Când se va face bine Constanța? Zece fețe ale "suferinței" și mizeriei

12657
27
Când se va face bine Constanța?   Zece fețe ale

Articole de la același autor

Civilizația trebuie să ți se deschidă de la primul pas pe care, tu, ca cetățean, îl faci. Normalitatea, civilizația, ar trebui să fie parte a vieții fiecărui constănțean, din momentul în care se naște și până moare, din momentul în care se trezește dimineața din pat și se întoarce noaptea la culcare. Primul pas pe care îl faci pe caldarâmul orașului ar trebui să fie unul al încrederii, al decenței și curățeniei. Spațiul public ar trebui să fie o continuare firească a nevoii și dorinței fiecăruia de a-și crește copiii în siguranță și decență, fără temeri și pericole demne de lumea a treia. Căci nu putem vorbi de civilizație atunci când în centrul orașului ești atacat de haite de câini sălbăticiți sau ești călcat de mașini pe trotuar.

Din păcate, în Constanța normalitatea și civilizația au fost golite de conținut, fiind traduse în caraghioslâcuri născute la cozile umilinței de către autori consacrați ce au știut din slovele lor să întoarcă prin plugul retrocedărilor, afacerilor oneroase și al intereselor proprii tot orașul.

Mulți spun că e prea târziu pentru Constanța să se mai facă bine. Că doar cu dinamita s-ar putea îndrepta crimele arhitecturale și dezastrele ecologice. Din păcate, nu sunt departe de adevăr. Constanța a fost schilodită prea mulți ani pentru a veni cineva cu leacul minune. Sunt atât de multe cicatrice pe chipul orașului, încât operația de refacere va fi anevoioasă, dureroasă și de lungă durată. Iar Constanța se va putea face bine abia atunci când va conștientiza adevăratele ei probleme, pe care, ca un scurt reminder, le enumăr mai jos.

1. Încă de la naștere, intri în contact cu spațiul public. Un spital județean care îți face primirea pe această lume într-o maternitate demnă de lumea a treia. Lăuze ținute în spații insalubre, zeci de ore fără să-și țină pruncii în brațe. Încurajați campaniile de alăptare, dar în spitalul județean copilul îți este dat la piept abia după 12-24 de ore. Iar saloanele în care stau mămicile sunt nemodernizate din 1970. Normalitatea ar trebui să înceapă de aici.

2. Constanța este un oraș în care, practic, pietonii merg pe stradă și mașinile pe trotuare. Orice deplasare în centrul orașului sau în alte zone mai circulate devine un coșmar. Dacă ai un copil în cărucior plimbarea în siguranță este o adevărată provocare. Nimeni nu vrea să ia atitudine, iar Poliția Rutieră este prinsă între ciocan și nicovală. Șoferii nu au locuri de parcare, pietonii nu au trotuare. Administrația locală ar trebui să le rezolve pe ambele.

3. Constanța este un oraș murdar. Străzi, trotuare, parcuri. Este clar că actuala firmă de salubrizare nu vrea sau nu este capabilă să își facă treaba. Abia după ce Justiția a pus tunurile pe Polaris au început și distinșii "gunoieri" să își facă simțită prezența prin oraș, însă discret și total neeficient.

4. Constanța este un oraș inestetic, chiar urât. Cu excepția a câtorva sute de metri de promenadă în zona Cazinoului (și acela rămas o ruină), orașul a fost înghițit de griul trist al betoanelor, al blocurilor comuniste, al clădirilor monstruoase din punct de vedere arhitectural. Arhitecții Primăriei și edilii Constanței din ultimii 25 ani ar trebui strânși laolaltă și biciuiți în piața publică. Au mutilat fața orașului, extirpând cu grijă orice urmă de bun gust sau bun simț. Haosul urbanistic și-a tipărit cu fier încins amprenta, ștergând orice urmă de identitate a vechii așezări tomitane.

5. Constanța este un oraș periculos. Câinii maidanezi sunt cu miile pe străzile orașului, iar infractorii fac legea în cartiere. Poliția locală și firmele de pază plătite din banii constănțenilor ar trebui să-și îndrepte atenția și spre siguranța cetățeanului și nu doar spre vânătoarea de mașini parcate neregulamentar.

6. Constanța este un oraș al clicilor politico-economice, care au dus la rang de artă căpușarea banului public. De la salubrizarea orașului până la te miri ce banal contract public, doar firmele de casă ale administrației locale puteau câștiga. Băieți "deștepți" care au știut să transforme în aur pentru ei 10 ani de administrație Mazăre și Constantinescu.

7. Constanța e un oraș sufocat de betoane. Spațiile verzi au fost masacrate în tot orașul, în favoarea "băieților deștepți" de mai sus, care au ridicat mall-uri, blocuri și construcții uriașe pe orice petic de iarbă. Copiii noștri respiră praf și noxe și se joacă prin parcările blocurilor, printre mașini și câini maidanezi.

8. Constanța e un oraș fără locuri de muncă bine plătite, pentru tineri pregătiți. Un oraș a cărui cerere de forță de muncă se traduce prin nevoia acută de cameriste, ospătari și recepționeri la hotelurile din Mamaia sau vânzători la numeroasele mall-uri și hipermaketuri din oraș. În ultimii 10 ani, la Constanța nu a venit nicio firmă sau companie mare, care să absoarbă forță de muncă de calitate din puzderia de absolvenți de studii superioare. Și de ce ar veni la Constanța, când Clujul, Bucureștiul și Timișoara le oferă tot ce au nevoie, în timp ce aici comisioanele și șpăgile ajung la jumătate din investiție?

9. Constanța este un oraș în care asistații social conduc și decid în numele celor care muncesc și îi susțin din taxele și impozitele lor. E un oraș în care tineri părinți muncesc 12 ore pe zi și se împrumută de la lună la lună pentru a putea să-și trimită copiii la școală, în timp ce zeci de mii de oameni fără căpătâi trăiesc bine-mersi în locuințe de la primărie, încălzite cu bani de la primărie, hrăniți cu bani de la primărie și plimbați gratis cu autobuzele primăriei. Ceilalți constănțeni sunt rupți cu supra-tarife și taxe, că doar trebuie să achite cineva și nota de plată.

10. Constanța este un oraș care merită mai mult, vrea mai mult, dar nu știe cum. Este adevărat că cei care ar fi trebuit să vină cu oferte și alternative s-au complăcut într-un blat ordinar, demotivând electoratul tânăr, pătura de oameni activi social. La fiecare campanie, oferta electorală a fost atât de slabă încât câștigătorul era asigurat cu mult timp chiar înainte de începerea campaniei electo-rale. PSD, PNL, PD, PDL, cu toate transformările, înfățișările și neamurile lor, au girat și alimentat permanent interesele propriilor clientele politice, indiferent de numele candidaților. 2016 ar trebui să fie anul în care Constanța să se desprindă de aceste practici și fiecare partid să-și joace corect șansele. 

Comentează știrea

27 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Adi
12 ianuarie 2016

Dacă îți dorești sincer să câștigi bani mai mulți decât la ora actuală, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să înveți să acorzi mult mai puțină atenție lucrurilor pe care le spun sau le fac cei din jurul tău și mult mai multă atenție "micuței voci" care îți vorbește în sinea ta. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea "Te-ai născut bogat". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email [email protected]

Florin
12 ianuarie 2016
Profita de timpul liber de acasa

Stop! Oferta de lucru pentru voi se afla aici! Veti gasi mereu oferta noastra! Opriti-va acum si incepeti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

jr
12 ianuarie 2016
dezastru

Bun articolul.As mai adauga lipsa grădinițelor/creșelor (sunt putine, supraaglomerate, vechi), lipsa scolilor (putine, supraaglomerate, slab dotate, vechi) , lipsa parcurilor, lipsa terenurilor de sport, a sălilor moderne de spectacole, lipsa unei săli de sport moderne, lipsa unui stadion modern...etc

ce nume ma?
12 ianuarie 2016
care subiect ma?

ok,bun pana aici.As mai adauga : indisciplina in trafic,cautatorii tigani de prin gunoaie dupa plastic merg cu carutele si caii prin oras,disciplinarea soferilor (cu forta:cu bata,cu amenzi) care parcheaza pe spatiile pentru persoanele cu dizabilitati.cersetoria organizata din intersectii trebuia anihilata.repararea pasajelor pietonale,In concluzie tot ce tine de omul cu educatia manelistico-ghertoi-bmw-dacia logan-salam etc. etc.

George
12 ianuarie 2016
mda

Eu zic ca e fortata partea cu Constanta e un oras periculos ... Maidanezi nu prea mai sunt si sunt putine in zone in care ti-ar fi frica sa mergi seara.

Dan
12 ianuarie 2016
Castiguri part time

Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

BogdanWP
12 ianuarie 2016
-

Exagerezi putin. Lucrurile nu sunt chiar atat de negre , poate gri , dar nu negre. Constanta e un oras banal si plictisitor in oricare alt anotimp in afara de vara. Betoane , intr-adevar , cam multe. In fine probleme sunt multe , dar toate pornesc din ADN`ul nostru. Starea unei natii este dictata de cetatenii ei si noi asa suntem , da , inclusiv eu , nu ma dau special si erou ca sa fiu diferit. Resemnati-va si acceptati situatia , nu se va schimba. O sa se rezolve toate cand o sa-ncepem sa nu ne mai mancam intre noi si sa fim mai uniti in lucrurile care conteaza , dar asta nu se va intampla , nu ne va lasa ego`ul de razboinic dacic solitar pornit impotriva tuturor si nervos asupra a tot ce misca.

BogdanWP
12 ianuarie 2016
-

Scuza-ma dar daca , cresele sunt aglomerate , asta ce spune despre parintii care decid a face copii fara a avea posibilitatea de ai creste singuri ci nu a-i trimite in mana strainilor?

Răspuns la: dezastru
Adăugat de : jr, 12 ianuarie 2016
Bun articolul.As mai adauga lipsa grădinițelor/creșelor (sunt putine, supraaglomerate, vechi), lipsa scolilor (putine, supraaglomerate, slab...
BogdanWP
12 ianuarie 2016
-

Asa sunt unii oameni , ii sperie necunoscutul. Lipsa ratiunii ii face sa creada ca un animal e mai periculos decat un om pentru ca nu stii ce poate sa iti faca. Eu vin si zic ca un om e mult mai periculos , si totusi nu striga nimeni hai sa le dam injectia letala tuturoa oamenilor. "Grandoarea unei natii si progresul sau moral pot fi judecate dupa modul in care isi trateaza animalele" - Mahatma Gandhi. Cat timp avem ura fata de tot ce misca , ura vom primi si la randul nostru.

Răspuns la: mda
Adăugat de : George, 12 ianuarie 2016
Eu zic ca e fortata partea cu Constanta e un oras periculos ... Maidanezi nu prea mai sunt si sunt putine in zone in care ti-ar fi frica sa mergi...
radu
12 ianuarie 2016
bine ma

Oaaaaooo felicitari pentru articol!! Ai descries PERFECT Constanta!

27 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1304 secunde