Alegeri parțiale în Constanța: constituirea unui nou Consiliu Local și alegerea a doi primari

553
Alegeri parțiale în Constanța: constituirea unui nou Consiliu Local și alegerea a doi primari - fondalegeri-1505662596.jpg

Articole de la același autor

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a elaborat mai multe proiecte de acte normative privind organizarea și desfășurarea alegerilor locale parțiale din data de 5 noiembrie.

Potrivit reprezentanților AEP, acestea se regăsesc în proiectele de HG privind stabilirea datei alegerilor locale parțiale pentru primari și un consiliu local în unele circumscripții electorale; pentru aprobarea calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor; privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor și proiectul privind stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a scrutinului.

În județul Constanța, alegeri vor fi organizate în comuna Mereni, acolo unde se va alege un nou Consiliu Local și în comunele Pantelimon și Bărăganu, unde urmează ca locuitorii să-și desemneze alți primari.

La sfârșitul anului trecut, Tribunalul Constanța a admis cererea introdusă de reclamantul Florea Ciucardel și a constat, prin Hotărârea 1906/2016, dizolvarea Consiliului Local al comunei Mereni.

Potrivit primarului Silviu Florentin Gârea, Consiliul Local Mereni a fost dizolvat de drept pentru că, timp de două luni consecutive, aleșii nu s-au întrunit în ședință, deși au fost convocați în mod legal.

Consiliul Local Mereni era alcătuit din 11 consilieri, cinci de la PSD, cinci de la PNL și unul de la PMP.

"Cei de la PNL și cu cel de la PMP formau majoritatea dar, chiar și așa, ei au decis să nu se mai prezinte la ședințele la care au fost convocați. Au lipsit la două ședințe consecutive, cele din lunile iulie și august, astfel că, în luna septembrie 2016 s-a cerut în instanță dizolvarea de drept a Consiliului Local iar instanța a admis cererea. Am ajuns în această situație dar nu-mi fac probleme, mă descurc și fără consilierii locali. Decât niște oameni dezinteresați de problemele cetățenilor, de problemele existente în comună și la nivelul administrației locale, mai bine lipsă. Aici avem probleme mari, datorii rămase de la fosta conducere", a spus primarul comunei Mereni, Silviu Florentin Gârea.

El a mai adăugat că își dorește un nou consiliu cu care să poată lucra în ineteresul cetățenilor și nu unul care să pună bețe în roate proiectelor de la nivelul administrației publice locale.

Alegeri anticipate ar urma să se organizeze și în comuna Pantelimon ca urmare a decesului fostului primar Vasile Neicu.

Considerat unul dintre cei mai longevivi primari ai județului Constanța, el s-a stins din viață, la data de 6 mai, ca urmare a unei boli necruțătoare. 

Mereu alături de oamenii din localitate, profesionist, gospodar și modest Vasile Neicu, în vârstă de 68 de ani, a reprezentat comunitatea din Pantelimon în calitate de primar din anul 1996. A intrat în politică pe listele PDSR, actual PSD, fiind foarte îndrăgit de localnici, drept dovadă fiind cei peste 20 de ani de mandat. 

Până la organizarea unor noi alegeri, comuna este condusă de viceprimarul Gheorghe Martinescu, de la PSD.

Totodată, în comuna Bărăganu, cetățenii se vor prezenta la urne pentru a-și alege un nou șef al administrației locale. În luna februarie, fostul prefect Adrian Nicolaescu, a emis Ordinul prin care s-a constatat încetarea de drept, înainte de termen, a mandatului primarului comunei Bărăganu, Titu Neague. Social-democratul Titu Neague câștigase cel de-al doilea mandat de primar la alegerile de anul trecut cu un procent de aproximativ 60%.

La baza deciziei prefectului a stat referatul întocmit de secretarul comunei Bărăganu înregistrat la Prefectura Constanța prin care se comunică decizia penală a Curții de Apel Constanța care este definitivă.

Concret, Titu Neague a fost condamnat, inițial, de Judecătoria Mangalia pentru instigare la distrugere, pedeapsa fiind de doi ani cu suspendarea condiționată a executării pedepsei. Ulterior, Curtea de Apel Constanța a menținut aceeași pedeapsă, decizia fiind definitivă. Cum legea nu permite ca o persoană condamnată penal să se afle la conducerea administrației publice locale, prefectul a dispus demiterea lui Titu Neague. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 7.5883 secunde