Igor Dodon i-a retras cetățenia moldovenească lui Traian Băsescu

1099
Igor Dodon i-a retras cetățenia moldovenească lui Traian Băsescu - base-1483456503.jpg
Președintele Igor Dodon a semnat Decretul pentru retragerea cetățenii familiei Băsescu, scrie Deschide.md. 


Documentul nu se referă însă și la soția fostului președinte, Maria Băsescu.

"La baza respectivului decret a stat informația oferită de Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Informații și Securitate, adresarea Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, precum și Hotărîrea Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lîngă Președintele Republicii Moldova prin care a fost constatat temeiul de retragere a cetățeniei Republicii Moldova, prevăzut de art. 23, al.1, lit. a) a Legii cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000, conform căreia cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al Președintelui Republicii Moldova persoanei care a dobîndit cetățenia RM în mod fraudulos prin informație falsă sau ascunderea unui fapt pertinent.

Astfel s-a constatat că atît în momentul examinării cererii domnului Traian Băsescu, cît și în prezent existau impedimente în obținerea cetățeniei Republicii Moldova în baza art. 20 al. 1 lit. c) a Legii cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000 și anume - domnul Traian Băsescu, fiind supus urmăririi penale pe mai multe capete de acuzație în România, a ascuns acest fapt esențial ceea ce constituie temei de retragere a cetățeniei în baza normei legale expuse mai sus", a precizat un comunicat al Președinției moldovene.

Fostul președinte al României Traian Băsescu și soția acestuia au obținut cetățenia Republicii Moldova pe 9 iunie 2016. Acesta avut de așteptat doar trei luni pentru a deveni cetățean moldovean, deși termenul legal de a primi cetățenia Moldovei este de un an.

Traian Băsescu și soția sa, Maria, au solicitat cetățenia Republicii Moldova și au depus la 8 martie o cerere în acest sens la președinția de la Chișinău.

Băsescu declara încă în iulie 2013, după o vizită în Republica Moldova, că după ce își va termina mandatul de președinte al României va cere, "poate", cetățenia moldovenească în semn de respect și dragoste pentru Republica Moldova și oamenii ei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5465 secunde