Spațiul personal într-o relație

134
Spațiul personal într-o relație - spatiulpersonal-1398241661.jpg
Spatiul personal intr-o relatie de cuplu este o necesitate pentru ambi parteneri. Spatiul personal este una din nevoile omului, chiar si atunci cand este implicat intr-o relatie stabila, chiar si atunci cand este membru intr-o familie. Spatiul personal este explicatia pentru care avem nevoie de intimitate, avem coduri si parole, avem secrete si o lume privata care este exclusiva si care este total ascunsa celor din jur, indiferent cat ne sunt acestia de apropiati.


In cartea "Teritoriul intimitatii", terapeut francez, specializat in probleme de cuplu si familie, Robert Neuburger explica rolul benefic pe care il are spatiul personal atat in cazul copilului cat si pentru adulti si, implict, pentru adultii care formeaza un cuplu.
Spatiul personal este o componenta a personalitatii si este esential pentru dezvoltarea personala. Exista o intimitate corporala, una psihica (gandesc ce vreau) si una comportamentala (fac ceea ce vreau). Spatiul personal este detaliul care sustine ideea unicitatii fiecarui individ.


Nevoia de intimitate se manifesta si in cuplu. Cum respecta un partener fata de altul nevoie de intimitate a celuilalt? Conform lui Robert Neuburger este vorba despre nevoile fiecaruia, care variaza de la persoana la alta, in functie de personalitatea acesteia. Cuplul ideal este cel in care se poate respira, cel in care fiecare are dreptul la minimum de viata personala, dar fara a lza sensibilitatile si sentimentele celuilalt.


Spatiul personal nu inseamna libertate conjugala. Desi fiecare membru dintr-un cuplu trebuie sa aiba o anume libertate de miscare in viata sociala, aceasta nu trebuie confundata cu libertatea conjugala, iar partenerii trebuie sa inteleaga ca, in cuplu, intimitatea personala este o necesitate, dar intimitatea cuplului o depaseste si o anuleaza pe cea personala.


Se considera ca exista un spatiu personal al individului si un spatiu personal al unui cuplu. De aceea acestia au camera lor si au nevoie sa dorma singuri....  Este insa si un spatiu personal al familiei care-i include pe toti membrii familiei.(sursa:www.femeia.ro)




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 24 Aprilie 2014
Stire din Life and Style : Cum sa fii o iubită mai bună
Pagina a fost generata in 0.5326 secunde