Klaus Iohannis a promulgat legea privind RCA

286
Klaus Iohannis a promulgat legea privind RCA - klausiohannispresidency-1496232577.jpg
Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, potrivit administrației prezidențiale.


Camera Deputaților a adoptat marți legea privind asigurarea RCA, asigurații având posibilitatea să contracteze o poliță de asigure pe o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni, să o suspende pe perioada imobilizării vehiculului și să fie despăgubiți indiferent de service-ul la care merg.


Contractul RCA se încheie pe o perioadă cuprinsă între o lună si 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului, cu anumite excepții chiar și pentru o perioadă mai mică de o lună, potrivit raportului adoptat de Camera Deputaților.


Plata primelor de asigurare se face integral sau în rate conform acordului dintre asigurat și asigurătorul RCA.


Unul dintre amendamentele adoptate permite asiguraților să fie despăgubiți indiferent de service-ul în care își vor repara mașina, dar polițele nu au cum să crească din cauza costurilor cu reparațiile, pentru că acestea reprezintă doar o mică parte din costul total al daunelor, a explicat președintele Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI), Cristian Muntean, la finalul ședinței comisiilor parlamentare care au întocmit raportul votat de plen.


De asemenea, utilizarea de piese contrafăcute în efectuarea de reparații auto este considerată infracțiune.


La încheierea contractului RCA și pe parcursul derulării acestuia, asiguratul are obligația să permită asigurătorului RCA accesul în baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, la evidența accidentelor și a cererilor de despăgubire anterioare și să furnizeze informațiile solicitate de asigurătorul RCA pentru evaluarea riscului și calculul primei de asigurare, stabilite prin reglementări A.S.F, potrivit proiectului de lege.


Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a încheiat un contract RCA pe perioada suspendării dreptului de circulație al vehiculului, conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizării vehiculului.


Proprietarii au obligația ca, pe toată durata suspendării contractului RCA, să imobilizeze vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public.


Proiectul de Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto a fost adoptat cu 226 voturi "pentru", 25 de voturi "împotrivă" și 4 abțineri.


Camera Deputaților este for decizional.








Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3847 secunde