Asociația Orașelor din România face front comun cu primarii nemulțumiți

211
1
Asociația Orașelor din România face front comun cu primarii nemulțumiți - asociatiaoraselordinromaniaionel-1422465068.jpg

Articole de la același autor

Efectele noului mecanism al echilibrării bugetelor locale pe anul 2015 a creat fel și fel de nemulțumiri în rândul primarilor din tot județul Constanța. De altfel, aceeași situație se regăsește la nivelul întregii țări, astfel că, practic, jumătate dintre orașe sunt între bucurie și extaz, iar cealaltă jumătate între dezamăgire și agonie.

După ce, zilele trecute, Asociația Comunelor din România a luat atitudine în această privință, ieri, și Asociația Orașelor din România (AOR) a pornit demersurile necesare pentru a rezolva această problemă care-i macină pe unii primari care au primit mult prea puțini bani comparativ cu cheltuielile pe care le au în unitățile administrativ - teritoriale pe care le conduc. Drept urmare, Asociația Orașelor din România, prin vocea președintelui executiv, Ionel Chiriță, fost primar al orașului Hârșova cu ani în urmă, a declarat că asociația pe care o reprezintă susține toate demersurile menite să contribuie la dezvoltarea capacității administrative a administrației publice locale, inclusiv cele legate de asigurarea veniturilor necesare acoperirii cheltuielilor.

"Din păcate, în lipsa unei fundamentări corecte și în lipsa unei consultări cu structurile asociative ale unităților administrativ-teritoriale, au fost comise mai multe erori, esențiale în demersul pentru o echilibrare corectă a unor bugete locale. În acest fel 661 de unități administrativ-teritoriale din care 512 comune, 88 orașe și 81 municipii au fost excluse de la prima etapă a echilibrării, primind sume nesemnificative", a declarat Ionel Chiriță.

El a adăugat că stabilirea limitelor de venituri proprii pe categorii de unități administrativ-teritoriale s-a făcut fără să se țină cont de criteriile reale care diferențiază unitățile administrativ-teritoriale în problemele pe care le au.

"La stabilirea limitelor de venituri proprii pe categorii de unități administrativ - teritoriale au fost luate în calcul veniturilor proprii realizate pe anul 2013, venituri proprii ocazionale rezultate din vânzarea unor clădiri, terenuri sau alte bunuri care nu se mai realizează în 2015", a mai explicat Chiriță.

În plus, una din cele mai mari probleme cu care se confruntă unii primari face referire la faptul că multe dintre unitățile administrativ-teritoriale care nu mai primesc sume de echilibrare sau primesc sume mici, nu vor putea să își mai susțină finanțarea investițiilor derulate cu fonduri externe nerambursabile și, de asemenea, nu vor putea să își mai susțină unele servicii publice de interes local, finanțate din bugetul propriu.

"Aprecierea la grămadă, fără să se ia în calcul numărul și mai ales valoarea proiectelor, nu poate fi un demers acceptabil pentru alocarea sumelor de echilibrare pentru susținerea proiectelor cu finanțare europeană", a mai spus reprezentantul AOR.

Vor discuții la Guvern

În acest context, reprezentanții Asociației Orașelor din România sunt deciși să meargă la Guvern pentru a discuta cu cei responsabili.

"Ne reafirmăm poziția fermă exprimată ca pentru mai bine de 50% dintre orașele țării care nu primesc sume de echilibrare în prima etapă a echilibrării sau care primesc sume de echilibrare mai mici decât în anii anteriori această procedură de echilibrare trebuie corectată prin mărirea limitelor de venituri proprii în cadrul acelorași categorii de unități administrativ-teritoriale pornind de la limitele stabilite prin Legea nr.18612014 a bugetului de stat pe anul 2015. Totodată, se solicită alocarea unor sume care să acopere sumele necesare astfel încât toate unitățile administrativ-teritoriale să primească, în anul 2015, cel puțin sumele primite în anul 2014, urmând ca în trimestrul al treilea să fie adău-gate sumele de echilibrare. De asemenea, solicităm Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice o consultare reală între părți atât în cadrul Comitetului de finanțe publice locale care nu mai funcționează de multă vreme, cât și în cadrul procedurilor de consultare a structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale Ia elaborarea proiectelor de acte normative", a mai spus Ionel Chiriță.

Comentează știrea

viorel
29 ianuarie 2015
politica

Un neprimar a ajuns sa conducă o organizație de primari prosti

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4086 secunde