Băsescu: "Este esențială o intervenție a președintelui Iohannis pe lângă omologul sârb pentru extrădarea lui Ghiță"

135
Băsescu:
Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat, luni, că o intervenție a președintelui Klaus Iohannis pe lângă omologul său sârb în vederea extrădării lui Sebastian Ghiță cât mai repede în România este "esențială", el adăugând că în acest sens decizia luată de autoritățile sârbe va fi una ''politică''.


Băsescu a arătat că autoritățile sârbe trebuie să decidă dacă dau prioritate extrădării lui Ghiță în România sau anchetării și condamnării acestuia pentru utilizarea de documente de identitate false pe teritoriul Serbiei.


"Categoric va fi o decizie politică, dacă va fi o decizie politică însă depinde și de presiunea pe care o face statul român. O intervenție a președintelui este esențială, o cooperare a ministrului Justiției din România cu ministrul Justiției din Serbia este esențială. Dacă vor sta și vor spune eu am citit în ziar, mă consider informat, mă îndoiesc că va fi o decizie politică'', a spus Băsescu, la România TV.


De asemenea, fostul președinte a amintit de faptul că el a intervenit pe lângă liderul sirian Bashar al Assad în vederea extrădării lui Omar Hayssam, și a adăugat că și președintele Iohannis și ministrul Justiției, Tudorel Toader, ar trebui să întreprindă demersuri pe lângă autoritățile sârbe pentru ca Sebastian Ghiță să fie extrădat cât mai repede în România.




"Nu știu dacă Serbia îi acordă azil politic (...) E greu de crezut că îi acordă azil politic, ar fi imposibil din postura de țară candidată să facă lucrul acesta (...) Își va respecta statutul de țară care cere intrarea în UE", a afirmat Băsescu.


Extrădarea unei persoane din Republica Serbia se poate solicita în baza Convenției europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957, și a protocoalelor sale adiționale, încheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 și la 17 martie 1978, ratificate de România prin Legea 80/1997, a precizat, vineri, Ministerul Justiției.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8995 secunde