situație. 


Conflictul principal al lui Trump este cu Germania și cu Angela Merkel, oficialii americani considerând că Berlinul și-ar permite cheltuieli sporite în Apărare, având în vedere situația economică favorabilă, însă răspunsul Germaniei a fost până acum evaziv.


Potrivit unor surse oficiale, liderii NATO se așteaptă însă la un mesaj pozitiv al președintelui Trump cu această ocazie, în special în discursul său cu ocazia dezvelirii monumentului dedicat Articolului 5, ai căror beneficiari au fost SUA în 2001.


România va avea la summitul NATO un mesaj clar pe această temă, țara noastră fiind printre puținele care au ajuns la un procent de 2% din PIB pentru Apărare, începând cu 2017, în timp ce restul statelor sunt așteptate să vină cu un program precis privind intențiile în Apărare până în 2024 (așa cum s-a convenit la summitul din Țara Galilor, din 2014).


Reuniunea de la Bruxelles se va finaliza cu un document semnat de toate statele membre, cu concluzii ale întâlnirii. Va fi, foarte posibil, stabilită și o nouă dată a viitorului summit deplin al NATO.










Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.387 secunde