BĂSESCU despre Ucraina: "Nu este o invazie!"

194
BĂSESCU despre Ucraina:
Președintele Traian Băsescu a anunțat că, din evaluările României, Rusia nu a "invadat" Ucraina. Șeful statului spune însă că "ceea ce se petrece în estul Ucrainei este o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Rusia îl acordă separatiștilor" și că, această "debalansare" a situației ar putea bloca ofensiva armatei ucrainene.

Rusia a invadat Ucraina, acuză Kievul. Trupe rusești ar fi preluat controlul asupra unui oraș frontalier strategic, situat la 100 de kilometri sud de Donețk, anunță Petro Poroșenko. România și-a prezentat, joi seară, poziția pe această temă, prin vocea președintelui Traian Băsescu.

Iată principalele declarații ale președintelui:

România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Invazia înseamnă unități mari, aviație, toate categoriile de forțe care invadează un teritoriu. Deci nu suntem în fața unei invazii. Ceea ce se petrece în estul Ucrainei este o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Rusia îl acordă separatiștilor.

Sprijinul se manifestă prin două modalități: 1. infiltrarea de militari specialiști ca ofițeri de comandă și pentru operarea tehnicii de luptă modernă pusă de Rusia la dispoziția separatiștilor și 2. transferul masiv de tehnică de luptă către separatiști.

În analiza făcută azi cu MAE și serviciile de informații, pe baza informațiilor pe care le-am avut, putem aprecia că urmare a escaladării introducerii de tehnică militară și specialiști, practic se produce o debalansare a raporturilor de forțe în favoarea separatiștilor, ceea ce va duce la stoparea ofensivei armatei ucrainene, dacă statul ucrainean nu ia măsuri de menținere a capacității de luptă superioară.

Armata ucraineană se află în dificulltate pe frontul de luptă din Ucraina de est și mijloace suplimentare sunt necesare.

România condamnă acțiunile Rusiei de a sprijini separatiștii în atingerea obiectivului lor de ieșire de sub controlul UCrainei. România reafirmă susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Evaluarea noastră este că obiectivul președintelui Putin este de a realiza o Transnistrie de dimensiuni mai mari în estul Ucrainei, pentru a bloca ratificarea Acordului de asociere UE-Ucraina și eventualele demersuri ale Ucrainei de a deveni stat membru NATO. Rămânem alături de Ucraina, suntem un susținător al Ucrainei și ceea ce vom putea face legal, vom face în sprijinul acestei țări.

Ne este cunoscută și situația de la Novoazovsk și cea din Mariupol, care sunt elemente ce pot fi arătate ca fiind zone în care s-ar găsi militari ai Federației Ruse, dar asta nu înseamnă o mare unitate, ci militari infiltrați, ca în tot Estul Ucrainei.

N-a fost invazie, dar ca urmare a puternicei infiltrări de militari și tehnică de luptă rusă, riscul major este schimbarea echilibrului de fortă în favoarea separatiștilor, scrie realitatea.net.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3671 secunde