Revoluționarul din Constanța care s-a stins din viață ca un erou

607
3

Articole de la același autor

Un om deosebit, modest și gata oricând să sară în ajutorul celor care aveau nevoie. Așa îl descriu apropiații pe constănțeanul Barbu Dănescu, revoluționarul care și-a dat viața pentru a salva de la înec doi copii.

O lecție de altruism - asta le-a oferit constănțeanul Barbu Dănescu oamenilor, prin modul în care și-a găsit sfârșitul. Fără să ezite, a plecat în ajutorul a doi copii, care fuseseră luați de valuri și riscau să se înece.

Incidentul s-a petrecut marți dimineață, 9 iulie, în dreptul plajei Trei Papuci. Salvamarii anunțaseră cod roșu, semn că marea era foarte agitată; chiar și așa, doi copii, de 5 - 6 ani, s-au aventurat în apă și au fost luați de valuri. Precum în alte dimineți, Barbu Dă-nescu înota, când i-a observat pe copii; a înotat înspre ei și a reușit să-i ducă până aproape de mal, de unde au fost preluați de un salvamar. Salvatorului, însă, gestul i-a fost fatal.

Potrivit cadrelor medicale, bărbatul a suferit un stop cardio-respirator, a fost resuscitat de două ori până să ajungă în Urgența Spitalului Județean Constanța. Inima i-a mai rezistat până miercuri dimineață, 10 iulie, când s-a stins din viață, pe un pat de spital.

"Obișnuia să înoate în fiecare dimineață. Avea o condiție fizică excelentă, înota câteva ore. Probabil deja își făcuse turele și era obosit, altfel nu se explică ce s-a întâmplat", spun, încă șocați, cei care l-au cunoscut.

Alți apropiați dau vina și pe inconștiența părinților, care și-au lăsat copiii să se aventureze în apă, în ciuda avertismentelor salvamarilor. "Poate ar trebui stabilite niște măsuri mai drastice, autorizați jandarmii sau salvamarii să-i amendeze pe cei care nu respectă steagurile arborate. De data aceasta, inconștiența copiilor, a părinților, a însemnat pierderea unei vieți. Trebuie tras un semnal de alarmă asupra acestui aspect", a afirmat dr. Aurelian Ivașcu, apropiat al familiei Dănescu.

Amintiri de la Revoluția din 1989

Trecerea în neființă, atât de brusc, i-a șocat și pe revoluționarii constănțeni, Barbu Dănescu fiind unul dintre primii trei constănțeni care, în Revoluția din 1989, a intrat în sediul fostului Comitet Județean de partid. El a fost ales, în zilele Revoluției, co-președinte al Consiliului Județean al Frontului Salvării Naționale Constanța, alături de col. Ion Maliciuc, iar ulterior, în luna februarie, a fost numit președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională, ocupând această funcție până în luna iunie, când au avut loc alegeri. De altfel, după cum ne-au spus revoluționarii, funcția deținută de Barbu Dănescu a fost similară celei de prefect, de astăzi.

"Era un om deosebit, modest, gata oricând să sară în ajutor când i se cerea sprijinul. Am colaborat cu el la o lucrare despre Revoluție și l-am cunoscut îndeaproape. A fost unul dintre cei care, la Revoluție, s-a aflat în permanență în sediul Casei Albe. Ulterior, a ales să se retragă liniștit, nu a dorit să aibă ieșiri publice", își amintește Remus Macovei, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor.

În lucrarea sa, "Prețul libertății la Constanța - file de istorie", col (r) Ion Maliciuc amintește momentul în care Barbu Dănescu a intrat în clădirea fostului Comitet Județean al PCR: "Printre cei prezenți se afla și Dănescu Barbu, care i-a cerut lui Mihai Marina cheia de la intrarea principală, care era încuiată prin interior. (…) Constatând că nu poate intra cu niciun chip, a început să se cațere pe un stâlp ce susținea balconul".

De menționat că, printre contribuțiile definitorii pentru viitorul județului Constanța se numără și propunerea, din calitatea de reprezentant al Constanței în Consiliul Național Provizoriu de Uniune Națională, de înființare în municipiul de la malul mării, a unei universități.

v v v

Astăzi, revoluționarul Barbu Dănescu este condus pe ultimul drum. Slujba religioasă începe la ora 12,00, la Capela Militară, constănțeanul urmând să fie înmormântat la Cimitirul municipal.

"Rămas bun eroul nostru!" - asta i-au transmis, ieri, părinții și copilașii pe care i-a salvat și așa îl vor ține minte și constănțenii…

Comentează știrea

aadmirator
12 iulie 2013
Dumnezeu sa-l ierte!

Dar asta era datoria salvamarilor... Ii impiedica noile costume de papagal? (Totusi, dubios atacul asta de cord, in astfel de conditii... la un om antrenat.)

ramona
12 iulie 2013
eroul salvator

Dumnezeu sa-l odihneasca! Ultimul sau gest pe aceasta lume a fost un act de curaj si mare omenie.

honda cbr f2 fairings
2 iunie 2014
honda cbr f2 fairings

Lantas upaya apa yang coba dilakukan Honda untuk memperoleh sepeda motor sport 150cc full fairing yang harganya lebih kompetitif? Caranya dengan memanfaatkan platform CB150 StreetFire untuk disiapkan varian baru "full fairing". honda cbr f2 fairings http://hondacbrf2fairings.tripod.com

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.906 secunde