Tentația care distruge copilăria

Se droghează cu etnobotanice, la nici 13 ani!

873
3
Se droghează cu etnobotanice, la nici 13 ani! - fondsedrogheazacuetnobotanicelan-1393350774.jpg

Articole de la același autor

Situație îngrijorătoare: consumul de etnobotanice în rândul elevilor din Constanța este în creștere, iar vârsta consumatorilor în scădere! În prezent, frecvent, prima țigară cu etnobotanice este fumată la 12 sau 13 ani, iar minorii riscă să ajungă drogați în toată regula până în liceu. De aceea, autoritățile responsabile au demarat un amplu proiect pentru prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor. 


Deși nu mai există "magazine de vise", fenomenul etnobotanicelor nu a dispărut. Ba din contră! Sunt la fel de accesibile, căci pot fi achiziționate cu ușurință de pe Internet și, mai ales, la prețuri scăzute. În aceste condiții, ne-a precizat comisarul Cristian Marius Oprișan, șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consi-liere Antidrog Constanța, în județul nostru se constată o tendință de creștere a consumului de etnobo-tanice, mai ales în rândul adoles-cenților. O demonstrează statisti-cile realizate de reprezentanții centrului, în ultimii ani. Mai mult, se observă că vârstele la care minorii încep să "experimenteze" sunt din ce în ce mai mici! 
"Avem, în cadrul centrului, elevi din clasele a VII-a și a VIII-a, la consiliere, pentru că au început să consume substanțe psihoactive. S-a constatat că în jurul acestei vârste școlare începe consumul de substanțe interzise, din mai multe motive: prețul scăzut și accesul facil la substanțe, lipsa de supraveghere, educație și informare cu privire la efectele nocive a consumului de droguri", a precizat cms. Cristian Oprișan. 
De altfel, se pare că inclusiv la evaluarea națională la matematică, desfășurată miercuri, 19 februarie, o profesoară din Constanța a anunțat că are suspiciuni că unul dintre elevi s-ar fi aflat sub influența substanțelor psihoactive. "Semnalele" care i-au atras atenția profesoarei au fost faptul că era foarte agitat, avea privirea tulbure, dar nu s-a putut concentra să aștearnă măcar un rând pe hârtie! 


Lecții despre droguri, predate de polițiști 
În acest context, autoritățile responsabile din Constanța au anunțat că vor să se facă mult mai multe în sensul prevenirii consumului de droguri în rândul elevilor! 
Astfel, ieri dimineață, în sala de festivități a Poliției Constanța, a fost lansat proiectul "Parteneriat antidrog în școală". Concret, în cadrul acestui proiect, 40 de polițiști de proximitate din județul Constanța (respectiv 32 din municipiul Constanța și câte doi din Medgidia, Mangalia, Eforie și Năvodari) vor fi instruiți cum să recunoască semnele consumului de droguri, dar mai ales ce metode să folosească pentru a le transmite aceste informații elevilor. Proiectul este desfășurat, în parteneriat, de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul Școlar Județean. 
"Vor fi organizate cursuri de inițiere în prevenirea consumului de droguri, ce vor avea loc în zilele de 25 și 27 februarie, respectiv 4 și 6 martie. Iar după ce vor fi formați, până la sfârșitul anului, polițiștii de proximitate vor merge la orele de dirigenție de la clasele a VII-a și a VIII-a din școlile din municipiul Constanța și din cele-lalte orașe incluse în proiect, pentru a le transmite elevilor informa-țiile, de așa manieră încât să fie înțelese. La această vârstă, sunt deja expuși consumului de droguri, iar obiectivele noastre sunt de a preveni, să nu înceapă să consume, iar dacă au făcut-o, ocazional, să nu devină obișnuință!", a completat comisarul Oprișan. 
Pe viitor se intenționează realizarea unui proiect similar, în care să fie implicați și părinții, la su-gestia reprezentanților Inspecto-ratului Școlar Județean Constanța. 


Părinții cred că minorii au… căderi de calciu?! 
Prof. Adriana Oprea, adjunct în cadrul Inspectoratului Județean Școlar Constanța, a explicat că, din experiența sa la catedră, părinții încep să-și pună semne de întrebare destul de târziu comparativ cu momentul când minorul începe să consume droguri. 
"Cam după un an și jumătate, doi ani, începeau să-și pună probleme: de ce lipsesc noaptea, de ce mint, de ce au absențe. Aceste etnobotanice au un preț mic și produc o gaură insesizabilă în bugetul familiei. După o anumită perioadă de timp, își dădeau și părinții seama. Eu mă apucasem să citesc din cărți să văd care sunt simptomele și cum îți dai seama că un elev consumă. Ei invocau căderi de calciu, cu totul altceva. Este și perioada de vârstă când apar diferite probleme pe fond endocrin, mai ales la băieți, dar și la fete, și este foarte bine că această informare începe să apară din gimnaziu. Sunt convinsă că profesorii diriginți, la orele de dirigenție, vor avea aceste discuții", a spus Adriana Oprea. 


Comentează știrea

Cireshica
26 februarie 2014
Copii drogati

Drogurile accesibile copiilor sunt o enorma amenintare asupra famiilor noastre. SINGURA solutie fezabila este implicarea directa a familiei copilului in prevenirea consumului si in tratament, daca prevenirea nu a fost posibila. Stiu ca ceea ce scriu suna banal, dar este adevarat. Familia conteaza si poate face diferenta dintre viata si moarte.

drogatul
26 februarie 2014
NU

Nu mai luati asa ceva in viata voastra! Va zice unul care le-a incercat pe toate! Este incredibil ce dependenta dau, in cateva luni te trezesti ca iei in fiecare zi si vrei din ce in ce mai mult. Sa va intre bine in cap, nu vorbim de droguri usoare aici, am fost la doctori care mi-au spus cu mana pe inima ca sunt mai periculoase decat cocaina si oricum nimeni nu stie ce se afla exact in compozitia lor. Dupa un an de consum preferam legalele in loc de iarba sau cocaina fara sa stau pe ganduri. Am prieten care si-a scuipat plamanii la urgenta dupa 2 ani de consum si acum are ficatul praf. Si nu mai zic de restul - deformari ale oaselor fetei, infectii care mai de care, stari constante de greata, nu poti sa mananci nimic pana nu iei doza, infectii incredibile ale pielii - pe fata mai ales, stari de anxietate, atacuri de panica, nervozitate/violenta, etc, etc. Asta nu e joaca, bagati la cap, e viata voastra, sunt daune IREVERSIBILE asupra organismului, va spun din proprie experienta, treci prin iad daca vrei sa te lasi, numai eu stiu. Asa ca, dragi cititori consumatori, traiti-va viata nu mai fiti cobai pentru laboratoarele chinezesti - acolo se fabrica. Multa sanatate va urez !

Romana
26 februarie 2014
Exemplu

Daca tu esti sincer si spui cu sinceritate cele mentionate mai sus,atunci ia legatura cu Agentia Antidrog Constanta,cu specialistii si reprezentantii legali si poti intra in noul proiect demarat recent in scolile constantene.Ce poate fi mai relevent decat sa discute cu elevii un fost consumator ? O persoana care CHIAR STIE SI CUNOASTE STARILE SI REPERCUSIUNILE drogurilor asupra corpului omenesc,asupra psihicului si mentalului.Tu chiar esti acum un exemplu pozitiv ! acum !

Răspuns la: NU
Adăugat de : drogatul, 26 februarie 2014
Nu mai luati asa ceva in viata voastra! Va zice unul care le-a incercat pe toate! Este incredibil ce dependenta dau, in cateva luni te trezesti ca...

Articole pe aceeași temă

Joi, 13 Februarie 2014
Stire din Eveniment : Prinși de jandarmi cu etnobotanice
Miercuri, 12 Februarie 2014
Stire din Eveniment : Prinși cu etnobotanicele pe stradă
Miercuri, 12 Februarie 2014
Stire din Cultură-Educație : Cum se recuperează cursurile suspendate
Pagina a fost generata in 0.4699 secunde