Warning: getimagesize(): corrupt JPEG data: 7106 extraneous bytes before marker in /var/www/html/cuget_liber/include/meta_process.php on line 112
Spargerile de autoturisme, între neglijența constănțenil

Spargerile de autoturisme, între neglijența constănțenilor și ingeniozitatea hoților

1218
10
Spargerile de autoturisme, între neglijența constănțenilor și ingeniozitatea hoților - daruri-1480007821.jpg
Numărul spargerilor de autoturisme a crescut în ultima perioadă, atât în municipiul, cât și în județul Constanța. Situația nu este atât de îngrijorătoare pentru oamenii legii, care reușesc să-i identifice și să-i tragă la răspundere pe hoți.

Spargerile îi enervează la culme pe proprietarii de mașini, care se plâng că polițiștii nu-și fac treaba, deși tot aceștia sunt cei care lasă bunuri la vedere și atrag astfel infractorii. Sunt și hoți care aleg metode mai evoluate, precum cea a bruiajului, însă și aceștia ajung să fie prinși, mai devreme sau mai târziu, de către polițiști.

Metoda bruiajului nu este la îndemâna oricui

"Avem infractori care folosesc metoda bruiajului, care nu este atât de nouă pe cât pare. Este mai degrabă o metodă importată, însă este o urmare a dezvoltării tehnologice. Este limpede că, pe măsură ce omenirea avansează, se diversifică și metodele de săvârșire ale infracțiunilor, iar tehnologia intervine din ce în ce mai des și mai avansat. Nu avem motive de îngrijorare, pentru că, până acum, infractorii care au acționat prin această metodă pe raza municipiului au fost prinși. Ca și metodă o avem în vedere, iar indivizii care o folosesc sunt specializați, nu este landemâna oricui. Metoda se folosește, de regulă, pentru mașini destul de scumpe", a declarat pentru "Cuget Liber", comisar șef Tudorel Dogaru, șeful Poliției Municipiului Constanța.

Spargerea geamului, metoda preferată a hoților

Infractorii care nu pot face rost de o telecomandă de bruiaj se mulțumesc cu clasica spargere a geamului de la mașină, în momentul în care zăresc bunuri de valoare lăsate la vedere chiar de către proprietari. Este, practic, o invitație pentru hoți, care nu se lasă "rugați" de două ori.

În urmă cu două zile, la Mangalia, s-au raportat două furturi din autoturisme, prin spargerea geamului. A fost sustras un portofel, în care se aflau 400 de lei, dar și un CD player, în valoare de 600 lei.

"Au rămas metode tradiționale, fie prin forțarea butucului, fie prin cheile potrivite sau spargerea geamului, mai nou, în sensul că sunt mai multe fapte. Ar fi ideal să trăim într-o societate în care lăsatul la vedere să nu presupună un risc. Din păcate, lucrurile nu se întâmplă așa, iar recomandarea noastră este aceea ca proprietarii de autoturisme să nu-și lase la vedere bunuri de valoare", a mai precizat comisar șef Tudorel Dogaru.

Cât timp este "la modă" o anumită metodă

Procentul celor care folosesc metoda bruiajului, din numărul total de fapte, este unul redus. Polițiștii cred că ar putea fi un motiv de îngrijorare în condițiile în care procentul ar crește și cei care ar folosi metoda ar fi mai mulți, iar posibilitățile oamenilor legii de identificare și tragere la răspundere ar fi mai reduse, însă, deocamdată, nu poate fi vorba despre așa ceva.

"Ca toate metodele, ajung să se dezvolte, cunosc un apogeu, după care încep să se stingă. Asta ca urmare a prinderii celor care folosesc astfel de metode, dar și ca urmare a faptului că nu mai sunt de actualitate, întrucât apar altele, mai eficiente, din punctul lor de vedere. La un moment dat, era metoda «Maradona», apoi a fost folosită metoda «Cureaua», «Coala de hârtie». Cei care au folosit aceste metode au fost identificați și prinși, de fiecare dată. Din acest punct de vedere, nu aș caracteriza metoda bruiajului ca un foc de paie, dar nici nu este o chestiune extrem de îngrijorătoare", a conchis comandantul Poliției Municipiului Constanța. 

Comentează știrea

m
25 noiembrie 2016
mm

Pai de asta se sparg masinile,ca hotii stiu ca nu are cine sa-i prinda.Poate le recomandati cetatenilor sa-si tina masinile in casa,eventual in sifonier ca sa nu mai fie sparte!Are Constanta politie?

Bogdan
25 noiembrie 2016
Politia e praf

Adica cum e tot vina pagubitului?daca lasi ceva in masina personala la vedere e ca si cum ai fi complice?Asta e mentalitate de lumea a treia.Asta e pe principul nu mai mergem pe strada bine imbracati sau sa purtam o bijuterie la vedere ca atragem talharii hotii?ii ademenim cu telefonul scump...?Ce material de rahat domnulele/a ziarist.Adevarul e ca ne ducem dracului usor usor...cu toti tiganii si infractorii care umbla pe strazi nederanjati de politie.

Niste incapabili
25 noiembrie 2016
Politie platita degeaba

Politia e mana in mana cu spargatorii. Chiar daca i-l aduci prins de tine pe hotz, ar trebui sa ii faci si formele pentru ca incapabilii de politisti vin la servici ca sa ia banii si spaga. De curand mi-au furat oglinda laterala dreapta vandalizandu-mi si usa; bineinteles ca m-am kkt pe ei de politisti normal ca nu am reclamat. Cred ca este o conspiratie si o delasare concertata de la centru ca oamenii cinstiti sa fie furati si talhariti in continuare iar ceicare trebuie sa ii apere sa frece manzul pe salarii grase iar la pensionare sa fie inaintati in grad cu pensii babane. Tara de mafioti unde dreptul cetateanului este constant incalcat de catre cei care sunt platiti sa le asigure.

Sa vezi ce politie de rahat avem
25 noiembrie 2016
Politie infractoare

Mi-au furat niste hoti din garaj un agregat cu motor ptr constructii.Am chemat ca boul politaiul. Ce crezi ca a facut politaiul? M-a intrebat: daca va mentineti plangerea privitor la furt va dam amenda 500 de lei ptr ca nu ati pus alarma la garaj. Auzi cretinul: nu era de ajuns ca garajul era inchis cu lacat si broasca. Nu era de ajuns ca era pe propietatea mea. Imi dadea amenda mie, pagubitului. Nici vorba ca sa ia amprente. Tara hotilor.

Dorel
25 noiembrie 2016
Poliția română

Polițiștii noștri sunt cei mai "fain" din Europa. Dau mărțișoare și flori la șoferițe de 1 și 8 Martie, iar când hoții îți sparg casa intră în acțiune brigada aia specială ca la americani ,înarmați până´n dinți, amprente, câini dresați, specialiști etc, iar la final îți trântesc în nas renumita frază :- "dacă prindeți hoțul ,să-l aduceți la noi la secție că o să avem noi ac de cojocul lui" !

Articol
25 noiembrie 2016
Acum am inteles

Ce neglijenta constantenilor mai tovarase ziarist? Eu inchid masina, iau cheia din contact se numeste ca mi-am protejat proprietatea. A, vorbesti de neglijenta in serviciu a politistilor. Asta da. Pentru ca sunt incapabili sa imi protejeze mie proprietatea, asta da. Deci de fapt de referi la neglijenta in serviciu a politistilor constanteni. Acum am inteles ce vrei sa spui cu titlul matale. Ma bucur ca esti de acord cu 99% dintre constanteni. Problema e ca noi ii platim si ii rasplatim pe acesti neglijenti. Poti sa scrii si despre asta ca e chiar interesant de stiut.

Remus
25 noiembrie 2016
Bla

Hai pe bune ?! Daca furturile si talhariile sunt din cauza neglijentei si tupeului hotilor,inseamna ca trebuie schimbat ceva. Adica,politia impotenta si justitia bagatoare de incomozi politici la bulau sa fie pe locul doi,iar noi sa avem dreptul la autoaparare cu arma in mana,sa avem voie sa tragem in plin in hoti,talhari,violatori,fara sa fim acuzati de nimic,dupa analiza corecta a actului de autoaparare. Ar fi OK in zilele noastre! Pe bune,sute de locuri din penitenciar ar fi disponibile,cel putin un million ar crapa si ar fi mai putini delicventi,ca le-at fi frica de societatea civila. Eu zic ca maentinerea infractorilor in societate este benefica liderilor,ca sa fie protejati de atentia societatii asupra lor.

Mos Ion
25 noiembrie 2016
Pentru cel cu ..'' politie infractoare ''

N-ati inteles bine domnul meu , oraganu' avea dreptate ! Cum iti permiti sa deranjezi pentru faptul ca nu ai ... alarma , camere video de supraveghere , contract de paza cu firma privata , foisor de suparaveghere a obiectivului , buton de panica , senzori de miscare , etc . Cand ai toate astea atunci sa suni la politie, ca te rezolva imediat .....Probele nu sunt concludente , amenda 1000 lei !

Bine ai zis
25 noiembrie 2016
Politie infractoare

Sa traiesti! Ai o bere de la mine!

Răspuns la: Pentru cel cu ..'' politie infractoare ''
Adăugat de : Mos Ion, 25 noiembrie 2016
N-ati inteles bine domnul meu , oraganu' avea dreptate ! Cum iti permiti sa deranjezi pentru faptul ca nu ai ... alarma , camere video de...
kalasnikov
26 noiembrie 2016
tragi in tot ce misca...

tara noastra greu isi mai revine...au priceput si hotii ca politicienii au alte treburi pe sus pe acolo si e ...timpul lor...acum ori niciodata..asa ca ia-ti o pusca si trage capana vine politia te omoara hotul la tine in casa!...nu mai are timp nici politia si nici patria de tine...si ce daca iti platesti taxele si impozitele...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6242 secunde