Spitalul Județean Constanța, vaca de muls a băieților deștepți. Cum făcea Dănuț Căpățînă averi pe spatele bolnavilor

2933
3
Spitalul Județean Constanța, vaca de muls a băieților deștepți. Cum făcea Dănuț Căpățînă averi pe spatele bolnavilor - fond3-1495648167.jpg

Articole recomandate

Se strânge lațul în jurul lui Dănuț Căpățînă, fostul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. În timp ce așteaptă decizia definitivă după ce a fost condamnat la 13 ani și 4 luni de închisoare, pentru spălare de bani și luare de mită, Dănuț Căpățînă a aflat ieri că este inculpat într-un nou dosar marca DNA, fiind învinuit de abuz în serviciu cu un prejudiciu de peste 300.000 lei. Acesta este al patrulea dosar în care fostul manager al Spitalului Județean Constanța este inculpat și trimis în judecată.

Condamnat de două ori la închisoare

Dacă aruncăm o privire la starea de degradare a Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Constanța din ultimii ani și apoi la acuzațiile pe care procurorii i le aduc fostului manager al unității medicale, începem să înțelegem efectele devastatoare ale unui sistem de sănătate bolnav și corupt până-n măduva oaselor. Practic, cel care ar fi trebuit să se îngrijească de buna funcționare a spitalului și să apere interesele pacienților a avut grijă să-i condamne pe constănțeni la servicii medicale jenante și să îngreuneze substanțial misiunea cadrelor medicale de bună credință. Fondurile spitalului, în loc să ajungă în investiții, medicamente sau aparatură medicală, luau drumul licitațiilor trucate, o parte dintre bani întocându-se ulterior în buzunarele lui Căpățînă.

După ce a fost prins în flagrant luând mită, Dănuț Căpățînă a fost condamnat de Tribunalul București la 13 ani și 4 luni de închisoare, fiind găsit vinovat de spălare de bani și cinci infracțiuni de luare de mită. Decizia instanței nu este definitivă. De asemenea, Căpățînă mai are o condamnare de 4 ani și 4 luni de închisoare, dată în luna august 2016 de Tribunalul Constanța, într-un dosar în care este acuzat că a fraudat un contract de concesiune a serviciului de producție, distribuție și monitorizare a oxigenului medical din spital.

Nou dosar pentru abuz în serviciu

Așteptând decizia definitivă în stare de libertate, sub control judiciar, Dănuț Căpățînă a mai primit o veste proastă din partea Direcției Naționale Anticorupție, și anume că a fost trimis în judecată în cadrul unui nou dosar, pentru abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, la data de 11 iunie 2013, între Spitalul Județean Constanța, reprezentat de Dănuț Căpățînă, la acea dată manager al unității medicale, și o societate comercială, a fost încheiat un contract neprevăzut în planul anual al achizițiilor publice, având ca obiect prestarea unor servicii de consultanță pentru convențiile încheiate de spital cu casele de asigurări de sănătate, publice și private, pe o durată de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii de drept.

"În exercitarea atribuțiilor sale de manager și ordonator terțiar de credite, inculpatul Căpățînă Dănuț a încheiat contractul fără a urma vreo procedură dintre cele prevăzute de legislația aplicabilă contractelor de achiziție publică și a dispus cheltuieli din fonduri publice fără existența unei baze legale, deși serviciile de consultanță ale prestatorului nu au fost executate în totalitate și reprezentau, în fapt, și atribuții proprii ale inculpatului", spun reprezentanții DNA.

Sute de mii de euro și milioane de lei prejudicii

Astfel, în perioada 11 iunie 2013 - mai 2016, spun anchetatorii, când Dănuț Căpățînă nu și-a mai exercitat atribuțiile care decurgeau din calitatea deținută, Spitalul Județean Constanța a achitat către societatea respectivă suma de totală 307.900 lei, reprezentând onorariu și prime de succes, pentru niște servicii neexecutate în realitate. Această sumă de bani reprezintă un prejudiciu cauzat unității medicale și un folos necuvenit pentru firma prestatoare a serviciilor. Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Constanța nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.

Potrivit DNA, în perioada iulie 2009 - mai 2016, în calitate de manager al spitalului, Căpățînă a primit în total aproape 198.000 euro, 28.000 USD și peste 4,7 milioane lei. Anterior, Dănuț Căpățînă a mai fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție pentru infracțiuni similare în datele de 4 noiembrie 2014, 31 august 2016 și 19 octombrie 2016.

Comentează știrea

Liviu Chilian
25 mai 2017
Jewrnalism cu...căpățâna sparta

De ce nu publikati numele...sugativei, "Societatea respectiva" ce a supt sângele bolnavilor, fără nicio mila, fără nicio teama, apukatura invatata din ideologia zsidaneasca; ideologie ce'i învață pe suboamenii-sadici satanizati sa sugă sângele Omului Uman. Căpățâna n'ar fi reușit sa ucidă, cu zile, kustendilii si constănțeni bolnavi, deturnănd menirea sistemului de sănătate, fara AJUTORUL diabolic al "societății respective". Vrem numele SSocietatziganei, numele CRIMINALILOR ce'o dețin, ca sa știm si noi cine sunt...kkpIUDAlistii Rromarlani de succesuri elenbashitleriste. Dacă proprietarabiatii "respectivei SSocietati" sunt jewnvestitori Israhatzeleni, gravitatea acestei crime suprarealiste devine cosmica. Fie'va mila de cititori! Luminati'i! Nu'i desconsiderați! Demonstrați ca sunteți media. Nu...merdia

"Echipa mea"
25 mai 2017
Echipa lui s-a reinventat

Observati ca in spatele lui Danut Capatana nu se afla nimeni.Cu Dănuț nu se mai fotografiaza niciun politruc.Nimeni nu merge la pescuit in Delta cu el,nimeni nu raspunde alaturi de el.Capatana nu boteaza pe nimeni,Capatana nu face nunta,Capatana este singur.In realitate acest Dănuț a fost numit de un partid politic si a facut parte dintr-o "echipa".Daca domnul Liviu Chilian vrea numele "societatii respective",eu vreau sa aud numele partidului care l-a numit in functie pe Dănuț si numele celui care a condus "echipa mea" in anii cand acest derbedeu fura din banii publici.Acum,domnilor din presa,acum aveti o hotarare definitiva.Cine va opreste sa pomeniti numele partidului care l-a numit in functie pe Capatana ? Cine va opreste sa dati nume si sa trageti la raspundere capii partidului care l-a numit ? Pana va hotarati voi,eu vreau sa pun cateva intrebari "romanasilor pur sange" ăstora care se fotografiaza in costume populare,in cojoace si opinci,vezi Doamne, pur "romanesti".Domnule Dragnea,unde ai fost domnule cand asta a furat ? L-ai verificat,mai romanasule ? Unde va este "asumarea raspunderii " ? Tariceanule,mare cap la liberali,vad ca mori de grija lui hotilor. Nicusorule,mai Mazare voi nu raspundeti ? Nu voi l-ati numit in functie,derbedeilor ? De ce directorul unui spital trebuie sa fie numit politic ? De ce directorul unei scoli trebuie sa fie numit politc ? Mai Fagadaule,nea Stroe voi nu mosteniti pacatele de la vechea conducere a PSD-ului ? Vad ca sunteti curati ca lacrima si v-ati reinventat.Liberalilor,PNL-ule,voi din opozitie,voi unde ati fost ? Stiu, aveti o scuza,ati facut "opozitie constructiva",mama voastra de complici.Dar nu conteaza cine l-a tinut pe Capatana in brate.Nu conteaza nici cati au furat impreuna cu Capatana.PSD ne-a dat,PSD ne-a luat,PSD este lider necontestat.PSD este cel mai mare partid din Romania.Mama voastra de alegatori care sunteti si voi partasi la furt din banul public !

simona
25 mai 2017
presa

buna sunt simona sunama si nu vei regreta 0762349709!

Pagina a fost generata in 0.5919 secunde