Dănuț Culețu: "Legea insolvenței îi poate ajuta pe cei care au credite la bănci"

126
Dănuț Culețu:

Articole de la același autor

Criza francului elvețian a scos din sertarele parlamentarilor români o lege cerută de ani de zile de societatea civilă, dar nedorită de bancheri, mai exact, legea insolvenței persoanelor fizice sau a falimentului personal. 


Deputatul constănțean Dănuț Culețu de la PNL a inițiat o asemenea lege încă din anul 2012, însă colegii săi au dat-o uitării. La rândul ei și Ana Birchall de la PSD a inițiat o astfel de lege fiind sprijinită și de alți parlamentari dar totul a rămas la stadiul de proiect. 


Potrivit deputatului Dănuț Culețu, o asemenea lege i-ar ajuta pe românii care au credite la bănci și nu mai pot face față datoriilor. El a explicat că, mai exact, după modelul insolvenței care se aplică fir- melor, persoanele fizice de bună-credință care au datorii și nu le mai pot plăti vor putea opta, după intrarea în vigoare a acestei legi, pentru intrarea în insolvență, situație în care vor fi protejați în fața creditorilor o perioadă de timp.


Potrivit proiectului, acceptul pentru intrarea în insolvență va fi dat de un judecător. Odată deschisă procedura, insolventul - persoană fizică va avea o perioadă de grație cuprinsă între doi și cinci ani în care să își stabilească un plan de redresare financiară și să își plătească o parte din datorii. În perioada de grație decisă de lege, debitorul va fi apărat în fața unor eventuale executări silite care, în momentul de față, se desfășoară după 90 de zile după acumularea de restanțe la bănci. Legea insolvenței persoanelor fizice ar mai prevede ca doar 30% din veniturile românului împovărat de datorii să mai fie direcționate spre cheltuielile curente, restul de 70% mergând automat către ștergerea datoriilor cumulate.


"Legea insolvenței persoanei fizice pune clientul aflat în incapacitatea de a-și achita ratele în poziția de a nu fi executat silit și de a putea să își ducă la capăt contractul încheiat cu banca. Practic, se oferă clientului, care nu mai poate achita ratele, o soluție de reeșalonare a ratelor și poziția corectă de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obține", a explicat deputatul Dănuț Culețu.


Alarmați de situația celor care trec prin criza francului elvețian, deputații juriști s-au reunit, ieri, pentru a elabora raportul la proiectul Legii insolvenței persoanei fizice. "Am muncit mult în comisie dar sunt mulțumit că s-a făcut un mare pas înainte. Pe masa Comisiei juridice sunt patru proiecte de lege care vizează insolvența persoanei fizice, acestea urmând să fie contopite într-unul singur. La întâlnire au fost prezente toate părțile responsabile, ceea ce reprezintă un lucru bun. Inclusiv cei de la PSD au căzut de acord că demersul privind legea insolvenței persoanei fizice trebuie făcut cât mai urgent", a declarat deputatul Dănuț Culețu. El a precizat că, la finalul întâlnirii, s-a decis să se constituie o subcomisie care să lucreze până luni la forma unui proiect de lege privind insolvența persoanelor fizice, împreună cu reprezentanți ai instituțiilor interesate - CSM, MJ, ARB, BNR, ANPC- iar apoi membrii comisiei să înceapă dezbaterea pe această formă. 


"Reglementarea insolvenței persoanei fizice trebuie făcută cu un studiu de impact, fără presiune de timp, asta ca nu cumva din graba de a face cât mai repede legea să se greșească pe undeva iar apoi să regretăm. Trebuie să se instituie un echilibru între debitori și creditori, pentru menținerea disciplinei de plată și pentru evitarea hazardului în rândul debitorilor", a mai spus deputatul Dănuț Culețu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2626 secunde