Curtea de Justiție a UE a decis

Taxa auto din 2012, ilegală! Constănțenii pot cere restituirea banilor

953
Taxa auto din 2012, ilegală! Constănțenii pot cere restituirea banilor - taxaautodin2012ilegalaconstanten-1392401389.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii care au înmatriculat mașini aduse "de afară" în perioada ianuarie 2012 - martie 2013 și au achitat taxa de înmatriculare își pot cere acum banii înapoi. În câteva luni, ar putea să-și obțină drepturile. 


Taxa auto instituită de Guvernul României în ianuarie 2012 contra-vine Articolului 110 al Tratatului de Funcționare al Uniunii Europene, a stabilit Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), la întrebările preliminare ale celor două instanțe românești. Mai exact, decizia CJUE a fost dată în cauzele conexate C-97/13 și C-214/13, având ca obiect cereri de decizie preliminară formulate de Tribunalul Sibiu și de Curtea de Apel București. 


De exemplu, în Cauza C-97/13, Silvia Câmpean a înmatriculat în România un autovehicul de ocazie cumpărat în Germania. Vehiculul a fost fabricat în cursul anului 1999 și respectă, având în vedere emisiile pe care le produce, norma de poluare Euro 3. Aceasta a plătit, pe 18 ianuarie 2012, o taxă de poluare în valoare de 2.737 de lei, potrivit Legii 9/2012. La 21 ianuarie, femeia a introdus o acțiune la Tribunalul Sibiu, solicitând resti-tuirea sumei, pe motiv că taxa este incompatibilă cu dreptul Uniunii. Instanța din Sibiu a decis să suspende cauza și să întrebe CJUE dacă Legea 9/2012 contra-vine Articolului 110 din Tratatul de Funcționare al Uniunii Eu-ropene (TFUE). 


În cauza C-214/13, George Cio-coiu a dat în judecată Adminis-trația Finanțelor Publice a Municipiului Teleorman pe motiv că taxa pe poluare plătită în mai 2012 (de 4.240 lei) pentru un autoturism din Germania este contrară dreptului comunitar. Tribunalul Teleorman a admis acțiunea, în luna septembrie 2012;  Administrația Finanțelor Publice a făcut apel împotriva hotărârii la Curtea de Apel București, care a decis sus-pendarea cauzei și consultarea CJUE.


CJUE a stabilit că "articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune unui regim de im-pozitare precum cel instituit, apoi circumscris de reglementarea națională în discuție în litigiile principale, prin care un stat membru aplică autovehiculelor o taxă de poluare care este astfel stabilită încât descurajează punerea în circulație, în acest stat membru, a unor vehicule de ocazie cumpărate din alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor ve-hicule de ocazie având aceeași ve-chime și aceeași uzură de pe piața națională". 


Fără cale de întors 
"Hotărârea vizează taxa auto care a fost stabilită în anul 2012, deci vorbim despre mașinile care au fost înmatriculate în 2012, până în martie 2013. Pentru taxa din 2013 încă nu s-a dat nicio hotărâre. Decizia este general obligatorie, conform Constituției României, art. 148, aliniat 2: hotărârile Uniunii Europene, indiferent că este vorba despre Curtea Europeană de Justiție sau CEDO, sunt obligatorii. Decizia nu mai este acum la interpretarea proprie a instanțelor din România", a precizat avocatul Bogdan Marian Pavel.


Potrivit acestuia, constănțenii care decid să solicite restituirea taxei achitate în perioada ianuarie 2012 - martie 2013, când a intrat în vigoare timbrul de mediu, ar putea să-și obțină drepturile în câteva luni. Pentru demararea acțiunii au nevoie de dovada achitării taxei și de actele mașinii. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 28 Decembrie 2012
Stire din Eveniment : Dispare taxa de prima înmatriculare?
Pagina a fost generata in 0.5609 secunde