Când se va face bine Constanța? Zece fețe ale "suferinței" și mizeriei

12650
27
Când se va face bine Constanța?   Zece fețe ale

Articole de la același autor

Civilizația trebuie să ți se deschidă de la primul pas pe care, tu, ca cetățean, îl faci. Normalitatea, civilizația, ar trebui să fie parte a vieții fiecărui constănțean, din momentul în care se naște și până moare, din momentul în care se trezește dimineața din pat și se întoarce noaptea la culcare. Primul pas pe care îl faci pe caldarâmul orașului ar trebui să fie unul al încrederii, al decenței și curățeniei. Spațiul public ar trebui să fie o continuare firească a nevoii și dorinței fiecăruia de a-și crește copiii în siguranță și decență, fără temeri și pericole demne de lumea a treia. Căci nu putem vorbi de civilizație atunci când în centrul orașului ești atacat de haite de câini sălbăticiți sau ești călcat de mașini pe trotuar.

Din păcate, în Constanța normalitatea și civilizația au fost golite de conținut, fiind traduse în caraghioslâcuri născute la cozile umilinței de către autori consacrați ce au știut din slovele lor să întoarcă prin plugul retrocedărilor, afacerilor oneroase și al intereselor proprii tot orașul.

Mulți spun că e prea târziu pentru Constanța să se mai facă bine. Că doar cu dinamita s-ar putea îndrepta crimele arhitecturale și dezastrele ecologice. Din păcate, nu sunt departe de adevăr. Constanța a fost schilodită prea mulți ani pentru a veni cineva cu leacul minune. Sunt atât de multe cicatrice pe chipul orașului, încât operația de refacere va fi anevoioasă, dureroasă și de lungă durată. Iar Constanța se va putea face bine abia atunci când va conștientiza adevăratele ei probleme, pe care, ca un scurt reminder, le enumăr mai jos.

1. Încă de la naștere, intri în contact cu spațiul public. Un spital județean care îți face primirea pe această lume într-o maternitate demnă de lumea a treia. Lăuze ținute în spații insalubre, zeci de ore fără să-și țină pruncii în brațe. Încurajați campaniile de alăptare, dar în spitalul județean copilul îți este dat la piept abia după 12-24 de ore. Iar saloanele în care stau mămicile sunt nemodernizate din 1970. Normalitatea ar trebui să înceapă de aici.

2. Constanța este un oraș în care, practic, pietonii merg pe stradă și mașinile pe trotuare. Orice deplasare în centrul orașului sau în alte zone mai circulate devine un coșmar. Dacă ai un copil în cărucior plimbarea în siguranță este o adevărată provocare. Nimeni nu vrea să ia atitudine, iar Poliția Rutieră este prinsă între ciocan și nicovală. Șoferii nu au locuri de parcare, pietonii nu au trotuare. Administrația locală ar trebui să le rezolve pe ambele.

3. Constanța este un oraș murdar. Străzi, trotuare, parcuri. Este clar că actuala firmă de salubrizare nu vrea sau nu este capabilă să își facă treaba. Abia după ce Justiția a pus tunurile pe Polaris au început și distinșii "gunoieri" să își facă simțită prezența prin oraș, însă discret și total neeficient.

4. Constanța este un oraș inestetic, chiar urât. Cu excepția a câtorva sute de metri de promenadă în zona Cazinoului (și acela rămas o ruină), orașul a fost înghițit de griul trist al betoanelor, al blocurilor comuniste, al clădirilor monstruoase din punct de vedere arhitectural. Arhitecții Primăriei și edilii Constanței din ultimii 25 ani ar trebui strânși laolaltă și biciuiți în piața publică. Au mutilat fața orașului, extirpând cu grijă orice urmă de bun gust sau bun simț. Haosul urbanistic și-a tipărit cu fier încins amprenta, ștergând orice urmă de identitate a vechii așezări tomitane.

5. Constanța este un oraș periculos. Câinii maidanezi sunt cu miile pe străzile orașului, iar infractorii fac legea în cartiere. Poliția locală și firmele de pază plătite din banii constănțenilor ar trebui să-și îndrepte atenția și spre siguranța cetățeanului și nu doar spre vânătoarea de mașini parcate neregulamentar.

6. Constanța este un oraș al clicilor politico-economice, care au dus la rang de artă căpușarea banului public. De la salubrizarea orașului până la te miri ce banal contract public, doar firmele de casă ale administrației locale puteau câștiga. Băieți "deștepți" care au știut să transforme în aur pentru ei 10 ani de administrație Mazăre și Constantinescu.

7. Constanța e un oraș sufocat de betoane. Spațiile verzi au fost masacrate în tot orașul, în favoarea "băieților deștepți" de mai sus, care au ridicat mall-uri, blocuri și construcții uriașe pe orice petic de iarbă. Copiii noștri respiră praf și noxe și se joacă prin parcările blocurilor, printre mașini și câini maidanezi.

8. Constanța e un oraș fără locuri de muncă bine plătite, pentru tineri pregătiți. Un oraș a cărui cerere de forță de muncă se traduce prin nevoia acută de cameriste, ospătari și recepționeri la hotelurile din Mamaia sau vânzători la numeroasele mall-uri și hipermaketuri din oraș. În ultimii 10 ani, la Constanța nu a venit nicio firmă sau companie mare, care să absoarbă forță de muncă de calitate din puzderia de absolvenți de studii superioare. Și de ce ar veni la Constanța, când Clujul, Bucureștiul și Timișoara le oferă tot ce au nevoie, în timp ce aici comisioanele și șpăgile ajung la jumătate din investiție?

9. Constanța este un oraș în care asistații social conduc și decid în numele celor care muncesc și îi susțin din taxele și impozitele lor. E un oraș în care tineri părinți muncesc 12 ore pe zi și se împrumută de la lună la lună pentru a putea să-și trimită copiii la școală, în timp ce zeci de mii de oameni fără căpătâi trăiesc bine-mersi în locuințe de la primărie, încălzite cu bani de la primărie, hrăniți cu bani de la primărie și plimbați gratis cu autobuzele primăriei. Ceilalți constănțeni sunt rupți cu supra-tarife și taxe, că doar trebuie să achite cineva și nota de plată.

10. Constanța este un oraș care merită mai mult, vrea mai mult, dar nu știe cum. Este adevărat că cei care ar fi trebuit să vină cu oferte și alternative s-au complăcut într-un blat ordinar, demotivând electoratul tânăr, pătura de oameni activi social. La fiecare campanie, oferta electorală a fost atât de slabă încât câștigătorul era asigurat cu mult timp chiar înainte de începerea campaniei electo-rale. PSD, PNL, PD, PDL, cu toate transformările, înfățișările și neamurile lor, au girat și alimentat permanent interesele propriilor clientele politice, indiferent de numele candidaților. 2016 ar trebui să fie anul în care Constanța să se desprindă de aceste practici și fiecare partid să-și joace corect șansele. 

Comentează știrea

27 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
BogdanWP
12 ianuarie 2016
-

Nu am specificat nimic in comentariile mele despre inteligenta mea. In plus fata de asta , nu am jignit pe nimeni prin adresare directa. Am reflectat o simpla realitate. Faptul ca nu aveti raspuns rational la aceste lucruri si va face sa recurgeti la injurii , imi spune tot despre capacitatea de a argumenta. Un om care se coboara la injurii e un om care a pierdut discutia.

BogdanWP
12 ianuarie 2016
-

Si imi mentin parerea. Cresele s-au inventat pentru parinti care nu au judecat corect atunci cand au facut copii nestiind daca o sa aiba capacitatile necesare de a-i creste. Sa iti bagi propriul copil in cresa e o pedeapsa crunta. Copilul nu e o jucarie pe care o faci pentru tine , copilul il faci pentru el , nu ca sa il plimbi toata viata incepand de la 2 ani prin institutii de stat mizere , ci sa ii oferi dragoste si sa stai langa el , sa iti asumi rolul de parinte.

BogdanWP
12 ianuarie 2016
-

Domnule parinte , e absolut irelevant cum am crescut eu. Incerci sa impingi discutia catre una personala , la care sincer nu ma intereseaza sa particip. Observ ca nu se poate discuta constructiv cu tine fara a cobori la chestii personale si injurii asa ca am plecat.

BogdanWP
12 ianuarie 2016
-

Iti raspund nu-i problema. In primul rand , daca te uiti cu atentie , eu ce am zis , am zis de crese si nu de gradinite sau scoli. In al doilea rand , vorbesti ca si cum toata lumea este obligata sa faca copii , ca si cum ar fi un lucru inevitabil. Solutia ti-o zic , dar stiu ca multor oameni de aici nu le va placea. Doar oamenii care stau foarte bine financiar ar trebui sa faca copii , sau cei care pot munci de acasa , sau familiile in care unul din soti poate munci si celalalt sa stea acasa sa aiba grija de casa si familie. Solutii sunt multe dar nu vrei sa le vezi.

mario
12 ianuarie 2016
primar

Numai primarul este de vina...sa avem mare grije..ce primar vom alege..ca altfel se prabuseste toata Constanta..si ne mănâncă sobolanii.!

DODO
12 ianuarie 2016
chiar nu se poate ?

Articol bun si tema de mare interes, care din pacate nu poate cuprinde toate belelele orasului .Constanta (starea ei ) este o consecinta ,,normala ,, a combinatiei perfecte intre hotia politico-economica din oras si apatia dusa pina in pragul nesimtirii a locuitorilor . Daca primaria este impotenta ce ne retine, de exemplu ,sa ne facem singuri curat in jurul blocului ca niste buni gospodari etc.Sint multe situatii pe care le putem NOI rezolva ( multi vor spune ca nu este datoria noastra ... chiar asa ? ) Este foarte adevarat ca beneficiem , cred eu ,de cel mai mare procent de tigani la suta de locuitori si asta se vede cu ochiul liber ce consecinte sint ( a se vedea piata Grivitei, str.Stefan cel Mare ,zona strazilor Olteniei Atelierelor ICIL cartierul containerelor str Tepes voda ,zona peninsulara ( si pe unde nu ! ) , zone centrale pe unde se mai perinda si cei citiva turisti sau marinari straini Concluzia este ca daca vrem , PUTEM spala putin obrazul orasului. Sa nu uitam ca prin munca voluntara s-a facut stadionul, parcurile Tabacarie de la gara si Casa de cultura si multe altele in Constanta ( dar vremurile bunului simt chiar impus au apus ) SCHIMBAREA INCEPE CU NOI !

doru
12 ianuarie 2016
constanta "Romania"

putea fi scris mult mai mult de atat, dat in zadar.. Pamantul ne va inghiti curand.

Rosca
12 ianuarie 2016
Bani la domiciliu

Oportunitatea anului vine acum printr-un curs online si GRATUIT care te invata repede si usor cum sa faci bani in timpul liber! Citesti cateva lectii foarte captivante care te invata pas cu pas cum sa faci bani in timpul liber! Cand vrei si tu foarte mult acest curs, cere INFO la adresa de email: [email protected]

ema
12 ianuarie 2016
de noi depinde

Foarte bun articolul! In calitate de mama, sofer, pieton, biciclist, stapan de caine, ma lovesc de aceste probleme zilnic. Tot timpul dau vina pe autoritatile locale pentru lipsa trotuarelor, a locurilor de parcare, prezenta pe strazi a cainilor maidaenzi si cate si mai cate. Eu ma consider o persoana civilizata: strang mizeria facuta de cainele meu, nu arunc mizerii din masina, parchez numai unde este permis si daca nu gasesc loc prefer sa merg mai mult pe jos ca sa nu incurc pe nimeni, am invatat sa iau bon si sa stau civilizat la coada. Daca tot asteptam ca altii sa faca, sigur vom astepta mult si bine. Fiecare putem contribui la schimbarea in bine a orasului.

zoro
12 ianuarie 2016
Bogdane, esti praf

Intai de toate, incep cu concluzia evidenta: esti praf si pulbere Constat din ineptiile tale ca trebuie facuti copiii dupa cat impozit platesc parintii la salariu. Eu zic sa faca un chestionar inainte de a se apuca de facut copii sa vedem daca se califica dpdv financiar. Am citit (si regret inca) comentariile tale, deduc ca esti, singur, frustrat, satul de autosatisfacere si traumatizat de cresa Inteleg de aici ca te-a marcat acest episod in copilarie, nu vrei sa o recunosti insa, insisti pe tema financiara crezand ca e singura solutie si speri sa faci si tu copii candva care sa nu aiba soarta ta, daca si-o face vreuna mila de tine sa -si amestece ADN-ul cu tine. Sincer sa fiu, mai bine copii de la unul ca tine, mai bine lipsa ca si ei o sa-ti semene. Si ti-o spune un tata a 2 copii, care munceste din greu insa nu regreta. Si dupa cum tot incerca "Parinte" sa-ti spuna, nu o sa intelegi sacrificiul unui parinte pana nu vei avea propriul copil, indiferent cat o sa-ti dai cu parerea despre cum crezi tu ca sta treaba asta. Asa ca fa-ti un bine si nu mai insista sa-ti dai cu parerea, dupa cum vezi, incercam mai direct sau mai indirect sa-ti spunem ca esti pe langa acest subiect, dar grav de tot. Hai nani nani si nu mai incerca sa gandesti fara ajutor.

Răspuns la: -
Adăugat de : BogdanWP, 12 ianuarie 2016
Iti raspund nu-i problema. In primul rand , daca te uiti cu atentie , eu ce am zis , am zis de crese si nu de gradinite sau scoli. In al doilea rand...
27 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3113 secunde