Istoria unei lovituri de milioane de euro. Cum a pus Polarisul mâna pe Mangalia

3085
7
Istoria unei lovituri de milioane de euro. Cum a pus Polarisul mâna pe Mangalia - mangaliapolaris-1453139651.jpg

Articole de la același autor

Istoria și dezvoltarea companiei de salubrizare Polaris în județul Constanța sunt strâns legate de încrengăturile politice și cumetriile electorale. Călcând pe "cadavre", firma și-a extins activitatea în mari orașe ale județului, odată cu ascensiunea în funcții a primarilor pesediști, colegi de partid și subalterni al influentului parlamentar Eduard Martin, a cărui familie deține Polarisul.

Unul dintre marile scandaluri ale vremii a fost modul în care Polarisul a intrat în Mangalia, ajutat de proaspăt instalatul primar social-democrat Claudiu Tusac. De fapt, aceasta a fost prima mișcare mai îndrăzneață a acestuia, catalogată la vremea aceea drept o datorie întoarsă către colegul său de partid.

Tusac, omul cheie

În 2008, când a câștigat Claudiu Tusac mandatul de primar, de curățenia Mangaliei se ocupa firma Uranus. Și nu se ocupa deloc rău dacă ținem cont de faptul că municipiul era cunoscut drept unul dintre cele mai curate orașe din România. Însă acest lucru nu a contat foarte mult pentru caracatița pesedistă, care trebuia să aibă grijă de bunăstarea și interesele propriilor lideri.

Cum Primăria Mangalia avea deja un contract pentru salubrizarea străzilor și întreținerea spațiilor verzi cu SC Uranus, iar asociațiile de proprietari din oraș aveau încheiate înțelegeri directe cu această firmă pentru ridicarea gunoiului menajer, posibilitățile companiei lui Martin de a intra pe piață erau restrânse. Nu pentru multă vreme, însă.

După ce a ajuns Tusac edil șef, Primăria Mangalia a refuzat o bună vreme să plătească firmei de salubrizare Uranus serviciile prestate, datoria ajungând la 2,4 milioane lei. Cum pentru o firmă locală această sumă reprezenta foarte mulți bani, Uranusul a intrat în imposibilitatea de a-și plăti angajații și ceilalți furnizori, cel mai important fiind groapa de gunoi.

Dacă nu s-a putut cu frumosul…

Consilierii locali de la acea vreme își amintesc perfect cum a stat treaba. "Au gândit totul simplu și foarte eficient. Primăria nu a plătit către Uranus prestările de servicii, iar Uranusul nu a putut să își plătească mai departe angajații și groapa de gunoi. Mai mult, administratorul gropii de gunoi, un apropiat al grupării Tusac, a cerut imediat intrarea în insolvență a firmei datoare. În aceste condiții, SC Uranus a fost constrânsă să își concesioneze o bună parte din contract către Polaris", își amintește consilierul local la acea vreme, Paul Foleanu.

Mai mult, își amintesc aleșii locali de atunci, Tusac le-a propus rezilierea contractului cu Uranus și încheierea unei noi înțelegeri cu Polarisul, însă PNL și PDL au refuzat. "Nu a putut să rezilieze contractul cu SC Uranus pentru că ne-am opus noi. Vroia ca astfel să încheie un nou contract cu Polarisul. Apoi a vrut să modifice prețurile la salubrizare și Primăria să stabilească un preț unic pentru gunoi, ce va fi plătit de fiecare locuitor al Mangaliei. Astfel, oamenii ar fi plătit direct la Primărie taxa de gunoi, iar Primăria ar fi încheiat contracte de salubrizare cu cine ar fi vrut ea. Pentru moment nu le-a ieșit, deoarece ne-am opus noi cei de la PNL și cu cei de la PDL, însă au pus mâna pe salubrizare prin alte mijloace", ne povestește un fost consilier liberal.

Așa că lucrurile s-au făcut mai "neortodox". După îndelungate presiuni, inclusiv proteste ale propriilor angajați care erau de luni bune neplătiți, Uranus a fost nevoită să renunțe la măturatul stradal și la strângerea gunoiului, rămânând doar cu întreținerea spațiilor verzi, serviciile acestea fiind concesionate către Polaris. În scurt timp, firma familiei Mazăre a scos de tot din decor concurentul, punând mâna pe toată salubrizarea Mangaliei, de la contractele cu asociațiile de proprietari și până la salubrizarea domeniului public.

În momentul de față, gunoiul se plă-tește prin asociațiile de locatari sau direct prin contrat cu Polarisul, în timp ce Primăria are cu această firmă contracte de salubrizare a domeniului public și de întreținere spații verzi.

În timp ce la Constanța taxa de habitat (gunoi menajer + domeniul public) este de 3 lei pe persoană în 2016, la Mangalia Polarisul încasează 4,5 lei de persoană numai gunoiul menajer, restul serviciilor fiind achitate din conturile Primăriei.

În acest fel, cititorii își pot face o idee despre modalitatea în care firmele de casă ale mai marilor oameni politici sau din administrație reușesc să se extindă și să se înfrupte nestingherite din banul public. Aceasta este rețeta perfectă prin care camarilele politice au girat căpușarea bugetelor locale, eliminând aproape în stil mafiot concurența sau firmele care le alterau interesele. Polarisul și Mangalia este doar un exemplu. 

Comentează știrea

dan banaga
19 ianuarie 2016
am furat de cand ma stiu...

De când Titi a dat spaga, toată lumea e-n cacat,pana și Corina Martin pe sub mese n-a cantat!!

europeanu
19 ianuarie 2016
HOTII

noroc cu americanii care l-au proptit bine pe titisor.Aceeasi durere care ma macina e justitia super corupta.Oare cand ii vad pe prietenii mei la Poarta Alba.Hotul de mazare,porcul betiv,tziganul de tusac sau hotul brailoiu...Lista e foarte lunga !

ath
19 ianuarie 2016
Basme cu zmei,cu Imparatul Rosu si Fat Frumos de Petre Inspirescu

Din povestea asta lipseste Ileana Cosanzeana,dar apare ea.Basmul cu Imparatul Rosu incepe cu a fost odata la Mangalia,ca daca nu ar fi nu s-ar povesti.Povestea e lunga dar in final,zmeul din Mangalia a fost rapus,Imparatul Rosu este cercetat la domiciliu(la castelul lui din Mamaia) si Fat Frumos,cel care i-a luat locul Imparatului Rosu,este favorit in sondaje la Constanta.Toata povestea asta nu ar fi fost posibila fara girul si binecuvantarea imparatilor rosii de la Constanta si Bucuresti.Dar e bine cand toate se termina cu bine.Azi suntem fericiti ca am scapat de zmeul cel rau,cel cu sapte capete de la Mangalia.Noroc cu americanii care i-au retezat un cap.Observati cum Imparatul Rosu de la Constanta s-a dat de trei ori peste cap si l-a numit in locul lui pe Fat Frumos din lacrima, care asa cum spuneam este favorit in sondaje la Constanta.Zmeii din PNL si PDL arata cu degetul spre zmeul cel rau rapus de americani si de Fat Frumos.Da,dar zmeii din PNL sunt curati,nici usturoi nu au mancat nici gura nu le miroase.Bine ca s-a terminat asa.Asta a fost odata ca niciodata,ca daca nu ari fi nu s-ar povesti.Azi,toti pesedeii ,peneleii,unepereii ,pepededeii si toti zmeii sunt cinstiti.Uff....ce bine e ! Si-am incalecat pe-o sea si v-am spus povestea asa.

DODO
19 ianuarie 2016
vrem nu vrem

Polarisul a prins cheag ( in timp ) si acum este foarte greu sa se gaseasca vre-o alta firma sa concureze cu ea ,are o baza specializata puternica ceea ce o va face favorita la viitoarele licitatii. Totul este acum sa-i fie monotorizate tarifele, sa nu-si mai faca libera mendrele.

Simona
19 ianuarie 2016
Cautam colaboratori din toata tara

Cautam URGENT dezvoltatori afacere online pentru PUBLICARE ANUNTURI Ce oferim: -instruire gratuita sub forma unor lectii trimise prin email -scrisoare de recomandare -posibilitatea de a lucra comod la domiciliu pe calculator in functie de disponibilitate (part-time/full time) -contract legal de comision -plata se calculeaza in functie de implicare si realizari. Cerinte: -cunostinte minime PC; -timp la dispozitie 2-3 ore pe zi -calculator si conexiune internet; -seriozitate, abilitate, rabdare si persevrenta. Nu este necesara experienta. Veti trece mai intai prin instruire apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati cu noi. Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice. Pentru informatii trimiteti textul ,,info’’ la adresa de e-mail: [email protected] Oferim si solicitam seriozitate! In caz ca nu primiti o lectie din probleme tehnice va rog sa ma anuntati! Raspunsul la informatiile solicitate o sa-l primiti in maxim 24ore.

mircea badea
20 ianuarie 2016
gunoierii

Polaris Mangalia e condus de fiul directoarei de la Uranus . scurt

Doru
20 ianuarie 2016
Oare cine are șanse reale la Mangalia

Chiar asa...pe cine susținem?!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5124 secunde