Femeile din UDTR promovează arta tradițională turcească

764
Femeile din UDTR promovează arta tradițională turcească - udtrexpozitie-1505745167.jpg

Articole de la același autor

Comisia de femeia Uniunii Democrate Turce din România (UDTR) a organizat, zilele trecute, o expoziție de țesături tradiționale turcești.


Cele mai frumoase obiecte de artizanat din borangic, mătase sau pânză fină, cusute cu motive tradiționale turcești păstrate de membrele UDTR de la filialele din județele Constanța și Tulcea în lăzile de zestre, au fost expuse pentru a reînvia arta populară a cusăturilor specifice comunității. 


În deschiderea evenimentului, președintele comisiei de femei, Melec Amet a vorbit despre importanța conservării obiectelor de artizanat componente ale artei populare tradiționale turcești elemente indispensabile pentru păstrărea identității etnice. 


"Am adunat în această expoziție peste 100 de țesături tradiționale turcești pe care doamnele din comunitate le-au moștenit ca zestre și pe care le transmit din generație în generație. Este îmbucurător faptul că printre noi se află și tinere care au deprins arta croșetatului și a cusutului de la mame, ceea ce înseamnă că moștenirea motivelor cusăturilor turcești nu se va pierde", a declarat Melec Amet. 


Președintele filialei Măcin, Leman Talib, a vorbit despre motivele cusute pe covoarele turcești, iar prof. Emin Emel a recitat câteva poezii în limba turcă.


Membrele comunității turce s-au întrecut timp de trei ore în arta împletitului, a croșetatului, a goblenului și în același timp au ascultat poezii și au cântat melodii vechi din folclorul turcilor dobrogeni. 


Din juriul format din Cader Abdula și Gulcin Baykara a făcut parte și soția consulului general al Republicii Turcia la Constanța, Uygar Mustafa Sertel, Ozlem Sertel. 


După jurizare a fost stabilit clasamentul competiției astfel: premiul I , Atiye Mustafa (goblen), Borseit Aiten (tricotat) și Sevgul Ali (croșetat), premiul II, Gulbahar Ali (goblen), Filiz Ismail (croșetat) și Bekir Alime (tricotat), premiul III, Kamile Memet (goblen), Osman Selver (tricotat) și Kevser Omer (croșetat). 


Premiile au fost înmânate de președintele și de vicepreședintele comisiei de femei, Amet Melec respectiv Accoium Durie. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.264 secunde