Vin vremuri tulburi pentru polițiști. "Nu avem certitudinea că vom fi plătiți"

12876
Anul 2018 nu se anunță unul prea bun pentru polițiști, dacă sindicaliștii nu vor reuși să găsească modalitățile necesare pentru a convinge angajatorul să plătească intervențiile peste program și după finalul acestui an. 


Ministerul Afacerilor Interne a pregătit un proiect de Ordin care va obliga polițiștii să lucreze după program, fără însă a mai fi plătiți pentru munca depusă. În prezent, agenții sunt remunerați cu trei lei pe oră pentru a asigura continuitatea în afara normei lunare de muncă. 


Proiectul de Ordin propus de specialiștii MAI cu privire la programul de lucru, formele de organizare ale acestuia și repausul săptămânal, are rolul de a înlocui Ordinul MAI 577/2008 care este în vigoare la acest moment. Proiectul a fost transmis reprezentanților Sindicatului Europol de către Direcția Generală Management Operațional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. 


"Avem un Ordin care spune că se plătește continuitatea, avem Ordinul cu privire la programul de lucru, unde se preia continuitatea și acum introduc continuitatea, care va genera efecte și după 1 ianuarie, după ce nu va mai fi plătită. Ordinul cu privire la programul de lucru nu ține de legea salarizării, ci de modul în care personalul MAI își va organiza timpul de lucru. Practic, se introduce un nou termen, cel de continuitate, în care polițiștii nici nu vor fi de serviciu, dar nu vor fi nici liberi", a declarat, pentru "Cuget Liber", Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol. 


În continuare, reprezentanții sindicatului explică faptul că nu există prevăzută obligația polițistului de a respecta planificarea intervalului de continuitate a îndeplinirii atribuțiilor de serviciu după orele de program și implicit niciun polițist nu poate fi tras la răspundere că refuză să efectueze acest serviciu. Situația se va schimba însă odată cu introducerea obligativității polițiștilor de a se supune planificării la continuitate. 


"În acest moment, trebuie să reacționăm punctual. Trebuie să umblăm la anomaliile din sistem, să nu ne trezim cu un Ordin care nu are termen de valabilitate și trebuie să scoatem această continuitate, în condițiile în care nu avem certitudinea că va fi plătită din ianuarie. Altfel, ne dorim un articol separat care să prevadă că se va asigura continuitatea doar până la sfârșitul anului", a mai precizat Andreica. 


Propunerile și observațiile cu privire la acest proiect sunt așteptate până la data de 26 septembrie 2017. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1922 secunde