Salariile soldaților și gradaților profesioniști, neschimbate din 2009. MApN promite noi simbrii și sporuri la pensie

21256
12
Salariile soldaților și gradaților profesioniști, neschimbate din 2009. MApN promite noi simbrii și sporuri la pensie - fondsalariimilitari-1454247877.jpg

Articole de la același autor

Salariile soldaților și gradaților profesio-niști ar putea crește semnificativ în acest an, dacă Ministerul Apărării Naționale se ține de cuvânt și reușește să adopte o grilă unitară de salarizare pentru toate categoriile de personal. Într-o comunicare efectuată pe site-ul www.armataromaniei.ro, ministerul recunoaște că actualele salarii ale soldaților și gradaților profesioniști au rămas la nivelul anului 2009, ele fiind crescute doar datorită măririi salariului minim pe econo-mie.

Soldații și gradații profesioniști (SGP) constituie un corp distinct de personal militar, recrutat pe bază de voluntariat, care îndeplinește funcții de execuție specifice luptătorilor și specialiștilor militari, în cadrul microstructurilor de tip echipă, echipaj, post de luptă, grupă/similare. Ei reprezintă baza principală de selecție pentru corpul maiștrilor militari și a subofițerilor.

"Prin intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 1 din 2010, veniturile salariale ale personalului bugetar au fost stabilite la nivelul lunii decembrie 2009, situație menținută anual, prin adoptarea de acte legislative subsecvente. Deși în anul 2010 a fost adoptată Legea nr. 284 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, care reglementa și salarizarea personalului militar pe baza unor coeficienți de ierarhizare stabiliți în mod just, prevederile acestei legi nu au putut fi aplicate niciodată. Practic, salarizarea personalului militar a fost înghețată la nivelul lunii decembrie 2009 până la creșterea cu zece procente intrată în vigoare în decembrie 2015.


CITEȘTE ȘI:  

Toate categoriile de militari vor fi foarte afectate! "Se vor trezi cu pensii mult mai mici"



În pofida acestor constrângeri impuse de lege, pentru categoria soldaților și gradaților profesioniști s-au înregistrat, din 2010 până în decembrie 2015, unele creșteri ale nivelului de salarizare, dar nu prin indexări speciale, ci prin punerea succesivă în plată a salariului de bază minim brut garantat, deoarece solda funcției de bază brută, stabilită potrivit legii, este de 915 lei. Prin efectele legii, toate soldele care se situează sub nivelul salariului de bază minim brut garantat în plată sunt puse în plată la nivelul valorii acestuia. Spre exemplu, majorarea de 10% acordată începând cu 1 decembrie 2015 s-a calculat la valoarea de 915 lei, dar s-a plătit în continuare 1.050 lei, reprezentând salariul de bază minim brut garantat în plată", se arată în comunicatul MApN.

Următoarea mărire, de la 1 mai

Astfel, prin intrarea în vigoare, de la 1 mai 2016, a valorii de 1.250 lei a salariului de bază minim brut garantat pe țară, solda de bază brută minimă în plată pentru SGP va crește cu douăzeci de procente.

"Aceste creșteri modeste ale salarizării corpului SGP au fost de natură conjuncturală și nu sunt privite de MApN ca o soluție. În actualele reguli de calcul al drepturilor salariale, nivelul de plată al militarilor aflați în zona de început a ierarhiei militare se menține la un nivel scăzut. Creșterea soldelor soldaților gradați profesioniști a fost permanent în atenția ministerului, propunerile în ceea ce privește această categorie având în vedere atât îmbunătățirea nive-lului social, dar și asigurarea unei cariere militare cât mai lungi.

De aceea, în procesul de fundamentare a noii legi de salarizare, care se află în proces de dezbatere inter-instituțională, Ministerul Apărării Naționale are în vedere stabilirea unei grile de ierarhizare juste și echilibrate pentru toate categoriile de personal din compunere, care să reflecte în mod corect, transparent și echitabil specificul profesiei de militar, riscurile asumate și privațiunile impuse", mai precizează reprezentanții armatei.

Complementar problemei salarizării, MApN face demersuri pentru elaborarea unui act normativ care să instituie un echivalent al ordinului "Meritul Militar" și pentru corpul SGP, fapt care se va reflecta în mod pozitiv în calculul pensiilor.



Cu cât e plătit un soldat american


Pe site-urile de specialitate militare din România circulă grila de salarizare a soldaților americani, pentru a exemplifica și mai bine prăpastia uriașă între cele două entități.

Astfel, spre exemplu, un soldat abia înrolat în armată pleacă de la un salariu de bază de 1.566 dolari, fără alte sporuri sau bonusuri, putând să ajungă, după 30 de ani vechime în armată, fără a ocupa vreo funcție, la 7.683 dolari. Salariile devin însă uriașe atunci când ajungem la ofițeri. Astfel, cel mai prost plătit ofițer câștigă de la 3.000 dolari în sus, un general ajungând la aproape 20.000 dolari, fără alte sporuri, bonusuri sau diurne. 




Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
militaru
27 februarie 2016
pt Emil

Cumnatul tau te minte ca sa se dea mare! dar daca tu ai bac ul luat de ce nu te duci si tu in armata ca sa castigi si mai mult decat el? iti zic eu de ce; nu poti trece testele, iar armata nu recruteaza inca idioti!

Răspuns la: Tot despre salariile voastre babane..studii ioc.libere cat cuprinde.
Adăugat de : Acelasi Emil, 1 februarie 2016
Ptr soldat Alexandru.uite ca stiu,cumnatu' lucreaza in armata si nu e ofiter,ca nu are nici macar bacalaureatul luat si are 2000de ron si doar 4 ani...
basescu
28 februarie 2016
da ai drptate!

buna...ce face mama ta ? puiule drg?

Răspuns la: Vai.saracii.s-au plictist de atatea libere si e mic salriul de2000ron!
Adăugat de : Emil, 1 februarie 2016
Da-ma dracu si un dr are in state 10000de dolari.dar nu cer astia 10mii ca voi..Amarasteni.ziceti?pai unii au 20de milioane salariu.cu tot cu norma...
12 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.45 secunde