SCHIMBĂRI LA RCA / Ai fost implicat într-un accident rutier? Iată cine te va despăgubi

1126
1
SCHIMBĂRI LA RCA / Ai fost implicat într-un accident rutier? Iată cine te va despăgubi - tamponaremasini-1349286793.jpg

Articole de la același autor

Potrivit reprezentanților Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, de la sfârșitul acestui an, cel târziu începutul lui 2013, șoferii care sunt prejudiciați în accidente rutiere survenite din vina altor conducători auto vor fi despăgubiți de proprii asigurători RCA și nu de societățile care au emis polițele RCA ale vinovaților.


Declarația a fost făcută de vicepreședintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Cornel Coca-Constantinescu. El a spus, concret, că "prin modificarea legislației secundare, sperăm ca noul sistem să fie introdus până la finele anului curent sau de la începutul anului 2013, în funcție și de evoluția discuțiilor cu societățile de profil și brokerii de asigurări". "În prezent, durata unui proces de instrumentare și plată a unui dosar de daună pe segmentul RCA este de 90 de zile. După ce vom introduce noul sistem, cred că plata daunelor se va face în cel mult 60 de zile", a mai precizat acesta.

Reprezentantul CSA a mai spus că asigurătorul șoferului păgubit va achita dauna, iar compania își va recupera banii prin intermediul unui sistem de compensare, care va avea ca reper dauna medie pe segmentul RCA în anul precedent. Prin schimbările ce vor avea loc, Coca-Constantinescu a afirmat că noul sistem de instrumentare și plată a despăgubirilor RCA va conduce la îmbunătățirea serviciilor furnizate asiguraților și păgubiților, la creșterea încrederii asiguratului în propriul asigurător, dar și la un mai bun control al costurilor aferente acordării despăgubirilor. "De asemenea, va optimiza procesul de gestionare a dosarelor de daună și va dezvolta produsele de asigurare facultativă (CASCO)", a spus reprezentantul autorității de reglementare.

Am luat legătura cu mai multe societăți de asigurare din Constanța și am constatat că cei mai mulți dintre reprezentanții acestora habar nu aveau de noile reglementări, iar dacă auziseră ceva, totul era doar din mass-media, nimic venit pe filieră internă. Oamenii care fac dosare de daune s-au arătat sceptici în ceea ce privește astfel de modificări. "Aud despre așa ceva în premieră de la dvs. Pe noi nu ne-a anunțat nimeni de eventuale modificări în ceea ce privește plata RCA-ului… Trebuie schimbate proceduri, legislație. Nu se poate întâmpla asta doar în 2 - 3 luni…", ne-a declarat reprezentantul unei societăți de profil.

O altă persoană, de la o altă societate de asigurări, ne-a spus că, de asemenea, a auzit de acest lucru citind pe internet, de pe site-urile dedicate presei, dar nicidecum nu a primit ceva în mod oficial vizavi de astfel de modificări.

Ce spun cifrele despre asigurările CASCO și RCA?

În structura asigurărilor generale, polițele CASCO reprezentau 28,49% din total asigurări generale, cu un volum de prime de 933 milioane de lei, în scădere cu 6,37% față de 30 iunie 2011.

Statisticile mai spun că, în ceea ce privește clasa RCA, aceasta are pondere de 34,47% în totalul asigurări generale, cu un volum de subscrieri în coborâre cu 0,19%, la 1,1 miliarde de lei.

În ceea ce privește despăgubirile plătite de asigurători, volumul acestora a depășit 2,5 miliarde de lei, înregistrând o creștere nominală cu 3,1% față de același interval al anului trecut.

Din valoarea totală a indemnizațiilor plătite, cele aferente contractelor de asigurări generale au totalizat 2,18 miliarde lei, cu 2,75% mai mult față de iunie 2011.

Pe segmentul CASCO, daunele au scăzut cu 5,7%, la 966,93 milioane de lei, în timp ce pe RCA au crescut cu 14,8%, la 940,58 milioane de lei.

"În ultimii ani, piața asigurărilor s-a înscris pe un trend de scădere și a ajuns la o pondere de sub 2% din Produsul Intern Brut. Pe termen lung, potențialul industriei de asigurări din România este de 4-5%", ar mai fi precizat vicepreședintele CSA, Cornel Coca-Constantinescu.

Care sunt societățile autorizate să încheie RCA?

Facem precizarea că societățile autorizate să practice asigurări obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) sunt ABC Asigurări, Allianz-Țiriac Asigurări, Generali România, Asirom, Euroins România, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama, Uniqa Asigurări și City Insurance. Potrivit datelor centralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), piața asigurărilor generale și de viață a crescut cu 2,7% în primele șase luni, la 4,13 miliarde de lei, pe fondul avansului subscrierilor din polițe de asigurări generale cu 3,5%.

Defalcat, asigurările generale au cumulat un volum de prime de 3,27 miliarde lei, nivel în creștere cu 3,54% față de perioada anului anterior.


Comentează știrea

10 Things to Consider While Buying an Event Tent
12 martie 2015
10 Things to Consider While Buying an Event Tent

For the north facing end, I chose a clear tarp, since that end does not get any direct sun. 10 Things to Consider While Buying an Event Tent http://www.eventtentsforsales.com/10-things-consider-buying-event-tent.html

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4162 secunde