Și altfel despre Osama Ben Laden

330
Și altfel despre Osama Ben Laden - 328ce49fe68d9656d5ca6ec2877ab866.jpg
Un tată auster, un soț autoritar, dar și un îndrăgostit de mașinile puternice, care stăpânește foarte bine limba engleză: este portretul pe care-l fac lui Osama Ben Laden prima lui soție și unul dintre cei 12 copii. În cartea "Să crești ca un Bin Laden" ("Growing Up Bin Laden"), Najwa, prima soție a creierului Al-Qaida, și Omar, cel de-al patrulea copil al său, povestesc despre cel care s-a transformat dintr-un adolescent pios într-un extremist dispus să facă orice pentru a ataca Occidentul.
La 17 ani, când s-a căsătorit cu Najwa, tânărul saudit avea deja convingeri ferme, potrivit cărții care va apărea la sfârșitul acestei luni în Statele Unite. Imediat după revoluția iraniană din 1979, care l-a adus la putere pe aiatollahul Komeini, cuplul Bin Laden merge în Statele Unite, povestește Najwa în cartea scrisă împreună cu scriitorul Jean Sasson. La Los Angeles, Osama îl întâlnește pe mentorul său, șeicul palestinian Abdullah Azzam, care cheamă voluntari să se alăture Jihadului în Afganistan pentru a lupta împotriva sovieticilor. Bin Laden răspunde acestei chemări.
Când s-a întors în Arabia Saudită, a fost primit ca un erou. Dar în familie, trăsăturile sale autoritare încep să se manifeste, și copiii o simt pe pielea lor. Li se interzice "să-și arate prea mult dinții când râd", scrie Omar Ben Laden. Najwa trebuie să se învețe cu un soț poligam și cu o viață de familie spartană. "Tata îi interzicea mamei să pornească aerul condiționat care fusese instalat la noi acasă", adaugă fiul lui Bin Laden. "Nu-i dădea voie nici să folosească frigiderul".
Însă această aversiune pentru aparatele electrocasnice nu-l împiedica pe Osama să-și cumpere mașini puternice, printre care un Mercedes auriu. "Nimic nu-i plăcea mai mult decât să-și petreacă o zi întreagă făcând curse de viteză în deșert", spune prima sa soție, adăugând că celui care a revendicat atentatele din 11 septembrie îi plăcea să cultive porumb și floarea soarelui. "Activitatea favorită a lui Osama era să cultive pământul", își amintește fosta doamnă Bin Laden.
Însă pasiunea tatălui pentru natură se transformă în calvar pentru familia sa, pe care o obligă să petreacă lungi nopți în deșert, în frig, dormind direct pe nisip. Și, pentru a-i căli, își trimitea băieții în drumeții la munte, fără apă. Omar Bin Laden recunoaște totuși că-și admiră tatăl pentru talentul lui la echitație, stăpânirea limbii engleze sau a matematicii. "Tatăl meu era atât de renumit în calculele pe care le făcea în minte, încât unii veneau la noi cu calculatoare ca să-l provoace la întrecere", își mai amintește Omar.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 19 Octombrie 2009
Stire din Monden : Madonna riscă să fie evacuată
Luni, 19 Octombrie 2009
Stire din Monden : Un nou personaj în familia Simpson
Pagina a fost generata in 1.7493 secunde