Petrișor Cruceanu, șeful Direcției Regionale în Construcții:

"Stațiunea Mamaia este o bătaie de joc!"

2433
7

Articole de la același autor

În stațiunea Mamaia, ca de altfel pe întreg litoralul, s-a construit haotic în ultimii ani. Petrișor Cruceanu, șeful Direcției Regionale în Construcții Sud - Est, vorbește într-un interviu acordat cotidianului "Cuget Liber" despre ce a ajuns cea mai mare stațiune de pe litoralul românesc, dar și despre măsurile de "înfrumusețare" care se impun: demolările.

- Cum ați descrie stațiunea Mamaia, în acest moment?
- Stațiunea Mamaia este o stațiune de interes național, are un regim special, numai că până acum s-a profitat cât s-a putut. Și-au bătut joc, autoritățile locale au emis autorizații de construcții pe bucățele de pământ iar rezultatul se vede: o bătaie de joc, cum nu există în nicio țară de bun simț. Cum aș descrie stațiunea Mamaia? Un ghiveci arhitectonic. Iar din cauza acestui ghiveci, stațiunea își va pierde turiștii. Mamaia a fost proiectată de arhitecți francezi, de cei care au făcut și Riviera franceză; la începuturi, a fost una dintre cele mai moderne din Europa, gândită cu spații verzi, aerisită, un loc unde oamenii să se destindă. În loc să se întrețină și să se respecte, cum s-a procedat la Nisa, fiecare a construit cum a vrut, unde a vrut și a avut interes.
Stațiunea Mamaia suferă de lipsă de respect și vor pierde atât turiștii, cât și cei care au investit, dar și municipiul Constanța. În opinia mea, turiștii vin acum în Mamaia pentru că nu au altă opțiune. La cum arată plajele, având în vedere că nu ai loc să pui cearșaful, că șezlongurile sunt înghesuite, pentru că s-au ridicat construcții la mai puțin de 200 de metri de linia de țărm… Nu poți să respiri, seamănă a șerpărie. Asta a ajuns stațiunea Mamaia!

- Reprezentanții Ministerului Turismului au anunțat, încă din toamnă, o evaluare a situației construcțiilor existente pe litoral și luarea de măsuri. Ce s-a făcut până în acest moment?
- Evaluarea a început la sfârșitul lui octombrie, iar până în prezent au fost analizate aproximativ 50% din clădiri. Lucrăm în echipe mixte, inspectori ai Direcției Regionale de Construcții Sud - Est și reprezentanți al Ministerului Turismului și Dezvoltării Regionale, este un proces de durată, gândiți-vă că sunt câteva sute de obiective, cărora le analizăm planurile cadastrale, autorizațiile de construcție, le facem fotografii. Este o muncă serioasă, o analiză ce nu s-a realizat până acum. Ar fi trebuit să fie făcută, dar administrația locală nu a fost interesată. Vedeți edilii orașului mergând la plajă în stațiunea Mamaia? Interesul este doar de a obține cât mai mulți bani de la cei care vin în vacanță aici, nu și vizavi de cum arată stațiunea.

- Au fost descoperite probleme? Vor fi luate măsurile ce se impun până la începutul sezonului estival 2012?
- Aproximativ 20% dintre construcțiile verificate au diverse probleme, fie au autorizații emise, dar nu sunt respectate prevederile ordonanței 41/2010, fie nu au autorizații.
Pot afirma că, până în prezent, mulți investitori au mers pe concepția: "Da, am greșit, am ridicat construcția fără a respecta legea, dar lasă-mă și pe mine vara asta, că la toamnă dărâm eu!". Sau nu mai dărâma deloc. Sau se mai proceda astfel: obțineau autorizație de construcție, dar nu precizau că imobilul este în regim de pensiune sau hotel, ci casă de odihnă sau locuință. Dar după ce o ridicau, casa de odihnă avea cinci etaje. Și atunci o includeau în circuitul turistic, spunând că au camere de închiriat. În Constanța legea nu se respectă, se negociază și nu se mai poate astfel.
Până în luna mai sperăm să finalizăm evaluarea și deja am început demersurile pentru demolarea unor construcții ilegale din stațiunea Mamaia și, probabil în câteva săptămâni se va acționa, în funcție de parcursul hârtiilor.

- Vor fi luate măsuri și împotriva autorității locale care a emis autorizațiile de construcție?
- Cu siguranță, și primăriile vor fi trase la răspundere - pentru că evaluarea este realizată pe întreg litoralul, nu doar în stațiunea Mamaia - în măsura și în spiritul legii. Pentru a fi clar înțeles: eu nu am culoare politică și am fost adus la Constanța pentru că era nevoie de cineva care să nu aibă nisip în ochi.
Cât despre hotelierii sau proprietarii care vor fi nemulțumiți, îi sfătuiesc să meargă la cei care le-au dat autorizația și să le ceară socoteală de ce le-au dat, dacă știau că nu este în regulă construcția lor?!



Comentează știrea

b
23 ianuarie 2012
g

ffffffffffffff bine

gogu
23 ianuarie 2012
fara

pai mazare care a dat autorizatii de constructie pentru toti machidonii veniti din fundul satelor tulcene,credeti ca v-a suferi cu ceva.iar la astia de la abadl toti directorii machidoni au dat aviz favorabil pentru constructiile de pe plaje

ath
23 ianuarie 2012
Ne urmareste securitatea

Dupa revolutie,s-au inghesuit sa apara pe sticla televizoarelor zeci de intelectuali "de buna credinta".Toti il injurau pe Ceausescu.Noi ne-am luptat cu securitatea lui Ceusescu,noi am vrut sa facem ceva,dar Ceausescu ne-a bagat in puscarii. Domnilor cu intelect si cu diplome inalte,azi cine va mai urmareste ? Ordinul Arhitectilor din Romania verifica sa nu aterizeze vreo musca pe planseta lor si sa nu intre vreun soarece in portofelul arhitectului. Toti aruncam vina pe Mazare.Daca te uiti la un arhitect vezi ca nu-i ajungi la nas,baiatul cu stanta de arhitect este un mare artist.Arhitectul traieste in lumea lui de genii,el nu are treaba cu strada.Cui foloseste stiinta si arta arhitecturii ? Mazare este un bufon,un incult,un lacom si cu scarba fata de ordine,dar arhitectii ce fac ? Toti intelectualii si in cazul asta arhitectii orasului stau ascunsi in spatele politicului.Ati auzit de vreun protest al urbanistilor din Romania ? Nu,si nici nu veti auzi prea curand.

Dan
23 ianuarie 2012
Cine este tipul ?

Cand l-am vazut la Primarie imbracat cu acel costum verde , am crezut ca este padurar sau angajat al Directiei Silvice! Acum , in fotografie iar apare imbracat intr-un costum aiurea de portar sau ospatar - nimeni nu-i spune ca este penibil in costumele astea , pentru postul pe care il ocupa acest PDL-ist foarte PENIBIL. Nu stiu ce studii are , dar parea un bou cand vorbea cu Mazare - greoi in a se exprima / gandi ...

cunoscator
23 ianuarie 2012
ce dane, esti invidios?

esti tu un bou! ba nu este deloc penibil, este un om de milioane, un bun profesionist. si bine face ca pune punctul de I. Constanta este plina de bube si trebuie rezolvate!

criticonline
23 ianuarie 2012
Interesant !

ne preocupa cit de frumoasa este Mamaia, si asta pentru a atrage mai multi turisti, pentru a revigoara turismul estival, care fie vorba intre noi e zero, nul; dar orasul Constanta nu va preocupa ? oras care arata din ce in ce mai URIT ! cu blocuri unele peste altele, cu vile de 2 bani pe bulevarde, la fata, bulevarde care erau emblematice pentru oras ( b-dul Mamaia : plin de trandafiri, casele nu invadau bulevardul, trotoare erau largi ). Intr-un top al celor mai urite orase din tara, cred ca orasul nostru este cel mai urit ! ... asta da bataie de joc.

veronica
23 ianuarie 2012
mamaia este bataie de joc si bataie de cap pentru cei ce nu vor sa intervina

pentru tot ce sa stricat MAZARE ar trebui sa plateasca cu spaga care a luato si ia in continuarie ,chiar nu poate fii oprit?asta denota ca banii din spaga merg m-ai sus ,a inghesuit bloc in bloc si casele vindute in centrul orasului ,cine este MAZARE ?VINDE DROGURI M_AI MULTI CA TOTII SCAPATI DE EL

Articole pe aceeași temă

Marţi, 10 Ianuarie 2012
Stire din Economie : Litoralul, fruntaș la nereguli
Marţi, 10 Ianuarie 2012
Stire din Social : Avarie RAJA în Mamaia
Pagina a fost generata in 0.518 secunde