Te-a prins poliția băut la volan? Iată ce pățești dacă refuzi recoltarea de probe biologice

9248
3
Te-a prins poliția băut la volan? Iată ce pățești dacă refuzi recoltarea de probe biologice - fondprobebiologice8februarie-1360333056.jpg

Articole de la același autor

Peste 40 de șoferi au fost prinși beți la volan, de la începutul acestui an, pe șoselele din Constanța. În momentul în care ajung în fața polițiștilor, o parte din ei refuză să sufle în etilotest sau să li se recolteze probe biologice pentru măsurarea alcoolemiei. În acest caz, pedeapsa cu închisoarea se mărește, aceasta fiind de la doi la șapte ani. În ultimul timp, numărul conducătorilor auto care au recurs la acest gest a crescut îngrijorător. De la începutul lui 2013 și până în prezent, șapte astfel de cazuri au fost sesizate de rutieriști. 

Polițiștii rutieriști constănțeni anunță că se confruntă cu o problemă tot mai întâlnită în rândul șoferilor opriți în trafic: refuzul recoltării probelor biologice. Temându-se de rezultat, mulți dintre șoferi refuză recoltarea de sânge pentru analiza toxicologică, invocând tot felul de motive, ba că au fobie de ace, ba că leșină când văd sânge, ba că nu le permite religia, asta în ciuda faptului că pentru refuzul recoltării probelor de sânge riscă o pedeapsă cu închisoarea mai mare decât cea pentru consum de stupefiante sau alcool.

Șapte ani de închisoare pentru refuz de recoltare

"Dacă ești prins la volan consumând alcool, riști închisoarea de la unu la cinci ani. În schimb, dacă ești prins sub influența băuturilor alcoolice, dar refuzi recoltarea probelor biologice, pedeapsa este de la doi la șapte ani. În acest caz, noi suntem scutiți de anumite cheltuieli, costând 160 de lei numai proba la medicina legală. Există situații în care șoferul în cauză se răzgândește după ce se gândește mai bine la consecințele pe care le are de suportat, însă, de cele mai multe ori, este prea târziu. Mai sunt cazuri în care șoferul declară că se prevalează de a da declarații, după care se răzgândește, însă, și de această dată, este prea târziu. Odată ce s-a constatat infracțiunea și s-a întocmit procesul verbal, vinovatul nu prea mai are ce face", afirmă comisarul șef Tudorel Dogaru, șeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Constanța.

Ce scuze dau șoferii care refuză recoltarea de probe biologice

"Să presupunem că nu ar ști prevederea legală, deși nu poți să invoci necunoașterea legii. În momentul în care agentul de poliție constată fapta, iar cel vinovat refuză recoltarea probelor biologice, agentul îl atenționează că este pe cale de a săvârși o infracțiune, care este pedepsită cu închisoarea de la doi la șapte ani. De asemenea, și medicul care îl examinează îl atenționează de același lucru. După acestea, se încheie procesul verbal, în care scrie clar că șoferului i s-a adus la cunoștință faptul că refuzul de recoltare a probelor biologice reprezintă o infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la doi la șapte ani. În aceste condiții a refuzat motivând că…Iar aici, fiecare are o imaginație bogată și invocă tot felul de explicații aberante. Printre cele mai des întâlnite găsim "Mi-e frică de ace" sau "Sufăr de diabet, iar dacă mă înțepați curge sânge mult și nu se mai vindecă rana", explică șeful Biroului Accidente.

Numărul celor depistați beți la volan a crescut semnificativ, având în vedere că doar în primele două luni ale acestui an au fost prinși 44 de șoferi la volan în stare de ebrietate, dintre care șapte au refuzat recoltarea de probe biologice. De asemenea, cinci accidente rutiere au avut loc de la începutul lui 2013 din cauza unor șoferi care s-au urcat băuți la volan, iar o persoană și-a pierdut viața în urma unuia dintre accidente.

Amprentarea și fotografierea suspecților, lucru benefic pentru polițiști

"Am mai instituit ceva obligatoriu, spre exemplu amprentarea, fotografierea, lucruri care acum câțiva ani nu se făceau. Este exact modelul american. Orice persoană care săvârșește o infracțiune este fotografiată și amprentată. Am avut odată o "surpriză", în care o persoană avea acte false, iar când l-au amprentat a apărut că acesta nu era persoana din acte, ci cu totul o altă persoană. Așadar, pe lângă infracțiunea pe care o comisese s-a mai adăugat și fals în identitate. Într-o profesie, este bine ca atunci când constați o disfuncționalitate și ai remediat-o, să ții minte data viitoare să n-o mai faci", spune Tudorel Dogaru.

Comentează știrea

cetateanu turmentat
9 februarie 2013
o la la

adica unii gen huidu omoara cate 3 oameni si nu fac o zi de inchisoare, si altii care doar spun ca nu vor sa li se ia sange fac 7 ani ? ..Foarte, foarte corect !

marian
14 noiembrie 2013
refuz

In urma unei neintelegeri vobor din apartament deschid autoturismul un echipajde politie ma intervieveaza in parcarea blocului ma intreaba daca am baut am recunoscut fara sa fiu in trafic deci in parcarea blocului retineti cheama politistul din trafic acesta vrea sa imi ia probe refuz clar si acum am dosar penal in urmarire dativa o parere va rog in parcare

viorel
7 februarie 2015
eu stiu...

Nu au acest drept orice ar fi!!!poate ai facut altceva...iar daca ai facut-o e ff grav,posibil sa se fi intamplat altcv

Răspuns la: refuz
Adăugat de : marian, 14 noiembrie 2013
In urma unei neintelegeri vobor din apartament deschid autoturismul un echipajde politie ma intervieveaza in parcarea blocului ma intreaba daca am...

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 09 Februarie 2013
Stire din Eveniment : Hoț din locuințe la doar 14 ani
Sâmbătă, 09 Februarie 2013
Stire din Eveniment : Patru mașini sparte într-o noapte
Pagina a fost generata in 1.5978 secunde