Scopul unei strategii de dezvoltare și a unor investiții uriașe

Constanța, un oraș plăcut în care să trăiești, să muncești și să înveți?

14610
19

Articole de la același autor

Acum 10 ani, se punea la punct Strategia de Dezvoltare Teritorială a României 2007-2030. În acest sens, municipiul Constanța și zona sa de influență, reprezentată de cele 14 localități care alcătuiesc Zona Metropolitană Constanța, au intrat pe lista polilor de creștere la nivel național conform Hotărârii nr.998 din 27 august 2008, urmând să beneficieze prin intermediul Programului Operațional Regional de asistență financiară dedicată realizării unor proiecte integrate de dezvoltare a zonei. 


Mai exact, centralizat, toate unitățile administrativ-teritoriale și-au stabilit liste de proiecte de investiții, vizând dez-voltarea localităților, proiecte ce aveau ca perioadă de realizare 2009-2015. 


Constanța, metropolă europeană?
Potrivit documentului Planul Integrat de Dezvoltare, aflat pe site-ul Primăriei, "Constanța va fi o metropolă europeană, o zonă turistică în expansiune, cu o economie în creștere rapidă și un standard de viață ridicat pentru toți locuitorii săi." Mai mult decât atât, Planul Integrat de Dezvoltare urmărește mai multe obiective strategice pentru municipiul Constanța. Spre exemplu, "Constanța locuitorilor" vizează îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor și creșterea atractivității zonei, astfel încât orașul să devină un loc plăcut în care să muncești, să studiezi, să trăiești; accesul tuturor locuitorilor la o infrastructură de calitate; accesul la o locuință decentă în condiții de siguranță. 


În cadrul acestui Plan Integrat de Dezvoltare, Consiliul Local Constanța și-a trasat mai mule obiective, lucrări de investiții de anvergură, de la reabilitarea falezei din Mamaia și până la refacerea a zonei pietonale din Piața Ovidiu. Cele mai multe proiecte au fost realizate, valoarea lor ridicându-se la sute de milioane de euro. Însă, din diferite motive, alte proiecte importante au fost ratate, nu au fost încă finalizate sau așteaptă noile axe de finanțare pentru a putea fi demarate.


Proiecte care nu au mai prins lumina zilei
Vorbind despre proiectele la care Constanța a rămas restantă (conform strategiei, trebuiau implementate în perioada 2009-2015), putem aminti de "sistemul de management integrat al traficului în municipiul Constanța, care prevedea sistem integrat de monitorizare cu camere video, intersecții inteligente, sistem electronic de management al transportului public de călători".


În ceea ce privește zona istorică a Constanței, reabilitarea ei s-a făcut doar parțial, alte proiecte rămânând doar pe hârtie. Aici vorbim despre amenajarea noului parc - Parcul Carol 1, reabilitarea Parcului Arheologic de la Primărie, construirea unui pasaj rutier subteran între b-dul Marinarilor și Portul Tomis, reabilitarea și punerea în valoare a Termelor Romane, reabilitarea și restaurarea ansamblului Edificiul Roman cu Mozaic; reabilitarea Bisericii Grecești; reabilitarea clădirii Cazinoului, reconstrucția sinagogii, restaurarea ansamblului arheologic Mormântul Hypogeu. O parte din proiecte trebuiau realizate de Primăria Constanța, altele de Consiliul Județean Constanța. 


De asemenea, lista de proiecte mai cuprindea: reabilitarea și reamenajarea parcului din zona Teatrului Oleg Da-novski, crearea unui nou parc - parcul Aurel Vlaicu, construirea a trei autogări moderne în municipiul Constanța: zona de sud, de vest și zona de nord a ora-șului, construirea Spitalului Regional Constanța, reabilitarea termică a 300 de blocuri construite în perioada 1950-1989 în Constanța, reabilitarea și extinderea spațiilor verzi din zona Tomis I, con-struirea unei parcări multietajate în zona Aqua Magic, amenajare de insule arti-ficiale pe infrastructura hidrotehnică de apărare împotriva eroziunii costiere, construiea unui orășel lacustru - Water Land pe lacul Siutghiol, construirea unui debacader pe lacul Tăbăcărie, construiea șoselei de coastă, din Portul Tomis până în Mamaia. 


Partea plină a paharului…
Cum spuneam și mai sus, trebuie să vedem și partea plină a paharului. Prin intermediul Planului Integrat de Dezvoltare, numeroase proiecte au fost implementate în municipiul Constanța. Reamintim de restaurarea promenadei Cazinou - Portul Tomis (14,7 milioane lei), restaurarea zonei istorice Piața Ovidiu (14,8 milioane lei), reamenajarea zonei pietonale din centrul istoric al Constanței (38 milioane lei), reabilitarea străzii Termele Romane (2,6 milioane lei), reabilitarea Portului Tomis - investiție privată (34 milioane lei); promenada Mamaia (64 milioane lei); pasarelele pietonale din Mamaia (10 milioane lei); parcare Spitalul Județean (17 milioane lei).


Comentează știrea

19 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Peda-gogu
20 februarie 2017
Incompetenta

Singurul proiect care este realizat și actualul primar al marilor proiecte îl continua este " puiul și orezul", ah , era sa uit si continuarea de autorizații de construcție pe spațiile verzi !

georgiana
20 februarie 2017
adunătură de moldoveni

Constanta a devenit o adunatura de turci tigani si moldoveni violatori din Vaslui

SEVER
20 februarie 2017
UN RAHAT SPOIT

UN TARG MEDIEVAL, ADICA IMPUTIT,MURDAR, TRANSPORT INFECT,CULTURA LA PAMANT,SISTEM DE CANALIZARE DE 50 DE ANI, CALDURA SI REABILITAREA BLOCURILOR O BATAIE DE JOC, MONUMENTE ISTORICE SI CLADIRI EMBLEMATICE IN RUINA, SPATII VERZI NEANTRETINUTE, CONSTRUCTII ANARHICE. ASTA ESTE "METROPOLA CONSTANTA".UN ORAS GUVERNAT DE INCAPABILI SI PUNGASI. PE ROMANESTE ,UN CACAT CU PERJE.AVEM INSA CEL MAI MARE NUMAR DE BORFASI,CARCIUMI SI CURVE. CONSTANTA ESTE SINGURUL ORAS DIN EUROPA CARE NU ARE CENTRU.O PLACINTA DE ZECI DE KM2 ,DIN CARE 3/4 CARTIERE COMUNISTE. PARTEA PLINA A PAHARULUI, CUM SPUNE SEMNATARUL ARTICOLULUI, ESTE PT CHIORI,PT MARGINITI. EU AM FOST INZESTRAT CU DOI OCHI SI VAD ANSAMBLUL. IMI RUP INCALTARILE PE "TROTUARELE CONSTANTENE, MA INTRISTEZ VAZAND STAREA JALNICA A CAZINOULUI, STAU 10-12 ORE LA URGENTA PT A FII BAGAT IN SEAMA SI ALTELE.AM LUPTAT SI AM SUFERIT IN TIMPUL DICTATURII COMUNISTE CA ACUM SA COMPARAM SITUATIILE SI SA CONSTATAM CA MULTE ERAU FOARTE VALABILE INAINTE DE 89'. (CURATENIE,TRANSPORT,VIATA CULTURALA, ASISTENTA MEDICALA). S-A IMPLEMENTAT, DLE. JURNALIST,UN BAT IN CURUL FIECARUI CETATEAN. NIMIC MAI MULT. EXISTA O CARTE NUMITA "CONSTANTA AVENTURA UNUI PROIECT EUROPEAN" CITESTE-O SI COMPARA.

Constantin
20 februarie 2017
...moarte sigura!

Constanta este raiul needucatilor! Manelistii, cocalarii si asistatii regimului mazarist sunt cei care ne decid intr-un mod bolnavicios viitorul. Orasul asta musteste in noroi, haos si prost gust! Cum sa traiesti, sa muncesti si ce sa inveti in acest focar de infectie!?! Raul facut in ultimii 17 ani produce efecte grave!!! Constanta este parasita masiv de cei educati, de cei care pot produce plus valoare!!! Incompetenta, impotenta, prostia si lacomia sunt ingredientele care deschid drumul catre saracie! Suntem ingropati zi de zi in mizeria acestor gunoaie numiti politicieni...

cetatean
20 februarie 2017
cazino

se vehiculeaza in articol sume de zeci de milioane de euro. reabilitarea cazinoului costa doar 10.000.000. suma ridicola pt bugetul constantei. ne place sa punem imaginea cazinoului ca simbol al constantei, dar de departe. ne aiuriti tovarasi din primarie cu licitatii si contra-licitatii .in fond sunteti niste borfasi iresponsabili.

Aoleu
20 februarie 2017
Aha

Metropolă????? Serios?? Autogara îți dă fiori , plina de tigani, hoți ,bișnițari boschetari, ghicitoare și taximetristi tepari, trotuarele sunt de paisprezece feluri și au diferite forme și înălțimi pline de gropi,blocuri cu diferite izolații jegoase , tiganusi la cerșit în intersecții , nu e centru, lipsa parcărilor,câini peste tot ,oameni sărăci, ghene de gunoi de îți vine rău, noroaie,praf,inundații la fiecare ploaie, fără camere , fără logica în trafic, fără poliție pe străzi și dacă sunt stau pe Facebook, tigani cu căruțe pline cu fier sau plastic pe șoselele,parcuri împuțite cu caini maidanezi,parculete pentru copii unde nu îți poți duce copilul ca e plin de căcat de caine ,gunoaie,noroaie . Asta e Constanța!!!!!! E pierdută

emic boc
20 februarie 2017
Asa vă trebuie dacă nu a-ți votat miscarea poPULAră

Votați miscarea poPULAra

Constantean
20 februarie 2017
Oras in mizerie,declin

Constanta e raiul tiganilor,vezi HC,al bisnitarilor,tot colorati si ei,vezi tomis 3,gara,piata grivitei,al mizeriei la ea acasa,toata C-ta,cu precadere zonele de tigani,cele enumerate mai sus si Palas,Soveja betoane,Anadalchioi,Piata Chiliei.Fagadau se face ca nu vede,a promis camere pe strazi dar apoi s.a razgandit cand s-a gandit ca:"ok.ii vedem ca fura,ca vandalizeaza masini,dar ce le fac?asta inseamna sa imi distrug tot electoratul care m-a votat,iar asta nu mi convine.Sufera romanasii de pe langa,Tulcica,Soveja,dar ce ma doare pe mine?eu am gaze,zice Fagadau,prostii de muncesc platesc si caldura tiganilor din HC,nimeni nu se razvrateste,lasa ca merge asa.Cine nu fura,e prost si moare de foame in C.ta,cine e destept si fura,o duce bine.Fugiti cat puteti,orasul este in mainile tiganilor,mana in mana cu autoritatile.Mergeti in orase civilizate din Romania,unde exista locuri de munca,C.ta e TERMINATA.

bibi
20 februarie 2017
jeg si infecte

SUNTEM SINGURUL ORAS METROPOLITAN DIN LUME UNDE LAZILE DE GUNOI SUNT "SPALATE" IN MIJLOCUL STRAZILOR SI IMPUTENIA SE VARSA LA BORDURA. PUTE A HOIT CATEVA ZILE. ASTA SE ADAUGA LA CELELALTE COMENTARII. LUAVAR DRACU DE EDILI DOBITOCI. ATI CONCEPUT ORASUL DUPA MODELUL CURTILOR IMPUTITE IN CARE ATI COPILARIT CU GAINI,PORCI,NOROI SI LATRINA PARTEA PLINA A PAHARULUI DE CARE VORBESTE ZAPOROJAN ESTE PLINA CU CACAT. FIECARE VEDE CE VREA..

Trebuie sa iesim in strada pt a se face ce e normal intr-un oras? Mai vreti turisti aici?
20 februarie 2017
Intrebare la care am vrea sa ne raspunda procurorii

Daca voit primaria nu vrea sa monteze camere de supraveghere pe strazi, acest lucru nu este o proba a coruptiei si a legaturii dintre ei si contrabandistii de tigari si hotii care vin prima data sa le vanda marfa furata taximetristilor de la gara si din T3? De ce a ajuns cta orasul tiganilor? Din ce traiesc si se intretin toti acesti tigani? Nu din contrabanda, furt, proxenetism, droguri?

19 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4997 secunde