"Teroristul" din dotarea polițiștilor. "Este groaznic să ți se blocheze armamentul în misiune"

3855
4
Pistoalele model 74 sau Carpați, folosite în dotarea standard a polițiștilor, ar putea ieși din circuit. Vestea bună este că, în locul acestui model, oamenii legii ar urma să primească o armă mai modernă, Glock 17. Diferențele între cele două pistoale sunt ca de la cer la pământ și fac diferența între o misiune îndeplinită și o tragedie. Vestea proastă este că armele vor fi distribuite structurilor de poliție din țară, în limita fondurilor disponibile. Mai exact, este puțin probabil ca toți polițiștii din județul Constanța să beneficieze de o nouă armă, cu atât mai puțin cei din mediul rural.

La unii da, la alții ba

În acest moment, de pistoale Glock sau Makarov dispun doar polițiștii din formațiunile operative, întrucât teoretic nu se pot baza pe Carpați în cazul unor percheziții. Practic, se folosesc și pistoale Carpați în descinderi, dar în aceste cazuri diferența o face competența polițistului și nu siguranța pe care i-o poate conferi arma. "În acest moment, majoritatea polițiștilor sunt dotați cu pistoale model 74, așa numitele Carpați. O parte dintre polițiști, cei din formațiunile operative, au și pistoale Glock sau câteva exemplare de Makarov, armament net superior din punct de vedere al preciziei, al puterii de foc și a siguranței pe care o conferă polițistului", a declarat, pentru "Cuget Liber", Ginel Cristea, vicepreședinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual Constanța.

"Carpați poate intimida sau descuraja"

Principala diferență între Carpați și Glock, pe lângă precizie și putere de foc, este cea a încărcătorului. În timp ce la Carpați, capacitatea redusă a încărcătorului, de doar șapte gloanțe, obligă la schimbul des al acestora, Glock-ul dispune de un încărcător cu 17 gloanțe. De asemenea, în cazul unui schimb de focuri, polițiștii nu pot efectua un schimb rapid de încărcătoare. Oamenii legii folosesc pistolul mai mult la intimidare, întrucât, într-un schimb de focuri, lipsa preciziei prin decalibrare poate conduce către o desfășurare nedorită, iar polițiștii își pot răni inclusiv colegii. "Carpați, este o armă de foc și poate intimida sau poate descuraja elementul infracțional. Este groaznic să ți se blocheze armamentul în misiune sau atunci când ai nevoie mai mare de el. Depinde de cât de uzate sunt piesele, de cât de bine întreținute sunt. Din punctul de vedere al polițistului, mi-ar conferi o mai mare siguranță dacă aș avea un armament superior ca și putere de foc, precizie, comparativ cu aceste pistoale din dotare", a mai adăugat Ginel Cristea.

"Pistoalele trag aiurea și sunt decalibrate"

Arma, de fabricație românească, a fost făcută la Cugir și a ajuns în dotarea polițiștilor în anul 1974. Conceput în anul 1930, Carpați este de aproape jumătate de secol folosit de polițiștii români. "Este un model foarte vechi. Această armă scurtă de foc nu mai îndeplinește caracteristicile minime tehnico-tactice pentru a mai putea fi utilizată ca armă de serviciu pentru un polițist. Trage și nu se duce glonțul. Cade în fața pistolului. Gloanțele sunt de proastă calitate. Nu trebuie să trag zece gloanțe ca să nimeresc o dată. Trebuie schimbate pentru a avea o siguranță. Pistoalele trag aiurea și sunt decalibrate. Unele dintre ele au peste 30 de ani de utilizare", declara pentru Cuget Liber, în urmă cu câteva luni, Vasile Zelca, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractat Constanța.

Comentează știrea

Cezar
18 aprilie 2016
Dotari nefolosite=irosire

Cum politistii sunt siliti sa se poarte altfel decat omologii lor din tari in care cetatenii sunt aparati,pistoalele Carpati sunt suficiente. Si asa se executa doar focuri de galagie,sa sperie cainii din curtile interlopilor sau de pe strazi. Poate ar fi bine ca politia sa treaca la antrenamente de Kendo,sa fie dotata cu sabii si nun-ceak. Cu siguranta ar fi mult mai eficace. Dai pistol sanatos si eventual carabine politiei americane,nu celor care trebuie sa aduca pacea intre interlopi,in primul rand.Pentru autoapararea politistului,se recomanda fuga sau efectiv prezenta la locul faptei cat mai tarziu dupa comiterea ei.

Cristi
18 aprilie 2016
???

Sa li se dea niste mitraliere , aruncatoare de grenade si rachete Grad ! Daca si astea se blocheaza , trecem la arcuri cu sageti , prastii , sulite si baliste ...

valy
18 aprilie 2016
pistolul Carpati

Greșit,in operativa se poara "Carpati" celelalte modele sunt in dotarea ofiterilor de pe la birourilor

eu
18 aprilie 2016
zzz

sa li se dea si pietre si nisip sau hartie igienica, o aduna cine are nevoie ! sau ceva comestibil .

Răspuns la: ???
Adăugat de : Cristi, 18 aprilie 2016
Sa li se dea niste mitraliere , aruncatoare de grenade si rachete Grad ! Daca si astea se blocheaza , trecem la arcuri cu sageti , prastii , sulite...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5654 secunde