România, în pericol să fie sancționată de CEDO. Ce se întâmplă cu mii de pușcăriași

104
România, în pericol să fie sancționată de CEDO. Ce se întâmplă cu mii de pușcăriași - penitenciar-1466579915.jpg
România riscă să fie sancționată din nou de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cazul în care nu reușește să schimbe condițiile în sistemul penitenciarelor.

Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități din Senatul României a organizat, ieri, o dezbatere privind Condițiile de detenție din penitenciare, centre de reținere și arestare preventivă, scrie România Liberă.

Din cauza încălcării demnității umane, protejate de art. 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, o serie de condamnați au depus cereri la CEDO prin care se plâng de condițiile proaste din pușcării, respectiv spațiu insuficient, lipsa luminii naturale, lipsa accesului la igienă intimă sau la tratament medical, alimentația săracă și invazii de gândaci.

Din cele 3.950 de plângeri adresate CEDO, majoritatea fac referire la viața proastă din pușcării. În gene­ral, cauzele aflate pe rolul CEDO dau câștig de cauză celui care se plânge, iar statul român plătește daune morale de ordinul sutelor de mii de euro anual, susțin reprezentanții APADOR-CH.

Singura soluție viabilă, acceptată de cei care apără drepturile omului, este construcția de noi penitenciare. Pentru că numărul acestor plângeri este în creștere, România riscă să fie sancționată de CEDO prin acordarea unei hotărâri-pilot.

Ceea ce înseamnă că toate cauzele aflate pe rolul Curții sunt suspendate, iar statul este somat ca într-un termen de 12, 24 sau 36 de luni să remedieze situația. Adică să facă noi centre de detenție.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5378 secunde