Constanța mai are 1.550 de câini maidanezi. Unde a dispărut restul de 14.000?

1954
14
Constanța mai are 1.550 de câini maidanezi. Unde a dispărut restul de 14.000? - cainicomunitarisoseauastefancelm-1454346224.jpg

Articole de la același autor

Viceprimarul cu atribuții de primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, intenționează să organizeze o dezbatere publică cu toți iubitorii de animale, inclusiv ONG-urile și voluntarii, pentru a pune la punct organizarea și funcționarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân din municipiul Constanța prin gestiune directă. Acest serviciu public va fi coordonat și controlat direct de cei din administrația publică locală. În momentul de față, proiectul este afișat pe site-ul Primăriei Constanța și poate fi consultat de toți cei interesați și chiar aduce propuneri.

"Am primit solicitări ca acest proiect să parcurgă etapa de transparență decizională. Am postat pe site regulamentul și conținutul hotărârii, pentru a-l dezbate cu asociațiile de profil, cu voluntarii și cu iubitorii de animale. Nu ne dorim să mai avem o relație cu un terț pentru a gestiona această problemă importantă a orașului nostru. Ne dorim să o avem în interiorul aparatului administrativ și să o gestionăm împreună cu voluntarii și cu ONG-urile. După ce Consiliul Local va parcurge această procedură de transparență decizională și va aproba înființarea serviciului propriu de gestionare a câinilor comunitari, ne vom apuca de treabă, vom renova spațiile existente. Vrem să civilizăm această activitate, nu să vorbim despre ea de pe poziții divergente", a spus Decebal Făgădău.

La momentul actual, realizarea efectivă a serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân, reprezintă obiectul unui acord cadru încheiat în luna februarie 2012, în urma unei proceduri de achiziție, pentru o durată de patru ani, care va înceta la data de 3 februarie 2016. Firma se numește "Puppy Vet". Așadar, reprezentanții Primăriei Constanța vor să renunțe la contractul cu firma în cauză și să se ocupe în mod direct de problema câinilor comunitari printr-un serviciu din subordinea administrației publice. Pentru funcționarea acestui serviciu este necesară angajarea a 15 persoane, inclusiv medici veterinari și îngrijitori. Totodată, ca și investiție, va fi nevoie de extinderea și modernizarea adăpostului deja existent, care are 400 de locuri, sau amenajarea unuia mai mare. De asemenea, se va amenaja și dota un cabinet veterinar cu aparatură modernă. În plus, se vor achiziționa două autoutilitare pentru transportul câinilor fără stăpân.

Taxele pentru câinii revendicați,venit la bugetul local


Problema maidanezilor a fost mereu un subiect delicat. Pe de-o parte iubitorii de animale care le dau de mâncare chiar dacă aceștia se află pe spațiul public, iar pe de altă parte, cei care s-au confruntat cu agresivitatea câinilor comunitari și nu mai vor să-i vadă liberi pe străzi. Potrivit unei statistici efectuate la nivelul municipiului Constanța, în perioada anilor 2012 - 2015, au fost capturați de pe străzi 15.921 de câini. Dintre aceștia doar 1.153 au fost adoptați de iubitorii de animale. În schimb, potrivit medicilor, 7.815 constănțeni au fost mușcați de patrupede în perioada respectivă.

Pe de altă parte, în perioada 9 - 30 noiembrie 2015 a fost organizat recensământul câinilor fără stăpân de pe domeniul public al municipiului Constanța. Conform rezultatelor finale consemnate în raportul privind rezultatele recensământului câinilor fără stăpân, întocmit de Direcția Servicii Publice a rezultat un număr de 1.550 câini prezenți pe domeniul public al municipiului Constanța, la data de 30.11.2015. Raportul întocmit de cei abilitați a mai reliefat că una dintre cauzele prezenței câinilor fără stăpân pe străzile municipiului Constanța, o reprezintă abandonul și deținerea iresponsabilă a câinilor cu stăpân. Cum ar fi, de exemplu, câinii crescuți prin curțile unităților militare din Constanța, dar care sunt lăsați liberi să umble pe străzile din cartier.

Modalitatea de gestiune directă pe care vrea să o pună în practică administrația publică din Constanța conduce la soluționarea nemijlocită a mai multor aspecte. Astfel, se dorește creșterea transparenței prin colabo-rarea permanentă cu organizațiile pentru protecția animalelor, mass-media și alte segmente sociale interesate de desfășurarea activității. De aseme-nea, se vrea organizarea unor campanii de promovare a adopțiilor și prevenire a abandonului. Totodată, se intențio-nează atragerea de fonduri pentru modernizarea adăpostului și clinicii veterinare, inclusiv fonduri cu finanțare internațională.

Un alt beneficiu privind înființarea aces-tui serviciu vizează reducerea costurilor prin eliminarea unor categorii de chel-tuieli specifice activităților prestate de agenți economici, cum ar fi profitul și alte asemenea costuri pe care autoritatea locală este nevoită să le deconteze.

Pe de altă parte, taxele încasate pen-tru câinii revendicați sau dați în adopție la distanță, vor reprezenta venituri la bugetul local, ce pot fi transformate în surse de autofinanțare a serviciului.


Comentează știrea

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Oprea
2 februarie 2016
cainii din unitatile militare

Domn Fagadau te rog sa nu te atingi de cainii din unitatile militare ptr ca ei sunt membrii UNPR Constanta si reprezinta interesul national.Decat sa te vaiti mai bine le dai niste antemergatori de la Politia Locala cand mai ies prin oras, ca sa nu composteze cetatenii. PS.Restul de 14000 de caini vagabonzi au emigrat si ei in Germania,Suedia,Franta etc împreuna cu valul de emigranti sirieni & nord africani.Daca mergi la Calais sigur o sa intalniti cateva mii prin ghetoul de acolo

Ddd
2 februarie 2016
Pt iubitorii de javre

Caini vagabonzi inca mai exista prin cartiere pt ca inca mai exista destui idioti care ii hranesc si care considera ca locul potailor este pe strada. Exista , de asemenea, o specie de indivizi retardati care revendica cainele capturat , pt ca mai apoi sa-l creasca in fata blocului.

NELU
2 februarie 2016
pentru Ddd

"Idiotii" au castigat IN INSTANTA - la Curtea de Apel Constanta, acest drept de a hrani, fara sa fie amendati- vezi dosarul de contencios administrativ nr. 8.927/118/2013. Instanta a aplicat LEGEA , respectiv Legea nr. 205/2004. Asa ca stimate domn Ddd .....mars de pune mana pe carte.

Ddd
2 februarie 2016
Marsh

Nu ti-as dori sa te afli in fata mea daca vreunul din cainii hraniti de tine in fata blocului imi musca copilul.

Nimic despre siguranta sanitara
2 februarie 2016
Nimic despre cetateni

Fie cum vrea Fagadau ca sa castige Primaria.Faca-se in voia pesedeului.Faci cum vrei tu Fagadaule,dar cu o conditie:cainii sa ramana pe strada sau in fata blocului ca altfel va stricati afacerile.Cand procuratura se va ocupa si de afacerile cu cainii maidanezi veti spune ca iar e mana lui Basescu.

sa te tufa cainii
2 februarie 2016
NELULE

idiotule

NELU
2 februarie 2016
pentru nr. 6

Cand vorbesti de ....carte, apar toate tufele, "tufa (de Venetia)"... ce sa-i faci ....acesta este nivelul.

olguta
2 februarie 2016
bravo NELU

esti deal meu, zoofil, asa te vreau.

CRISTI
2 februarie 2016
ALO FAGADAU BRE CE FACI CU JAVRELE

PRIMARE fagadau DE 3 ZILE AU FOST DEPORTATI CAINI MAIDANEZI IN CARTIERUL TOMIS NORD PE STRADA LOTUS SI LA CAP DE LINIE DE AUTOBUZE LA CIRESICA.SUNT JIGARITI, BOLNAVI SI SE DAU LA OAMENI.

Costel
2 februarie 2016
ptr. Nelu

Te rog sa iti bagi undeva hartia despre care vorbesti ca ati castigat in instanta dreptul de a grani caini maidanezi de pe strada .Iti sugerez sa ii bagi la tine in casa daca ii vrei daca nu te bag in aia de unde ai iesit cu cartea ta cu tot de tampitule. Esti asa sigur ca esti atat de destept incat sa trimiti pe alti sa puna mana pe carte ? Papagalule..........Si inca ceva daca te crezi asa bazat lasa adresa sau spune locul unde vrei sa ne intalnim.

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8678 secunde